Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από την Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ


Με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές», στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και παρουσία κορυφαίων στελεχών από την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Στάθης Λεουτσάκος, στελέχη του κόμματος τοποθετήθηκαν για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης.
Οι απόψεις που ακούστηκαν πολλές. Είχαν να κάνουν κυρίως με ένα εναλλακτικό σχέδιο για εθνικό νόμισμα, την πιστή εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
Ο πρώην υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, αφού διαφώνησε με τα περί συμφωνίας με το 70% του μνημονίου του Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισε πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να πατά σε δυο βάρκες γιατί οι θεσμοί το βλέπουν και το εκμεταλλεύονται υπέρ των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν θα τολμήσει να ζητήσει αποβολή από το ευρώ», επεσήμανε ο κ. Μηλιός ο οποίος έχει ανεβάσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Αριστερής Πλατφόρμας Σόφη Παπαδόγιαννη μίλησε ανοιχτά για ρήξη τονίζοντας πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις της 20ης Φεβρουαρίου: «Σταματάμε να πληρώνουμε τα ομόλογα που λήγουν και ζητάμε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Να θέσουμε υπό δημόσιο έλεγχο την ιδιοκτησία των τραπεζών. Σταματάμε τις εξελισσόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Το πιο πιθανό σενάριο μετά από αυτά είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.». Μάλιστα η κα. Παπαδόγιαννη συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να το φοβηθούμε. Πρέπει να υπάρχει και προετοιμασία για την έξοδο από την ευρωζώνη και το ευρώ σε περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο».
Επικριτικός εμφανίστηκε και το άλλο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος, σημειώνοντας πως οι δανειστές αυτό που θέλουν είναι ένα 3ο μνημόνιο. Επεσήμανε πως «οι κόκκινες γραμμές είναι υποχώρηση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι υποχώρηση από τις αποφάσεις του συνεδρίου. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και επιβεβαίωση σεναρίων για τον ΦΠΑ μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες συνέπειες και μεγάλο πολιτικό κίνδυνο.» Ο Αντώνης Νταβανέλος συνέχισε τονίζοντας πως οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν.
Και στο πεδίο των ιδιωτικοποίησεων, πάντως σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμαρχος Περάματος τη Δευτέρα το βράδυ με συμμετοχή μια σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ραχήλ Μακρή, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης  Μιχελογιαννάκης και η Ευη Καρακώστα εκφράστηκε η διαφοροποίηση μερίδας στελεχών για την ιδιωτικοποίηση μέρους του ΟΛΠ.
Αυτό που φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είναι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις», τονίζοντας πως «θέλουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα δημόσιο αναπτυξιακό και κοινωνικό λιμάνι».
Μετά τη χθεσινή 5ωρη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη οποία υποστηρίχτηκε πως η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα περάσει τελικά και από τα όργανα, αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σήμερα συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις 2 το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου.
Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της προηγούμενης εβδομάδας και την έντονης κριτικής που είχε ασκηθεί στον Γιάννη Δραγασάκη. Εκτός απροόπτου θα αποφασιστεί η σύγκλιση της Κεντρική Επιτροπής για αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ έχει δρομολογηθεί ήδη και η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ζητούν επιτακτικά αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/klimakwnontai-oi-antidraseis-apo-thn-aristerh-pteryga-toy-syriza.3479904.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου