Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

(Τετ. 08/04/15 - 18:15, 20:20)
ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ  
ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, με φόντο τις λυσσώδεις αντιδράσεις του ευρωενωσιακού κατεστημένου, σηματοδοτούν ιστορικής σημασίας αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων στα πλαίσια της ανεξάρτητης, πολυδιαστατης εξωτερικής πολιτικής που η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να ασκήσει.
Όπως συνάγεται και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση 2,5 ωρών του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Πούτιν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, λειτουργώντας ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος και ισότιμο μέλος της ΕΕ – και όχι ως νεοαποικία, όπως επιδιώκουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της - να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ώστε να ξεπεραστεί το «ψυχροπολεμικό» κλίμα προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιησει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα, με τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου, διαπραγματευόμενη προκειμένου να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, με γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Αναφορικά με το θέμα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων με τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε, ενώ θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα δε, με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή μέσω συμψηφισμού  από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού το 2019 και έπειτα. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά άμεση ανάσα ρευστότητας για τη χώρα που ασφυκτιά στη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας που έχουν επιβάλλει  "εταίροι'' και δανειστές  επιδιώκοντας την ταπεινωτική υποχώρηση και αναδίπλωση της κυβέρνησης από τις ριζοσπαστικές προγραμματικές δεσμέυσεις της απέναντι στο ελληνικό λαό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι διαμορφώνεται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιριών, προκειμένου μέσω των επενδυτικών αυτών σχημάτων να παρακαμφθεί ο περιορισμός που προβλέπει το ρωσικό εμπάργκο.
Επιπλέον, έγινε γνωστό, ότι αν και η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στη ρωσική ότι δεν διατίθεται να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο σε ΟΛΘ και ΟΣΕ, οι Ρώσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ακόμη και για το μειοψηφικό.
Αναλυτικότερα, οι τρείς συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Ρωσία αφορούν :
- Κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες  
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε την ανάγκη να υπάρξειεμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και  αναφέρθηκε σε μια σειρά ευκαιριών που υπάρχουν. Εξέφρασε δε, την απορία του γιατί κάποιοι θεωρούν παράδοξο να επισκέπτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός την Ρωσία ενώ όταν πηγαίνουν άλλοι ηγέτες να θεωρείται φυσιολογικό.
Από την πλευρά του Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα της χώρας να ασκείπολυδιάστατη πολιτική, πάντα με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων αλλά άφησε και σαφείς αιχμές: «Γιατί κάποιοι στην ΕΕ έχουν ενεργειακές συμφωνίες και κάποιοι όχι»; Αναρωτήθηκε. Παράλληλα, και ενώ μίλησε με έμφαση για την άνοιξη που μπορεί να έρθει στις σχέσεις των δυο χωρών τόνισε την ανάγκη «σε αντίθεση με το παρελθόν» να γίνουν πράξη οι συμφωνίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μεγάλη αναφορά στο θέμα του αγωγού αλλά και τις επενδύσεις. Μίλησε για ρωσικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τους σιδηρόδρομους και παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα του το μόνο που ζητά είναι ίσοι όροι στους διαγωνισμούς.
Αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και σημείωσε πως δεν μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση για μια μόνο χώρα. Eπεσήμανε, ωστόσο, ότι μέσα από συνεργασίες μπορούν να διευρυνθούν οι σχέσεις στον αγροτικό τομέα.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βλ. Πούτιν έδωσε έμφαση στα εξής σημεία:
* ''Οι διμερείς ανταλλαγές μειώθηκαν λόγω εμπάργκο και πτώσης πετρελαίου. Θα καταβάλουμε προσπάθειες να ανακάμψει και σε αυτό θα συμβάλει το κοινό πρόγραμμα δράσεων.
* ''Συζητήσαμε για επενδύσεις και για τον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο''.
* ''Μιλήσαμε για τον νέο αγωγό που θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα από τα βασικά κέντρα μεταφοράς αερίου. Αυτό θα επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας''.
* ''Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης''.
* ''Την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν κοινές εκδηλώσεις με θέμα τον πολιτισμό, με αφορμές όπως την επέτειο για τα 1.000 χρόνια του Ρωσικού Μοναστηριού στο Άγιο Όρος''.
* ''Σημασία δίνεται και στον τουρισμό, καθώς 900.000 Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα το 2014''.
* Για το Κυπριακό ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για ανάγκη να υπάρξει ''λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ''
* Τέλος ο Βλ. Πούτιν έκανε λόγο για συζητήσεις αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη να προχωρήσει η συμφωνία στο Μινσκ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ''ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ''
''Έγιναν ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις''. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
''Οι σχέσεις μας είναι βαθιές και ιστορικές αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ύφεση. Μπορούμε να φέρουμε άνοιξη στις σχέσεις μας''.
''Επειδή άκουσα διάφορα σχόλια ευρωπαίων θέλω να ξεκαθαρίσω: Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα με δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική. Μπορεί να ασκεί το ρόλο της. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους θεσμούς που μετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού'', σημείωσε.
''Αυτό συζητήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν. Πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές. Πώς μπορούν να αρθούν τα αντίμετρα από το εμπάργκο και πώς να αντλήσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός. Πώς θα προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο''.
''Επεσήμανα στον Ρώσο πρόεδρο πως ενδιαφερόμαστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος για την κάλυψη ελληνικών και ευρωπαϊκών αναγκών, πάντα τηρώντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.
''Μιλήσαμε για την κατάσταση της Ουκρανίας και τόνισα την ανάγκη να εφαρμοστεί απ' όλους το πακέτο του Μίνσκ που είναι κλειδί για να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση. Εδωσα έμφαση και στους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μαριούπολη και αλλού στην Ουκρανία.
''Πρέπει να επαναφέρουμε την ήπειρό μας σε ένα σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Από αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να λείπει η Ρωσία. Η Ελλάδα με τις δυνάμεις που διαθέτει θα συμβάλει ως γέφυρα στο να υπάρξει ο διάλογος''.
''Χαιρέτησα την στάση της Ρωσίας σε όλη τη διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει ξανά διάλογος στο Κυπριακό''.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε μιλώντας για την ανάγκη ''να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, να αλλάξει δηλαδή αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν''.
ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ: ''ΔΕΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΒΟΗΘΕΙΑ''
Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. ''Συζητήσαμε θέματα επενδύσεων σε πολλούς τομείς, όπως την Ενέργεια. Στη διάρκεια των έργων μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια ή να λύσουμε ζητήματα χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο'', τόνισε.
Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, ''αν υπάρξει έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα με αυτά μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Δεν είναι βοήθεια από μόνη της''.
''Ελπίζουμε ότι όταν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις η Ρωσία δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους ενδιαφερόμενους. Μόνο αυτό χρειαζόμαστε'', συμπλήρωσε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ - ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ"
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά σε χώρες ζητώντας χρήματα για μια χρηματοδοτική κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
''Είμαστε κυρίαρχη χώρα η οποία βρίσκεται πράγματι σε μια δύσκολη θέση. Έχουμε απωλέσει οικονομική δύναμη, αλλά όχι την γεωπολιτική μας δυναμική''.
''Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρά σε συμφωνίες που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση. Τέτοιες συμφωνίες με αναπτυξιακό πρόσημο ήρθαμε να συζητήσουμε''.
''Σεβόμαστε τις συνθήκες και τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν κάποιες χώρες να έχουν συμφωνίες στα ενεργειακά και κάποιες άλλες όχι''.
''Οι κυρώσεις στα αγροτικά προϊόντα ήρθαν ως απάντηση σε άλλες κυρώσεις. Ο οικονομικός πόλεμος όμως δεν μπορεί να είναι λύση. Συζητήσαμε τρόπους βάση των οποίων θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες γιατί στόχος μας είναι η συνεργασία στον αγροτικό τομέα για να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε''.
Για το θέμα ο Βλ. Πούτιν δεν μίλησε με λεπτομέρειες αλλά σημείωσε ότι καταλαβαίνει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις προς την Ρωσία, ωστόσο υποστήριξε ''Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση για μια χώρα της Ευρώπης. Με συνεργασία σε διμερές επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αλλά οριστική λύση θα δοθεί με το τέλος του οικονομικού πολέμου''.
ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ :«ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ;»
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι ''Δούρειος Ιππος'' ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως είναι ανοικτός σε συνεργασία. ''Αν η κυβέρνηση της Ελλάδας πιστεύει πως είναι δυνατή η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία το χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις με βάση τα δικά της συμφέροντα''.
«Όταν τη Ρωσία επισκέπτονται αρχηγοί άλλοι χωρών είναι κανονικό και όταν έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι παράδοξο; Δεν μπορώ να το καταλάβω;» είπε χαρακτηριστικά.  
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
«Μιλήσατε για την πιθανότητα να μας πετάξουν από το καράβι», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.
«Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης και λαθρεπιβάτες».
''Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει σε όλους τους οργανισμούς που μετέχουμε αλλάείναι δικαίωμά μας να προχωρούμε σε συμφωνίες που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στο να βγούμε από την κρίση''.
«Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις της κυβέρνησης με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους. Δεν είναι. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ότι και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς της Ευρώπης».
«Η ομαλοποίηση της Ελληνικής οικονομίας είναι προς όφελος όλων», είπε ο Βλ. Πούτιν αλλά κάποιοι το αμφισβητούν για δικούς τους λόγους.
«Turkish Stream» στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει, θα είναι ελληνικός αγωγός, ο τουρκικός θα είναι στο τουρκικό έδαφος'', είπε ο πρωθυπουργός. ''Μπορεί να μην λέγεται έτσι αλλά θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την γείτονα. Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο μέλλον''.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ολόκληρες τις αρχικές  τοποθετήσεις του Βλ. Πούτιν και του Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου, που προηγήθηκαν των ερώτησεων των δημοσιογράφων:
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: ''Συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, αλλά και θέματα της περιφερειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου. Πέρυσι ο τζίρος του εμπορίου αποτέλεσε 4,2 δισ. δολάρια, δηλαδή μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, θα καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας στο προηγούμενο επίπεδο. Σ' αυτό θα συμβάλει η διευθέτηση του κοινού σχεδίου δράσεων για το 2015-2016. Έχουμε συμφωνήσει και αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.  
Έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας. Η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για θέμα που αφορά τις οικονομίες μας και αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στην Ρωσία. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Ελλάδας και θα συμβάλουμε από κοινού στον εορτασμό αυτής της επετείου. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία. Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Πέρυσι περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι η αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς επεμβάσεις απ' έξω. Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τους Έλληνες φίλους μας για την κατάσταση νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και υπογραμμίσαμε το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πλήρη πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ.
Σχετικά με την 70η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι λαοί μας αγωνίστηκανενάντια στον φασισμό, σήμερα θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμού σε όλους, οι οποίοι αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν την ελευθερία για την ανθρωπότητα. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για την αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ''Θα ήθελα, με τη σειρά μου, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν, για την υποδοχή, τη φιλοξενία καθώς και για τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε.
Είμαι σε θέση να σας πω, ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Σχέσεις, που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από κοινούς αγώνες, τον κοινό αγώνα των λαών μας ενάντια στον ολοκληρωτισμό του φασισμού και του ναζισμού, από κοινές πολιτιστικές παραδόσεις, την κοινή θρησκευτική και πνευματική πεποίθηση. Σχέσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε μια περίοδο νηνεμίας, ύφεσης. Όμως, όπως σήμερα ήρθε η άνοιξη στη Μόσχα κι έχουμε μια πολύ ωραία ημέρα, έτσι νομίζω ότι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη και στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Επειδή, όμως, τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς. Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε. Και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, σε διεθνές επίπεδο, για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, με στόχο – πάντοτε- την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Τη δυνατότητα μιας τέτοιας συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Συζητήσαμε, πιο συγκεκριμένα, για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία καλύπτοντας, κατά το δυνατόν, το μεγάλο, αρνητικό εις βάρος μας, εμπορικό ισοζύγιο. Πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή οι υποδομές. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε, ακόμη περισσότερο, τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές, επιστημονικές και μορφωτικές μαςανταλλαγές. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες συνεργασίες μας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανα στον Ρώσο Πρόεδρο ότι η Ελληνική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών, με σκοπό της την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, της Ελλάδας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία , τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε: ένα «Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2015-2016», που αποτελεί την πυξίδα για τη συνεργασία μας, σε κάθε επίπεδο, για την επόμενη διετία, το Μνημόνιο Συνεργασίας για το αμοιβαίο αφιερωματικό έτος «Ελλάδα- Ρωσία 2016»(που υπεγράφη πριν από λίγο από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και κ. Κοτζιά), καθώς και την Κοινή Διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.
Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της συζήτησής μας, τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στηνΟυκρανία. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση έξαρσης των εχθροπραξιών, οι δεκάδες χιλιάδων Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στηΜαριούπολη και τις γύρω περιοχές. Τόνισα δε, την ανάγκη να στηριχτεί και να εφαρμοστεί, από όλες τις πλευρές, το πακέτο Συμφωνιών του Μινσκ. Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη βαθειά αυτή ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω μας τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής, που οδηγεί πιο μακριά και όχι πιο κοντά στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.
Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε την ήπειρό μας σε έναν σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ. Και από αυτό τον διάλογο, δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι η Ρωσία θα απουσιάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα θα επιδιώξει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου, μεταξύ της Ε.Ε και της Ρωσίας. Με μια θετική ατζέντα για την κοινή αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και η ανάγκη για σταθερότητα στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική.
Τέλος, εξέφρασα στον Πρόεδρο Πούτιν, την ικανοποίησή μου και καλωσόρισα τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόνισα δε, πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει – πάντοτε- του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Σ. Α. του ΟΗΕ.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη δυνατότητα που είχαμε και θα ήθελα να ευχηθώ, αυτή η αρχή μιας ουσιαστικής άνοιξης στις σχέσεις των δυο χωρών μας να έχει και μια αντίστοιχη υλοποίηση, διότι στις σχέσεις των χωρών, σημασία δεν έχουν μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και η υλοποίησή τους. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε, σε αντίθεση με ότι είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, με ευθύνες που δεν είναι η ώρα να τις επισημάνουμε.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ οι σχέσεις των χωρών μας να είναι εποικοδομητικές προς όφελος της φιλίας, της συνεργασίας και της ευημερίας του ρωσικού και του ελληνικού λαού''.
Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20181:mosxa-putin-tsipras&catid=86:expolitiki&Itemid=268

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου