Φασιστική εισβολή 32 ακροδεξιών την ώρα της συζήτησης για το Κυπριακό
Το 1964 ήταν μια «καυτή» χρονιά για την Ελλάδα. Το Κυπριακό ήταν ανοιχτό, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ κι είχε… φάει χοντρή κατσάδα από τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για την άρνησή του να κλείσει το θέμα προς όφελος του ΝΑΤΟ και όχι της Ελλάδος.
Η συζήτηση το βράδυ της 3ης Ιουλίου για το Κυπριακό γινόταν σε πνεύμα ομοψυχίας. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για την ΕΡΕ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, αλλά τόνιζε ότι σε περίπτωση «κρίσης» θα στήριζε την κυβέρνηση. Εύσημα στον πρωθυπουργό έδωσε και η ΕΔΑ.
Την ίδια μέρα και ώρα στην Πλατεία Συντάγματος ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς πραγματοποιούσε την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση. Ήταν Παρασκευή και την Κυριακή είχαν προγραμματιστεί Δημοτικές εκλογές.
Ξαφνικά μια ομάδα 300 ατόμων με πλακάτ που είχαν τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή – αυτοεξόριστου τότε στο Παρίσι – εισβάλει στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και υπέρ του Καραμανλή.
Η φρουρά της Βουλής δεν αντιδρά και οι διαδηλωτές σταματούν έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Κυβερνητικοί βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου φράζουν με τα σώματά τους την πόρτα της αίθουσας κι αρχίζουν οι συμπλοκές, ενώ ο Σπύρος Μαρκεζίνηςπου ήταν στο βήμα σταματά την αγόρευσή του.
Επικεφαλής των διαδηλωτών ο λογοτέχνης Ρένος Αποστολίδης, υποψήφιος του Πλυτά και ο ανιψιός του αρχηγού της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο Διονύσης Λιβανός.
Έπεσαν αρκετές… ψιλές πριν επέμβουν οι αστυνομικοί και συλλάβουν τριάντα διαδηλωτές.
Ξέσπασε σάλος. Τραμπούκους και φασίστες χαρακτήρισαν οι κυβερνητικές εφημερίδες τους εισβολείς, ενώ οι αντιπολιτευόμενες έγραψαν για βία από μέρους των βουλευτών. Την επομένη όλοι συζητούσαν για τα επεισόδια και κανείς για το Κυπριακό.
Η ιστορία παίζει όμως περίεργα παιχνίδια.
- Ο Ρένος Αποστολίδης καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλακή, αλλά εξέτισε μόλις τέσσερις μήνες από τη ποινή του. Μέχρι τον θάνατό του, το 2004 εμφανιζόταν συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και διατύπωνε «αιρετικές» απόψεις
- Ο Διονύσης Λιβανός, ανιψιός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, υπήρξε βουλευτής της ΝΔ, αλλά ο δεσμός του με την Έλλη Στάη και η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινε αφορμή να… μεταπηδήσει στο ΠΑΣΟΚ . Ο γιος του πάντως εκλέχτηκε βουλευτής με τη Ν.Δ
- Μεταξύ των συλληφθέντων υπήρξε κι ένας άνεργος με το όνομα… Ταραχόπουλος!
- Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που δέχτηκαν την επίθεση (Ι.Τσιριμώκος,Χρ.Αποστολάκος κ.ά) λίγους μήνες αργότερα πρωταγωνίστησαν στην Αποστασία συμπράττοντας με την ΕΡΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ανάμεσά τους και ο ιδιαίτερος του τότε υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο μόνος που την πλήρωσε, πραγματικά, ήταν ο Φρούραρχος της Βουλής που χρεώθηκε την εισβολή των βουλευτών και την αδράνεια της φρουράς του Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου