Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

emmanouilidis(Τετ. 28/5/14 - 17:20)
Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ
Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρώτη πανελλαδική του νίκη. Πήρε σχεδόν 27% των ψήφων, 4% περισσότερο από τη Ν.Δ.
Η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή προπαγάνδα, εκμεταλλευόμενη την «τεχνική» υπεροχή της (τα περισσότερα ΜΜΕ υποστηρίζουν συνειδητά τοΜνημόνιο), προσπαθεί από το βράδυ της 25ης Μάη να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.
Το ψέμα όμως «έχει κοντά ποδάρια».

ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη 2014 έλαβε το 26,7% των ψήφων και 6 ευρωβουλευτές. Βγήκε ξεκάθαρα πρώτο κόμμα. Είναι η πρώτη φορά στην αστική (Δυτική) Ελλάδα, που η Αριστερά κερδίζει την πρωτιά σε πανελλαδικές εκλογές. Επίσης το ΚΚΕ πήρε 6,1%. Μαζί με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνο κ.λ.π. η Αριστερά έφτασε το 34% των ψήφων και πήρε 8 από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, δηλαδή το 38%!
Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πάρει η Αριστερά σε πανελλαδικές εκλογές. Το 2ο είναι το 32% που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη 2012 και το 3ο μεγαλύτερο είναι το 29% που πήρε η Αριστερά στις Περιφερειακές εκλογές στις 18 Μάη 2014 (ΣΥΡΙΖΑ 17,7%, ΚΚΕ 8,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,3%).
Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Έτσι θα διοικεί 2 περιφέρειες που έχουν σχεδόν 4.000.000 πληθυσμό, δηλαδή το 36%-37% του πληθυσμού της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια η 1η «ευρωβουλευτική» και η 2η «περιφερειακή» δύναμη της Ελλάδας.
Όλα αυτά στενοχώρησαν τους μνημονιακούς προπαγανδιστές και άρχισαν το «θάψιμο» από το βράδυ των ευρωεκλογών.
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Οι μνημονιακοί παραδέχονται βέβαια την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. «Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος» γράφουν και τα «ΝΕΑ» και το «ΕΘΝΟΣ» και ομολογεί ο δαιμόνιος Άδωνις, «αλλά έμεινε στάσιμος».
Η «πονηριά» των μνημονιακών έγκειται στο εξής: Παίρνουν σαν βάση τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012, όταν η πόλωση είχε φθάσει στο μέγιστο σημείο.
Η αλήθεια είναι ότι τον Μάη 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 50% του αθροίσματος Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνη 2012 έφθασε το 60% και στις 25 Μάη 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε το 90% του αθροίσματος Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου το 23% της Ν.Δ. και το 8% του ΠΑΣΟΚ είναι τα χειρότερα αποτελέσματα που έφεραν ποτέ αυτά τα κόμματα σε ευρωεκλογές μετά το 1981. Αυτά όμως δεν τα λένε στο MEGA channel, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, και τον Sky. Αυτές τις αλήθειες τα καθεστωτικά ΜΜΕ τις κρύβουν συστηματικά.
Εξάλλου και στις Περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σχεδόν τη Ν.Δ., αφού οι 2 του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδόν τόσο πληθυσμό όσο έχουν και οι 7-8 της Ν.Δ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική είναι βαριά ήττα για τις συνασπισμένες μνημονιακές δυνάμεις.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ
Φυσικά υπάρχουν αδυναμίες και λάθη. Κατά την άποψή μου το πιο μεγάλο σφάλμα της Αριστεράς είναι ότι φοβάται να χτυπήσει «γεωστρατηγικά» τους νεοφιλελεύθερους.
Η Δύση μετά το 1979-80 έχει ως κυρίαρχη την νεοφιλελεύθερη γραμμή. Αντίθετα, στην Ρωσία και την Κίνα υπάρχει ισχυρή κρατική παρέμβαση. Στη ΛΔ Κίνας μάλιστα ο κρατισμός είναι κυρίαρχος στη βιομηχανία και στο τραπεζικό σύστημα.
Γι΄αυτό η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Δύσης εχθρεύεται και τις ΛΔ της Ασίας και τη Ρωσία του Πούτιν. Οι ηγετικές ελίτ της Ελλάδας ρίχνουν το σύνθημα: «Η Ελλάδα ανήκει στην Δύση». Έτσι καλλιεργούν τον ραγιαδισμό και τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Μόνο που, και η Αριστερά έχει στην πράξη αποδεχτεί αυτό το σύνθημα. Μέγα λάθος.
Έτσι πρόσφατα έγιναν οι γνωστές δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην TV ότι: «η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωζώνη και αυτό δεν αμφισβητείται!» Και όμως, στα 25 χρόνια (1989-2014) το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόνον 40% ενώ το ΑΕΠ των ΛΔ της Ασίας περίπου 750%!
Δεν είναι τυχαίο ότι η «σκληρή Δεξιά» της Μαρί Λεπέν πήρε προχθές το 26% των ψήφων στη Γαλλία ρίχνοντας το σύνθημα «Έξω από την Ευρωζώνη!», ενώ και ο εθνικιστής Φάρατζ προσέγγισε το 28% των ψήφων στη Βρετανία ζητώντας να φύγει η Αγγλία από την Ε.Ε. Αλλά και στην Ιταλία οι αρνητές της Ευρωζώνης αυξάνονται συνεχώς.
«ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ» ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Παλαιότερα (Γενάρης 2013) ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει στις ΗΠΑ ότι «ανήκουμε στην Δύση, το πιο πολιτισμένο τμήμα της Γης».
Και βέβαια η Γερμανία έχει σπουδαία τεχνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα, αλλά το 1933-45 η ιμπεριαλιστική Γερμανία διέπραξε φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπήρξαν και αξιωματικοί της Γκεστάπο, οι οποίοι στα διαλείμματα των ανακρίσεων – βασανιστηρίων άκουγαν κλασική μουσική για να…..χαλαρώνουν.
Επίσης στις ΗΠΑ έγιναν σπουδαίες εφευρέσεις. Ταυτόχρονα όμως η βομβαρδιστική αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε φρικτούς βομβαρδισμούς επί χρόνια (1966,67,68) στο Βιετνάμ με βόμβες ναπάλμ. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πέθαναν από τα όπλα της «τεχνολογικά προηγμένης Αμερικής».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι σήμερα (2014) η Δύση είναι και η πιο χρεωμένη περιοχή του κόσμου. Τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ (Δύση) έχουν δημόσιο χρέος σχεδόν 50 τρισεκατ. $
Επίσης οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους φυλακισμένους (2.500.000) απ΄ότι έχει η Κίνα, με τετραπλάσιο – πενταπλάσιο πληθυσμό!
Το συνολικό χρέος στην Δύση (δημόσιο + ιδιωτικό) προσεγγίζει τα 120 τρισεκατ. $, δηλαδή την αξία 500.000.00 σπιτιών των 240.000$ !
Η Δύση βρίσκεται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο, και σαν λύση οι καπιταλιστικές ελίτ προτείνουν τον…. περισσότερο καπιταλισμό (νεοφιλελευθερισμό). Αυτές οι ελίτ θα αντιταχθούν σφοδρά σε όποια «αριστερή παρέκκλιση» στην Ελλάδα ή αλλού στην Ευρώπη. Χρειάζεται σαφής προετοιμασία για πιθανή σύγκρουση. Αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με εφησυχασμό και αφέλεια την κατάσταση.
Αλλά το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά στην πραγματικότητα και το ΚΚΕ.
Θεωρητικά το ΚΚΕ είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην Ε.Ε. Πολύ ωραία.
Όμως, στην πράξη, το ΚΚΕ ελάχιστα εκλαϊκεύει τη βαθειά κρίση της Ευρωζώνης (1989-2014), τη γενική οικονομική παρακμή της Δύσης. Επίσης η καθημερινή προπαγάνδα του ΚΚΕ αποσιωπά την τεράστια βιομηχανική άνοδο της ΛΔ Κίνας, τη μεγάλη ισχυροποίηση του Λαϊκού Κινεζικού Στρατού. Εάν το ΚΚΕ μιλούσε για τις οικονομικές αποτυχίες της νεοφιλελεύθερης Δύσης θα διευκόλυνε και πιθανή θετική διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η εντύπωση που δίνει είναι ότι «κύριος εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΝΑΤΟ ή οι καπιταλιστές της Ε.Ε.». Χρειάζεται πιο προσεγμένη τακτική.
Ανακεφαλαιώνοντας, η Αριστερά πέτυχε μια σημαντική νίκη στις Περιφερειακές και κυρίως στις «Ευρωπαϊκές» εκλογές. Ο νεοφιλελεύθερος δικομματισμός δέχτηκε ένα σοβαρό χτύπημα, αλλά δεν γκρεμίστηκε ακόμα. Τα μεγαλοαστικά συμφέροντα στην Ελλάδα φοβούνται τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Χρειάζεται ένταση των προσπαθειών και κυρίως κανένας εφησυχασμός, καμία διάθεση «μεγάλου συμβιβασμού». Η ζημιογόνος και εγκληματική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού είναι ξεκάθαρη, άρα ξεκάθαρη πρέπει να είναι και η νίκη εναντίον του.
Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16475:emmanouilidis&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου