(Παρ. 9/4/15 - 16:00)
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
Συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις και οιεκβιασμοί της κυβέρνησης από μεριάς ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Diario Economico, δηλώνει πως αναμένεται «η λίστα της Ελλάδας με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως «υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή». Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να επιμείνει στις προσπάθειες». «Η θέση της Γαλλίας ουδέποτε άλλαξε: πρέπει να ληφθεί υπόψη η ψήφος του ελληνικού λαού, αλλά υπάρχει επίσης ένα θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αυτά πρέπει να τηρούνται», σχολιάζει ο Βαλς στην οικονομική εφημερίδα, με σαφή πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις«μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις τις οποίες επιθυμούν οι «θεσμοί».
«Όπως το γνωρίζετε, ο χρόνος πιέζει. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει την εκπνοή προθεσμιών αποπληρωμής δόσεων. Και τα πράγματα είναι απλά: προκειμένου η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια να μπορεί να παίζει κανονικά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ορίσει γρήγορα μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
«Υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη δεν είναι αρκετή. Οφείλουμε συνεπώς να καλέσουμε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στις προσπάθειές τους», ανέφερε και υποστήριξε μια «λύση αποδεκτή για όλους», προσθέτοντας ότι για τη Γαλλία, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν αποτελεί επιλογή».
Το δίλημμα εδώ και τώρα αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» ή χρηματοπιστωτική ασφυξία τίθεται ωμά από τον γάλλο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αφήνει καμία υπόνοια διαφοροποίησης από τα γερμανο-ΕΕ συμφέροντα, που θέλουν τη χώρα εντός της ευρωζωνικής φυλακής.
Από την πλευρά του ΔΝΤ η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, χθες Πέμπτη (9/4), δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει σε περίπτωση που υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη και ότι η νομισματική ένωση είναι πλέον ικανότερη να διαχειριστεί το σοκ ενός Grexit.
Μάλιστα, οι δηλώσεις Λαγκάρντ ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις ενός εκ των πέντε λεγόμενων «σοφών» της κυβέρνησης Μέρκελ Christoph M. Schmidt (βλ. σχετικό σχόλιο στη στήλη «Παραπολιτικά»ΕΔΩ).
Σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο κ. Schmidt κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και προειδοποιεί την κυβέρνηση της Αθήνας ότι κινείται πολύ ριψοκίνδυνα.
«Οι επιπτώσεις για τη χώρα θα είναι τεράστιες» δήλωσε και συμπλήρωσε:«Η κυβέρνηση πραγματικά παίζει με τη φωτιά»!
«Ο χειρότερος και πιο ακριβός τρόπος θα ήταν να υποχωρήσουμε στα αιτήματα της Αθήνας έτσι ώστε να αποτρέψουμε το Grexit με κάθε τίμημα» δήλωσε και κατέληξε: «Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί από τα κράτη μέλη του ευρώ».
ΕΕ και ΔΝΤ δείχνουν να «λυσσάνε» να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και πασχίζουν να«νουθετήσουν» την «απείθαρχη» ελληνική κυβέρνηση να μην σκεφθεί καν να χρησιμοποιήσει το Grexit ως διαπραγματευτικό χαρτί!
Θέλουν να μείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη την ώρα που η ευρωζώνη βυθίζεται περαιτέρω στην ύφεση και οι γραφειοκράτες του Βερολίνου και των Βρυξελλών εντείνουν τις πιέσεις προς όλες τις κυβερνήσεις και όχι μόνο αυτές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας για νέα νεοφιλελεύθερα αντιλαϊκά μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό καλείται να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα εφαρμόσει«νεοαποικιακές» συμφωνίες και σκληρή λιτότητα. Η Ελλάδα σήμερα δεν πρέπει να τηρήσει συμφωνίες προς όφελος των "Θεσμών", δεν είναι σε πρόγραμμα.
Θα πρέπει αντίθετα να εξετάσει άμεσα εκείνες τις εναλλακτικές που θα απαλλάξουν τον ελληνικό λαό και τον τόπο από την ευρωατλαντική οικονομική και πολιτική κηδεμονία, πέρα και έξω από εκβιαστικά ψευδοδιλλήματα.
Κι όλα αυτά την ώρα που η ΕΚΤ συνεχίζει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, χρησιμοποιώντας το «μαρτύριο της σταγόνας» όσον αφορά στη ρευστότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες της ιστοσελίδας capital.gr αναφέρουν ότι στις διοικήσεις των«συστημικών» τραπεζών κοινοποιήθηκε επιστολή δια χειρός του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζίτη M. Draghi, με την οποία τίθεται «απαγορευτικό» τόσο για αγορές εντόκων του Δημοσίου από θυγατρικές των τραπεζών, όσο και για χορήγηση δανείων από τις τράπεζες σε φορείς του Δημοσίου με σκοπό τη χρηματοδότηση των εντόκων.
Το «απαγορευτικό» κινείται στο πλαίσιο της ΕΚΤ, η ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές «συστημικές» τράπεζες να μην χρησιμοποιείται για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό και απόλυτα εναρμονισμένο αν το συνδέσουμε με την παραπάνω απαγόρευση στη λογική του «μαρτυρίου της σταγόνας» που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ ότι ενέκρινε το σύνολο της χρηματοδότησης μέσω ELA που αιτήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, χορηγώντας νέα ρευστότητα 1,2 δις. ευρώ και ανεβάζοντας το σύνολο της χρηματοδότησης μέσω ELA στα 73,2 δις. ευρώ.
Η επανεξέταση, πάντως, του ορίου αυτού θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 14/4, μία μέρα νωρίτερα από το καθορισμένο λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 17 – 19 Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενισχυμένη απαγόρευση της ΕΚΤ σχετικά με τις αγορές εντόκων έρχεται μετά τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 8/4 με την οποία το Δημόσιο άντλησε 1,138 δις. ευρώ με επιτόκιο 2,97% και ενόψει της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων την Τετάρτη του Πάσχα 15 Απριλίου.
Οφείλεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, σε ενδείξεις που είχε η ΕΚΤ ότι στις τελευταίες δημοπρασίες, θυγατρικές τραπεζών, κυρίως ασφαλιστικές και ΑΕΔΑΚ, χρηματοδότησαν αγορές εντόκων με χρήση ρευστότητας από πωλήσεις μετοχών. Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται να εντόπισε αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν δανειοδοτήσεις σε δημόσιους οργανισμούς με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης, οι οποίες μπορεί να χρηματοδότησαν αγορές εντόκων.
To βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ δεν σκέφτεται καν να χαλαρώσει τη σκληρή της γραμμή και μάλιστα την σκληραίνει όσο πλησιάζει το Eurogroup της 24ης Απριλίου και η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για μια όπως όπως και εντός ενός εκβιαστικού πλαισίου συμφωνία με τους λεγόμενους «εταίρους».
Μάλιστα πηγές της ΕΚΤ , στο πλαίσιο των εκβιασμών και της λογικής του καρότου (βλ. περιορισμένη και με επαχθείς όρους χρηματοδότηση) και του μαστιγίου (βλ. συμφωνία με αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και με αντιλαϊκά μέτρα) των «θεσμών» στην ελληνική πλευρά , αφήνουν να διαρρεύσει ότι η επίτευξη συμφωνίας , θα καταστήσει ελαστικότερη και τη στάση της ΕΚΤ, η οποία όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στελέχη της «ενδεχομένως θα επιτρέψει αύξηση του ορίου αγορών εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες που σήμερα έχει πλαφόν στα 15 δις. ευρώ».
Η «λύση» που φαίνεται να προσφέρεται από τους «Θεσμούς» δεν είναι βιώσιμη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εξετάσει βιώσιμες προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Δεν θα πρέπει να συναινέσει στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, οι οποίες στο μόνο που συντελούν είναι στον περαιτέρω στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.
Κανένας «θεσμός» δεν νομιμοποιείται να θέτει εαυτόν, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας.
Κανένας εκβιασμός και κανένα κίβδηλο δίλημμα δεν πρόκειται να ανακόψει τους αγώνες του ελληνικού και της ελληνικής Αριστεράς μέσα στην κοινωνία για την ανάσταση του ελληνικού λαού και του τόπου.
Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη και τους συνοδοιπόρους της.
Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει.
Η ανάσταση και προοδευτική διέξοδος του ελληνικού λαού θα έρθει αν βασιστούμε στις αρχές, τις αξίες μας και το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις ιστορικές μας παραδόσεις που έρχονται από μακριά και θα πάνε μακριά και στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
Παρασκευή 10 Απριλίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20203:ee-ekt-dnt-ekbiasmoi&catid=81:kivernisi&Itemid=198
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου