Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τα λεφτά για το Κτηματολόγιο έγιναν πρωτογενές πλεόνασμα




Πρωτογενές πλεόνασμα έγιναν τα χρήματα που πλήρωσαν στα τέλη για το Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα οποία αγγίζουν τα 250 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ τηςΕλευθεροτυπίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε προβαίνει σε στάση πληρωμών, έναντι των πελατών και προμηθευτών της, βάζει λουκέτο σε υπηρεσίες της ενώ όλες οι μελέτες κτηματογράφησης και δασικών χαρτών τινάζονται στον αέρα. Πάντως η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), διαψεύδει τα περί στάσης πληρωμών. 


Για εικόνα πλήρους απαξίωσης και κατάρρευσης του Εθνικού Κτηματολογίου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν το περιστατικό. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η εταιρεία του Κτηματολογίου που μετονομάστηκε σε  ΕΚΧΑ Α.Ε, έχει βαρέσει ήδη κανόνι καθώς δεν πληρώνει ούτε πελάτες, ούτε προμηθευτές.

Σε δηλώσεις του στο Newsit o πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Εθνικό Κτηματολόγιο Μάρκος Μπουγιουκλάκης υποστηρίζει ότι «εδώ και αρκετές μέρες οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας δε συνεδριάζει και μετά από ερωτήσεις μας συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον προϋπολογισμό, δηλαδή δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αντιληφθήκαμε ότι η αιτία είναι ότι τα χρήματα τα οποία είχαν συλλεχθεί από τους πολίτες το 2008, τα τέλη κτηματογράφησης δηλαδή που έπρεπε να αφιερωθούν στο έργο κτηματογράφησης και μόνο, εντάχθηκαν στο πρωτογενές πλεόνασμα».

«Μιλάμε για 250 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν αυξηθεί λόγω των τόκων, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό από τους πολίτες το οποίο όμως ανταποδοτικά έπρεπε και πρέπει να αφιερωθεί για κτηματογράφηση και τη συνέχεια του έργου» προσθέτει.

«Εμείς ενταχθήκαμε στο νόμο για τις ΔΕΚΟ και θα έπρεπε να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» επισημαίνει ο κύριος Μπουγιουκλάκης και συνεχίζει «πως όμως να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ένα έργο το οποίο δεν έχει έσοδα ετήσια τόσα όσα είναι τα έξοδα για τις μελέτες και τις αναθέσεις. Η ουσία είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα και δεν το ανακοίνωσαν. Η εταιρεία αρχίζει και υπολειτουργεί σε σημείο να μην έχουμε καν τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα για παράδειγμα για χαρτί Α4 ή για νερό».

«Δε θέλω να λέω ότι είναι μνημονιακή δέσμευση γιατί θα έπρεπε να είναι εθνική δέσμευση να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο και πρόσθεσε «παρ΄όλα αυτά θα σας πω ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση μέχρι το 2020 να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και μάλιστα έχει υπογράψει η κυβέρνηση ότι θα παρέχονται πόροι για να ολοκληρωθεί το έργο. Όχι μόνο δε βλέπουμε την προοπτική του έργου αλλά αντίθετα βλέπουμε προσπάθεια απαξίωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο το σωματείο των εργαζομένων θα έχει σειρά επαφών με τη διοίκηση της εταιρείας, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Οικονομικών αλλά «θα πάμε και στα κόμματα και τους φορείς προκειμένου να δούμε τι θα γίνει». 
Διαψεύδει τα περί στάσης πληρωμών η Εθνικό Κτηματολόγιο

Πάντως η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), διαψεύδει τα περί στάσης πληρωμών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως είναι «απολύτως ανακριβές» πως η ΕΚΧΑ έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών καθώς και ότι τα χρήματα των τελών κινηματογράφησης δεν είναι διασφαλισμένα.

Η ΕΚΧΑ παραδέχεται πάντως πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και προβλήματα, «τα οποία όμως ξεπερνιούνται». Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα χρήματα της ΕΚΧΑ είναι «απολύτως διασφαλισμένα σε λογαριασμούς της εταιρείας και έχουν εξασφαλιστεί και υψηλά επιτόκια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας δεν διακυβεύεται η πορεία του έργου και η λειτουργία της εταιρίας αντίθετα «κάθε μέρα που περνά επιταχύνεται όλο και περισσότερο η προσπάθεια και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου».
http://tvxs.gr/news/ellada/ta-lefta-gia-ktimatologio-eginan-protogenes-pleonasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου