Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

(Σκέψου να βγει κι ο ΣΥΡΙΖΑ)! Reuters και Bloomberg: Οι δανειστές "μαλακώνουν" τη στάση τους, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ



Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, για να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
"Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους" δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, στον Βορρά και τον Νότο, επιδιώκουν να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη, μετά το μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που κέρδισε στις εκλογές και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που ήταν ο χαμένος, βασίστηκαν στα αποτελέσματα για να πιέσουν για την αναθεώρηση του γερμανικού μοντέλου μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού που εφαρμόζεται από το ξέσπασμα της κρίσης, πριν από τέσσερα χρόνια και πλέον.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν την πορεία τους μετά τη χωρίς προηγούμενο μεγάλη άνοδο των κομμάτων διαμαρτυρίας στις 28 χώρες της ΕΕ, δημιουργείται η δυναμική για χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι με την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πολιτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερη ανοχή στις δημόσιες δαπάνες.
"Ζητούμε να αλλάξουν οι κανόνες ή να προσαρμοσθούν καλύτερα στις προσδοκίες μας. Ζητούμε να αλλάξουμε την προσέγγιση που είχε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια" δήλωσε ο κ. Ρέντσι, τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/reuters_kai_bloomberg_oi_daneistes_malakwnoyn_th_stash_toys_meta_th_nikh_toy_syriza.2809705.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου