Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΟΙ FT ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ» ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

(Tρ. 14/4/15 - 15:40)
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΙΤ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ*
Σε άρθρο του Tonny Barber στους Financial Times (βλ. ολόκληρο παρακάτω) ο αρθρογράφος αναφέρεται στο δίλημμα που έχει σύμφωνα με τον ίδιο ο Αλ. Τσίπρας και το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι σφίγγει η θηλιά της ρευστότητας γύρω από το λαιμό του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα το δίλημμα κατά τον Tony Barber είναι αν θα «υποκύψει στην πραγματικότητα (sic) και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός» ή αν θα «σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς (sic) στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 20% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα προσθέτει ότι σε αυτή την περίπτωση «θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου».
Καλεί ,δε, τον πρωθυπουργό για να απαλλαγεί από το βραχνά της ρευστότητας να «διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις(sic) και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Για μια ακόμη φορά διάχυτη είναι η προσπάθεια των συστημικών ευρωπαϊκών ΜΜΕ να εκβιάσουν τον πρωθυπουργό και να «βάλουν από το παράθυρο» σε μια ιδιότυπη συγκυβέρνηση «εθνικού σκοπού» όλες τις αρεστές στους «εταίρους» δυνάμεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος με την παράλληλη εκπαραθύρωση της «Αριστερής Πλατφόρμας» και όλων των υπόλοιπων πλέον ριζοσπαστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρθρογράφος, επιπλέον, βλέπει ανοίγματα του πρωθυπουργού προς την Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ ακόμα και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα οποία , φυσικά, φαίνεται να επικροτεί. Σε αντίθεση με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες θέσπισης επιτροπών για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα μνημόνια τις οποίες παρουσιάζει λίγο ως πολύ ως προσπάθειες να διατηρήσει η κυβέρνηση ένα αριστερό προσωπείο και ως «πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις» με τις οποίες απλά χάνει το χρόνο του.
Πάντως παρά τις προτροπές δεν φαίνεται σίγουρος πως ο Αλ. Τσίπρας και συνεπώς η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «kolotoumba».
Ποια είναι αλήθεια η «πραγματικότητα», όμως, που παρουσιάζει ο αρθρογράφος;
Ως πραγματικότητα για τον αρθρογράφο των FT και ως προσπάθεια αποφυγής της καταστροφήςνοείται η συνέχιση της κηδεμονίας της χώρας και της «μνημονιακής κανονικότητας» εντός τηςευρωζώνης.
Η πραγματικότητα , όμως, κ. Barber είναι διαφορετική.
Η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική διέξοδος για τον ελληνικό λαό και τον τόπο και ο λόγος που ο ελληνικός λαός τίμησε με την ψήφο του τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλος.
Ο λόγος που ψήφισε οι ελληνικός λαός τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να δει να τον κυβερνούν και πάλι οι εκπρόσωποι ενός σαθρού και «σάπιου» αστικού πολιτικού κατεστημένου.
Ο λόγος που στήριξαν αρκετές από τις ελπίδες του στον ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ και σε ένα πρόγραμμα ανάτασης της κοινωνίας με σαφές προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόσημο ήταν και είναι η απαλλαγή από τα μνημόνια και τα νεοαποικιακά δεσμά της τρόικα ,τα οποία περνούν στη χώρα μέσω τηςρευστότητας, αλλά και από το εγχώριο οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο.
Αυτός είναι ο λόγος κ. Barber και αυτή είναι η αλήθεια και η βούληση του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση η μόνη «πραγματικότητα» που καλείται να δει είναι αυτή των λαϊκών αναγκώναπαλλαγμένη από τα δεσμά των δανειστών, από τη θηλιά της ρευστότητας και τα ψευτοδιλήμματα που αυτοί της θέτουν. Και αυτή θα οδηγήσει στην αποφυγή της πλήρους κοινωνικής καταστροφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα επιλέξουν το δρόμο της κάλυψης των λαϊκών αναγκών και θατιμήσουν την λαϊκή εντολή και δεν θα υποκύψουν στις σειρήνες των εγχώριων και ξένων πολιτικο-οικονομικών ελίτ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιλέξει πολλούς ελπιδοφόρους εναλλακτικούς δρόμους από τον μονόδρομο τηςευρωζωνικής - μνημονιακής «πραγματικότητας» και της αποφυγής , δήθεν, της καταστροφής τωνFT.
*Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι με την παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες».
Ολόκληρο το άρθρο του Tonny Barber στους Financial Times, όπως δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στην ιστοσελίδα euro2day.gr, έχει ως εξής:
ΜΗΝ ΠΟΝΤΑΡΕΤΕ ΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ «KOLOTOUMBA»
Toυ TONY BARBER
Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή από τη χρεοκοπία και την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Καταλήγει στη σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός.
Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Με βάση αυτή την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 20% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Το ιστορικό μοντέλο είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald, ενώ οι Αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο.
Από την πλευρά της Αθήνας, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.
Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο. Ο ένας απευθύνεται σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους.
Το δεύτερο, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.
Εν τω μεταξύ,  το κοινοβούλιο -υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου– έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.
Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται «παράτυπα» ή «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή» - που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται «Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”.
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός. Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο Τσίπρας κληρονόμησε.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μην δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.
Ο κ. Τσίπρας δείχνει ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική «μετάφραση» είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.
Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…
Τρίτη 14 Απριλίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20229:ft-akroaristera-stoixeia-kasimhs&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου