Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Διάταξη για ευνοϊκή μεταχείριση εταιρίας πρώην συνεργάτη Σαμαρά Ναυπηγεία Σύρου



Από την τροπολογία που αφορούσε τα καταδιωκτικά μέτρα κατά υπευθύνων όλων των ναυπηγικών επιχειρήσεων (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α.) σχετικά με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρέθηκαν τα Ναυπηγία Σύρου. Προτάθηκε, όμως, λύση με ευνοϊκή μεταχείριση. Σύμφωνα με το capital.gr, τα Ναυπηγία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ, και ανήκουν στον Νίκο Ταβουλάρη, πρώην στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά - ήταν διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης. 

Η τροπολογία, όσον αφορά το Νεώριο Σύρου, θα βάλει φρένο στις κατασχέσεις των χρημάτων που μπαίνουν στο ταμείο της εταιρείας από το ΙΚΑ και άλλους φορείς του δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει, και θα διευκολύνει την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των οφειλών σε τουλάχιστον 400 εργαζόμενους του ναυπηγείου Σύρου που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν απλήρωτοι.
Η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας αποτελεί προϋπόθεση για να εισρεύσουν στο Νεώριο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ από εργασίες κατασκευής δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr με την τροπολογία (που πέρασε στο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας» και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικοσύνης Χ. Αθανασίου) προβλέπεται ότι κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας τα Ναυπηγεία Σύρου θα μπορούν να έχουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν κάθε μήνα το 0,70% των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσαν μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014 και παράλληλα από εδώ και πέρα θα καταβάλουν κανονικά τις εισφορές των περίπου 400 τακτικών και έκτακτων εργαζομένων που απασχολούν.
Όπως προκύπτει από την τροπολογία και την συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017, θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται.
Από την προτεινόμενη ρύθμιση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα. Με την ίδια τροπολογία παράλληλα αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 (έληξε στις 31.12.2013) η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για το θέμα ξέσπασε έντονη κόντρα στην Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. 
«Δεσμεύομαι ότι με τη διάταξη αυτή το ΙΚΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ. Το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα», υποστήριξε ο υπουργός και συμπλήρωσε στρέφοντας τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σε μία καθαρή στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, ενώ κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή, ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Γ. Βρούτση «αρχιπραξικοπηματία μίας κυβέρνησης που έχει κουρελιάσει όλη την εργατική νομοθεσία. Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο», και τόνισε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τον κύριο υπουργό να κάνει αυτούς τους πρωτάκουστους χαρακτηρισμούς».
«Εσείς διαλύσατε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 και με μονομερή απόφαση κατεβάσατε τον κατώτατο μισθό», είπε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι κάτω από 25 ετών δεν παίρνουν ούτε τον κατώτατο μισθό, ενώ από 1-1-2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του υπουργού. «Σε ποια δημοκρατία εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «αίσχη τα οποία κάνετε τα συνεχίζετε με αλλεπάλληλες αεροπλανικές ρυθμίσεις».
«Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά πού το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;», είπε και ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
http://tvxs.gr/news/ellada/tropologia-gia-eynoiki-metaxeirisi-etairias-proin-synergati-toy-prothypoyrgoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου