Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

(Χωρίς σχόλια)! Υπόγειες εντάσεις Μαξίμου – Βουλής: Τι συμβαίνει με την Κωνσταντοπούλου




Θέμα «μη εμπιστοσύνης» δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και πολιτικό θέμα στο Μαξίμου για την πρόεδρο της Βουλής. Το επεισόδιο όμως Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε, όπως υπάρχει και η πολιτική απορία: «Γιατί τόσες μάχες;» είναι το… συμπυκνωμένο ερώτημα που διατυπώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για τη στάση της προέδρου της Βουλής σε μια σειρά περισσότερο ή λιγότερο σημαντικών θεμάτων – από την διάθεση των αποθεματικών της Βουλής και τον ορισμό της νέας διοίκησης της ΕΡΤ έως τη χθεσινή αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αστυνομικό μπλόκο προς τους διαδηλωτές. Κι είναι ένα ερώτημα που όσο δεν απαντάται, τόσο εγγράφει υπόγειες υποθήκες για μια βαριά πολιτική σχέση στο, όχι και τόσο απώτερο, μέλλον.

Η φορτισμένη συζήτηση Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου
Την ίδια απορία έθεσε ουσιαστικά, και ο πρωθυπουργός προς την πρόεδρο της Βουλής στην επίμαχη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη. Ηταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μια ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην έντονη στάση που είχε κρατήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρόσφατη ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων της Βουλής. Το αντεπιχείρημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν πως η Βουλή αποτελεί αυτοδιοίκητο φορέα, δεν καλύπτεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά μόνον τους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς και η όποια συζήτηση για χρησιμοποίηση των διαθεσίμων της προϋποθέτει ειδικό αίτημα.
Η κριτική Τσίπρα ωστόσο επεκτάθηκε και σε άλλους χειρισμούς από την πρόεδρο της Βουλής που καθυστερούν την εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων, όπως είναι η τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ.
Η νέα αναβολή για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ
Στο θερμό κεφάλαιο της ΕΡΤ, άλλωστε, δίνεται νέα συνέχεια, καθώς χθες το βράδυ αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η, προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα γνωμοδοτήσει για την τοποθέτηση Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη στην ηγεσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τόσο το Μαξίμου όσο και η Βουλή διαβεβαιώνουν πως την αναβολή ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επειδή ο ίδιος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα. Πληροφορίες που έφεραν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι και πρόεδρος της επιτροπής, να μην διευκολύνει την επίσπευση της διαδικασίας δεν επιβεβαιώνονται.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος και εκ των πραγμάτων εγείρεται ζήτημα πολιτικών εντυπώσεων αλλά και ουσίας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε πριν από τρεις ημέρες στο Μαξίμου τον Διονύση Τσακνή και τον Λάμπη Ταγματάρχη στέλνοντας και στους βουλευτές μήνυμα στήριξης των επιλογών του και ανακοίνωσε, on camera, ότι η νέα ΕΡΤ ξεκινά την επόμενη Δευτέρα. Με δεδομένο όμως ότι, πλέον, δεν θα υπάρχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο έως τη Δευτέρα, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Είτε η νέα ΕΡΤ δεν θα ξεκινήσει ακυρώνοντας την πρωθυπουργική δέσμευση, είτε θα ξεκινήσει υπό τις εντολές της… διοίκησης του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ ακυρώνοντας κάθε μήνυμα αλλαγής.
Η Κωνσταντοπούλου και η αστυνομία
Τις εντάσεις γύρω από την πρόεδρο της Βουλής ήρθε να τροφοδοτήσει κι ένα ακόμη θέμα περισσότερο εντυπώσεων και λιγότερο ουσίας – η χθεσινή αντίδρασή της στο αστυνομικό μπλόκο προς τους διαδηλωτές και, κυρίως, οι συστάσεις της προς τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.
Εδώ, ουδείς στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ότι οι διαδηλωτές πρέπει να μπορούν να παραδίδουν ελεύθερα τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας τους στη Βουλή. Διατυπώνονται, όμως, και πάλι πολιτικές απορίες σε επίπεδο χειρισμών, όπως το γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου έπρεπε να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στον επικεφαλής αστυνομικό αντί να πάρει ένα τηλέφωνο τον αρμόδιο υπουργό.
Η τοποθέτηση επ΄αυτού του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αν και πυροσβεστική, ήταν ενδεικτική: «Στον πυρήνα του», είπε, «το αίτημα να μην εμποδίζουν τα ΜΑΤ τις πορείες είναι σωστό. Ισως δεν θα έπρεπε να ζητήσει ευθύνη από τον επικεφαλής των αστυνομικών, αλλά να απευθυνθεί στον υπουργό».
http://tvxs.gr/news/ellada/ypogeies-entaseis-maksimoy-%E2%80%93-boylis-ti-symbainei-me-tin-konstantopoyloy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου