Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ανακατεύεται η κομματική τράπουλα


Μπορεί να είναι πλέον ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά τόσο στην πλειοψηφία όσο και στη μειοψηφία υπάρχει έντονη κινητικότητα και διαμορφώνονται νέες τάσεις |EUROKINISSI


Συντάκτης: 


Πώς λειτουργεί ένα αριστερό κόμμα όταν σχηματίζει κυβέρνηση; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας, ωστόσο η πραγματικότητα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή: το εσωκομματικό τοπίο αναμορφώνεται και οι τάσεις αναδιατάσσονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίο κόμμα μεν αλλά με εμφανείς τις τάσεις δε, εμφανίζει στο εσωτερικό του μια σχετική «ρευστότητα», τόσο στους κόλπους της «πλειοψηφίας» όσο και της «μειοψηφίας». Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει ουκ ολίγες κινήσεις, δημόσιες και παρασκηνιακές, οι οποίες προκαταβάλλουν για ένα νέο σκηνικό στην Κουμουνδούρου και τις κομματικές οργανώσεις.
Οι ομαδοποιήσεις που συγκροτούν πλέον την «προεδρική πλειοψηφία», δηλαδή οι τάσεις της «Αριστερής Ενότητας» (Αρ.Εν.), η «Πλατφόρμα 2010», η ΑΝΑΣΑ και άλλες μικρότερες ομάδες, βρίσκονται σε έντονες διεργασίες.
Στην «πλειοψηφία»
Βασικός λόγος, η πρωτοβουλία που έλαβαν στελέχη τοποθετούμενα στην «Δεξ.Αρ.Εν» (κατ’ ευφημισμόν «Δεξιά Αριστερή Ενότητα») να προχωρήσουν στα τέλη Μαρτίου σε συγκέντρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της «Ενωτικής Κίνησης» να αρνούνται ότι πρόκειται για το προανάκρουσμα μιας νέας τάσης και να διαβεβαιώνουν ότι δεν επιθυμούν τη διάσπαση της «Αρ.Εν.», ωστόσο οι επιλογές στελεχών που αυτοαποκαλούνται «Ενωτική Κίνηση» (Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Στέλιος Παππάς, Κώστας Πουλάκης και Γιάννης Μπασκόζος) να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συνάντηση χωρίς προσκεκλημένους από την υπόλοιπη τάση και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δημιουργούν τις εντελώς αντίθετες εντυπώσεις.
Η κίνηση αυτή, όμως, δεν βρίσκει την «Πλατφόρμα 2010» σύμφωνη, καθώς οι κορυφαίοι της τάσης κρατούν επιφυλακτική στάση γι’ αυτά τα σχέδια. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης φέρεται να μην ενθουσιάζεται με την ιδέα προκρίνοντας για την τάση έναν ρόλο περισσότερο ενοποιητικό συνολικά της πλειοψηφίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Γιάννης Μπαλάφας, Παναγιώτης Ρήγας και Κώστας Ζαχαριάδης. Προ ημερών η τάση πραγματοποίησε δική της σύσκεψη, όπου παραβρέθηκαν και στελέχη της «Ενωτικής Κίνησης». Εκεί δεν ελήφθησαν αποφάσεις συμπόρευσης των δυο ομάδων.
Στην αντίπερα όχθη οι «53» («Αριστερή Αρ.Εν.» και ΑΝΑΣΑ) κρατούν στάση αναμονής, καθώς στελέχη της κρατούν θέσεις «κλειδιά» στο κομματικό τοπίο και φαίνεται ότι δεν θέλουν να μπουν σε έναν «κυκεώνα» παρασκηνιακών ανακατατάξεων. Σε αυτό το κλίμα κινούνται κορυφαία στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κ.Ο. και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, που έχει αναλάβει την επικοινωνία κυβέρνησης και κόμματος. «Κοντά» στους «53» φέρεται βρίσκεται και η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου, ενώ στελέχη της ΑΝΑΣΑ, όπως ο Πάνος Λάμπρου, μετέχουν ενεργά σε συζητήσεις για την «επόμενη μέρα».
Σημαντικό σε κορυφαίο επίπεδο είναι όμως και το σύνολο όσων επιθυμούν να κρατήσουν αποστάσεις από τις εκατέρωθεν ομάδες, αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι κινήσεις σαν αυτή της «Δεξ.Αρ.Εν». Πρόκειται για τους κυβερνητικούς Νίκο Βούτση, Αλέκο Φλαμπουράρη και Πάνο Σκουρλέτη, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει καλύτερες σχέσεις με τους «53». Αγνωστο παραμένει επίσης το πώς θα κινηθεί η ετερόκλητη κατηγορία όσων μέχρι στιγμής δεν είχαν ιδιαίτερη τριβή με τις κομματικές διεργασίες, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Σοφία Σακοράφα.
Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι επίσης ο Μανώλης Γλέζος, ενώ οι «ΠΑΣΟΚογενείς» φαίνονται να έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά.
Δεν είναι μόνο οι απολύτως υποστηρικτικές στην ηγεσία ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που αναμορφώνονται, καθώς και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» σημειώνονται αρκετές διεργασίες.
Στη «μειοψηφία»
Το μεν Αριστερό Ρεύμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αλέκου Καλύβη, Δημήτρη Στρατούλη και Στάθη Λεουτσάκου αναζητά την πολιτική οδό ισορροπίας ανάμεσα στη συμμετοχή με υπουργούς στην κυβέρνηση και την επισήμανση των πιθανών «υποχωρήσεων» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόσφατη τακτική εξαμηνιαία πανελλαδική συνάντησή του, το Αριστερό Ρεύμα ξεκαθάρισε ότι η κεντρική γραμμή πρέπει να περιστρέφεται γύρω από την υπεράσπιση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τη σκληρή στάση έναντι των δανειστών. Παρά το γεγονός δε ότι ακούστηκαν και απόψεις από μέλη για την ανάγκη σύγκρουσης με την ηγεσία, αποσαφηνίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα» φαίνεται ότι προετοιμάζονται για την «πολιτική αναμέτρηση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο. Η ΔΕΑ, το «Κόκκινο» και η ΑΠΟ, από το περασμένο Σαββατοκύριακο λειτουργούν πλέον ενιαία, αφού σε πανελλαδική συνάντησή τους αποφάσισαν τη συγκρότηση του «Κόκκινου Δικτύου» (εκεί εντάσσονται και οι βουλευτές Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα). Ο Αντώνης Νταβανέλλος ήταν άλλωστε σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση στρέφοντας τα βέλη του κατά της ύπαρξης ενός σοσιαλφιλελεύθερου πυρήνα στην κυβέρνηση, ενώ έβαλε και κατά την επιλογής του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το «Κόκκινο Δίκτυο» κάλεσε στη διαδικασία και τους ανένταχτους εντός της «Αριστερής Πλατφόρμας», Στάθη Κουβελάκη και Δημήτρη Μπελαντή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τις σχέσεις με το Αριστερό Ρεύμα, ενώ θα εργαστεί για την ύπαρξη μιας σαφούς «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία και με στελέχη της «πλειοψηφίας».
Οι μεταπηδήσεις
Οι μετακινήσεις ομάδων και στελεχών δεν έχουν γίνει εντός αυστηρών ορίων, δηλαδή δεν έχουν σημειωθεί αξιόλογες μεταπηδήσεις μεταξύ τάσεων, αλλά με κριτήριο της στήριξη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το μοτίβο λογίζεται η μετακίνηση της ΚΟΕ από την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική έναντι της κυβέρνησης. Μια μερίδα στελεχών της, όπως ο Χρήστος Καραμάνος και ο Γιώργος Τσίπρας, έχουν αποστασιοποιηθεί από την ΚΟΕ, και η υπόλοιπη ομάδα με πρωταγωνιστές τον Ρούντι Ρινάλντι και την Ελένη Σωτηρίου ασκεί πλέον αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.
Διαφορετική περίπτωση είναι ο Γιάννης Μηλιός, που μετά τις αποστάσεις που κράτησε από την οικονομική πολιτική του κόμματος προεκλογικά, έχει αποστασιοποιηθεί και από τα στελέχη της «Δεξ.Αρ.Εν.». Πλέον από ως μέλος της Κ.Ε. κινείται κριτικά έναντι της κυβέρνησης και της κομματικής ηγεσίας, ενώ συμμετείχε ως προσκεκλημένος στην Πανελλαδική Συνάντηση του «Κόκκινου Δικτύου».
http://www.efsyn.gr/arthro/anakateyetai-i-kommatiki-trapoyla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου