Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος



Γιάννης Νικολόπουλος

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα σύνορα της οικουμένης. Ποιος έχει δικαιώματα; Ποιος είναι άνθρωπος και ποιος είναι περιττός; Ποια δύναμη προστατεύει τους αραβικούς, μουσουλμανικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς; Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία;

Πόσοι πλου­τί­ζουν από το πε­τρέ­λαιο του ISIS, τα ναρ­κω­τι­κά και το λα­θρε­μπό­ριο όπλων των ευ­ρω­α­τλα­ντι­κο­κί­νη­των μα­χη­τών του φο­ντα­με­ντα­λι­σμού; Στην Μυ­τι­λή­νη, αν δεν ανή­κεις πια σε διά­φο­ρες ΜΚΟ, που ξε­φύ­τρω­σαν από το που­θε­νά και στρα­το­λο­γούν κόσμο προ­σφέ­ρο­ντας 930 ευρώ το κε­φά­λι, διώ­κε­σαι κλω­τση­δόν από τα πα­ρά­λια της δυ­στυ­χί­ας, των δα­κρύ­ων χαράς και πόνου, των άψυ­χων κορ­μιών. «Εθε­λο­ντι­σμός» με το αζη­μί­ω­το, «αν­θρω­πιά» με τη ζυ­γα­ριά και τη μυ­ρω­διά των ευ­ρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων στο διάβα της. Στα απέ­να­ντι πα­ρά­λια, οι δια­κι­νη­τές – και, ναι δεν είναι μόνο Τούρ­κοι, όπως ο κυ­ρί­αρ­χος αφη­γη­μα­τι­κός μύθος θέλει… - χρε­ώ­νουν πια ανά­λο­γα με τον καιρό. Μπου­νά­τσα στο πέ­λα­γος, 4.000 ευρώ το κε­φά­λι. Πέντε – έξι μπο­φόρ, 2.000 ευρώ το κε­φά­λι. Κα­ται­γί­δα και στρό­βι­λος, 1.000 ευρώ. Ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των υγρών τάφων βα­σί­ζε­ται στην τα­ξι­κή διαί­ρε­ση της προ­σφυ­γιάς.
Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Στις Βρυ­ξέλ­λες, την καρ­διά της… Ευ­ρώ­πης – ο εγκέ­φα­λος είναι στο Βε­ρο­λί­νο και το κυ­κλο­φο­ρι­κό σύ­στη­μα στη Φραν­κφούρ­τη – βγή­καν τε­θω­ρα­κι­σμέ­να και στρα­τιώ­τες. Ανε­στά­λη η κυ­κλο­φο­ρία των μέσων με­τα­φο­ράς. Οι πο­λί­τες προει­δο­ποιού­νται σε κάθε τους βήμα για τα… οφέλη της ασφά­λειας. Ηχη­τι­κά μη­νύ­μα­τα, στον δρόμο, στο ρα­διό­φω­νο, στην τη­λε­ό­ρα­ση. Κα­τά­στα­ση ανά­γκης, η ανά­γκη μό­νι­μη, διαρ­κής, η ανά­γκη να φυ­λά­ξεις τα υπάρ­χο­ντα σου, τη ζωή σου, την κα­νο­νι­κό­τη­τα σου. Ανά­γκη να δώ­σεις και εσύ την προ­σο­χή σου. Τε­τα­μέ­νη, πυ­ρε­τι­κή, αδιά­λει­πτη. Έδω­σες εσύ; Έδω­σες τη συ­νε­νο­χή σου, τη σιω­πη­ρή ή ενερ­γη­τι­κή έγκρι­ση σου; Δώσε το δι­καί­ω­μα της απερ­γί­ας, δώσε το δι­καί­ω­μα της ελεύ­θε­ρης πλη­ρο­φό­ρη­σης, δώσε το δι­καί­ω­μα στην ελεύ­θε­ρη ανε­μπό­δι­στη κυ­κλο­φο­ρία, δώσε το δι­καί­ω­μα στην ερ­γα­σία. Δώσε το δι­καί­ω­μα να συλ­λο­γά­σαι ελεύ­θε­ρα, γιατί όποιος συλ­λο­γά­ται ελεύ­θε­ρα δεν συλ­λο­γά­ται καλά…
Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Οι Ευ­ρω­παί­οι ξε­φυ­σούν ανα­κου­φι­σμέ­νοι με τα 3 δις που διο­χε­τεύ­ο­νται στην Τουρ­κία για να χτί­σει τα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης, εγκλω­βί­ζο­ντας τα αν­θρώ­πι­να κύ­μα­τα της προ­σφυ­γιάς για να οι­κο­δο­μή­σει το «οι­κο­νο­μι­κό θαύμα» της πάνω στις πλά­τες της πεί­νας, της εξα­θλί­ω­σης και της κα­τα­να­γκα­στι­κής με­τοί­κη­σης. Άλλο που δεν ήθε­λαν το στρα­τιω­τι­κο­πο­λι­τι­κό σύ­μπλεγ­μα της γεί­το­νος, ο νε­ο­σουλ­τα­νι­κός με­γα­λοϊ­δε­α­τι­σμός του Ερ­ντο­γάν και τα ακραία ισλα­μι­κά στοι­χεία. Ο χω­ρο­φύ­λα­κας στα σύ­νο­ρα της ΕΕ είναι η Τουρ­κία,  στα σύ­νο­ρα ΗΠΑ – Με­ξι­κού οι συμ­μο­ρί­ες των ναρ­κω­τι­κών και οι εται­ριο­κρα­τι­κές ομά­δες ενό­πλων στη Χουα­ρέζ των μι­σθών πεί­νας και των βα­σα­νι­στη­ρί­ων.
Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Οι χει­ρο­κρο­τη­τές της πτώ­σης του Τεί­χους του Βε­ρο­λί­νου έγι­ναν οι χτί­στες των φρα­κτών από κο­τε­τσό­συρ­μα. Φρά­κτης στον Έβρο, φρά­κτης στη FYROM, φρά­κτης στην Ουγ­γα­ρία, φρά­κτες για τους μέσα, να μην βλέ­πουν, να μην αγ­γί­ζουν, να μην νιώ­θουν τους απέξω. Εί­μα­στε καλά μέσα στο κο­τέ­τσι Ελ­λά­δα, είναι καλά μέσα στο κο­τέ­τσι FYROM, είναι καλά μέσα στο κο­τέ­τσι Ουγ­γα­ρία, είναι καλά μέσα και στα υπό­λοι­πα κο­τέ­τσια της Ευ­ρώ­πης. Μας πε­τούν τα­κτι­κά το κα­λα­μπό­κι της μι­σαλ­λο­δο­ξί­ας, μας βά­ζουν τα­κτι­κά θολό νερό του ρα­τσι­σμού, μας ξε­που­που­λιά­ζουν επί­σης τα­κτι­κά, κόψε συ­ντά­ξεις, κόψε μι­σθούς, κόψε από εδώ, ξε­σπί­τω­σε από εκεί, ισο­πέ­δω­σε από εδώ, σφάξε με αγά μου να αγιά­σω πιο πέρα. Τα ναρ­κω­τι­κά έχουν φωνή και οθόνη, υπό­στα­ση από τη­λε­ο­ρά­σε­ως και δια­δι­κτύ­ου.
«Φυ­λά­ξου, κιν­δυ­νεύ­εις, φυ­λά­ξου, φο­βά­σαι, φο­βά­σαι γιατί στο λέμε εμείς, πρέ­πει να φο­βά­σαι γιατί στο επι­βά­λου­με εμείς, φο­βά­σαι για το τώρα, τρέ­μεις για το αύριο, πα­νι­κο­βάλ­λε­σαι για το σή­με­ρα,  για το μετά. Φρά­κτες, φρα­γές, φραγ­μούς. Ζή­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους, απαί­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους, χτίσε πε­ρισ­σό­τε­ρους, φρά­κτες, φραγ­μούς και φρα­γές. Μιλά και σκέ­ψου όπως σου επι­βά­λου­με εμείς. Εμείς θέ­λου­με το καλό σου, θέ­λου­με την ευ­τυ­χία σου, την ει­ρή­νη, τη γνώση σου. Να αγνο­είς, είναι γνώση, να πο­λε­μάς, είναι ει­ρή­νη, να φο­βά­σαι, είναι ευ­τυ­χία. Μπες στη γραμ­μή, στοι­χί­σου, φό­ρε­σε τη στολή, συμ­μορ­φώ­σου και υπά­κου­σε, γίνε αντα­γω­νι­στι­κός, μείνε αντα­γω­νι­στι­κός, εν – δυο, εν – δυο, εν – δυο, φορ­ντι­στι­κός στρα­τός, στρα­τιω­τι­κός φορ­ντι­σμός, γραμ­μή πα­ρα­γω­γής, γραμ­μή συν­διά­λε­ξης, γραμ­μή σιω­πής, γραμ­μή στο σπίτι, γραμ­μή στο γρα­φείο. Δεν υπάρ­χουν άστε­γοι, δεν υπάρ­χουν άνερ­γοι, δεν υπάρ­χουν φτω­χοί, δεν υπάρ­χουν πρό­σφυ­γες, δεν υπάρ­χουν νε­κροί και ώρες για θρήνο, για δυ­στυ­χία, για πόνο, για συ­ναί­σθη­μα, δεν έχεις χρόνο για αυτά, δεν έχεις χρόνο, δεν υπάρ­χει πο­λι­τι­σμός, ο πο­λι­τι­σμός εί­μα­στε εμείς, εν – δυο, εν – δυο, στοι­χί­σου, μην μιλάς, μην σκέ­φτε­σαι, μην δια­μαρ­τύ­ρε­σαι, μην ση­κώ­νεις το δά­χτυ­λο να δια­μαρ­τυ­ρη­θείς, σε βλέ­που­με εκεί στο βάθος, μην μιλάς, μην ανα­πνέ­εις, μην κι­νεί­σαι. Αν δεν σου πούμε εμείς, τώρα είναι ώρες κρί­σι­μες, ώρες εθνι­κής εγρή­γορ­σης, ώρες πο­λε­μι­κής ετοι­μό­τη­τας, ώρες έκτα­κτης ανά­γκης, ώρες να πα­ρα­δο­θείς, να συ­ναι­νέ­σεις, να αφε­θείς σε μας».
Θαυ­μα­στός, και­νού­ριος κό­σμος. Στο Πα­ρί­σι έχουν αυ­ξη­θεί οι πω­λή­σεις του Έρ­νεστ Χέ­μιν­γου­εϊ, το μυ­θι­στό­ρη­μα του, «Μια κι­νη­τή γιορ­τή» έχει γίνει ανάρ­πα­στο. Στην πόλη Χουα­ρέζ του Με­ξι­κού, οι ερ­γά­τες της Foxconn ξε­ση­κώ­θη­καν σε απερ­γία, για τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης στην πόλη – ερ­γο­στά­σιο γκέτο. Το Al Jazeera απο­κά­λυ­ψε ότι τα δυ­τι­κά ΜΜΕ της «πο­λι­τι­σμέ­νης» Ευ­ρώ­πης και των ΗΠΑ πα­ρα­χά­ρα­ξαν τα ρε­πορ­τάζ για τη γυ­ναί­κα – κα­μι­κά­ζι. Ρωγ­μές στο τεί­χος του θαυ­μα­στού, και­νού­ριου κό­σμου.  
Πηγή: rproject.gr

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/thaymastos-kainoyrios-kosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου