(Τρ. 26/11/13 - 20:45)
ΔΥΟ 24ΩΡΕΣ ΣΕ ΕΜΠ ΚΑΙ ΕΚΠΑ. 4ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον ηρωϊκό και δίκαιο αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ. Στο πλευρό τους στέκονται πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι με κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολών.
Δύο νέες 24ωρες απεργίες, για Τετάρτη και Πέμπτη, κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη νέα απόφαση των δικαστηρίων να κρίνουν παράνομη την απεργία κατά των διαθεσιμοτήτων- απολύσεων και της διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζεται και σήμερα με την κάλυψη του συνδικάτου των εργαζομένων στο δημόσιο. Με 4ωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από Τετάρτη έως Παρασκευή, συνεχίζουν στο ΑΠΘ.
Δύο νέες 24ωρες απεργίες, για Τετάρτη και Πέμπτη, κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη νέα απόφαση των δικαστηρίων να κρίνουν παράνομη την απεργία κατά των διαθεσιμοτήτων- απολύσεων και της διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζεται και σήμερα με την κάλυψη του συνδικάτου των εργαζομένων στο δημόσιο. Με 4ωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από Τετάρτη έως Παρασκευή, συνεχίζουν στο ΑΠΘ.
Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνουν τη σύσταση μικτής επιτροπής πανεπιστημιακών και διοικητικών, η οποία θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης των πέντε σημείων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Σε εξέλιξη είναι η συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρόταση του προεδρείου του συλλόγου είναι η κήρυξη 24ωρης απεργίας και η συγκρότηση επιτροπής διαλόγου. Μεγάλο μέρος των μελών, ωστόσο, εκφράζει την αντίθεσή του υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν δεν ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Σε εξέλιξη είναι και η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των πρυτάνεων, το οποίο στη συνέχεια αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Νέα πενθήμερη κατάληψη αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος Φιλοσοφικής, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Η σχολή, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται υπό κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων αλλά και συνολικά για την επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση από την πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.
4ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Με τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και τις αντιμετωπίζουν με "επιφυλάξεις" και "καχυποψία".
"Με υποσχέσεις του υπουργού σε βάθος χρόνου, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ Γιάννης Κουρμούλης σε συνέντευξη Τύπου.
"Ξαφνικά ο υπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός", τόνισε ο κ. Κουρμούλης και εξήγησε πως ουσιαστικά με τις προτάσεις του ο υπουργός Παιδείας τους ζητάει να σταματήσουν τώρα τις κινητοποιήσεις και παραπέμπει στην άνοιξη την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
Πρόσθεσε πως και στο παρελθόν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την απορρόφηση σε διάφορες υπηρεσίες διοικητικών υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε κινητικότητα, όμως δεν τηρήθηκε καμιά, γι αυτό υπάρχει "καχυποψία" απέναντι στον υπουργό.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το αν απεργούν ή όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι, τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν θα υπάρχει θέρμανση και δεν θα λειτουργούν οι Γραμματείες και η Βιβλιοθήκη.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: "ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ"
Ο γραμματέας της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, Σάββας Παπαδόπουλος,μίλησε για "παλινωδία" Αρβανιτόπουλου και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με τις πολιτικές οδήγησε σε αδιέξοδο την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι "το υπουργείο έχει υπερβεί κάθε όριο".
Τόνισε ότι από την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων γίνεται νέα υποβολή ενστάσεων, ως προς τα στοιχεία τους που ζητήθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούν τις διεκδικήσεις τους που είναι η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Σ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να δεχτεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.
Στη συνέχεια η Iskra δημοσιεύει αποκαλυπτικό κείμενο της Απεργιακής Επιτροπής των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ, που δείχνει με στοιχεία την εικόνα διάλυσης του πανεπιστήμιου, αν εφαρμοστεί η απόφαση Αρβανιτόπουλου για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, καθώς και ένα ακόμα αποκαλυπτικό κείμενο από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Διαδασκόντων της ΣΘΕ ( Κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών) του ΕΚΠΑ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνει ότι συζητάει, αλλά μόνο με «ανοιχτά» πανεπιστήμια.
Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ας δούμε ορισμένα μόνο από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι εκατοντάδες «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι, απολύτωςΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ –με βάση μόνο τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής*:
36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν ΟΛΟ το προσωπικό τους.
Άλλες 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους.
Άλλες 42 χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους.
43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο.
Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.
Ενδεικτικά, η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής, που εξυπηρετεί 2.703 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακούς (30 Μεταπτυχιακά Προγράμματα) και 10.500 διδάκτορες, μένει με 4 εργαζόμενους. Οι Γραμματείες των Τμημάτων Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας και Πληροφορικής μένουν χωρίς προσωπικό, ενώ αυτές των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας και Βιολογίας μένουν με έναν εργαζόμενο.
Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στο Τμήμα Νομικής κλείνουν 2 Τομείς (Β’ Ιδιωτικού Δικαίου και Ποινικών Επιστημών) και μειώνεται σημαντικά το προσωπικό των υπόλοιπων. Μεταπτυχιακά προγράμματα και βιβλιοθήκες που υπάγονται σ’ αυτούς τους τομείς μένουν χωρίς προσωπικό. Δύο τομείς του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και δύο του Τμήματος Φαρμακευτικής μένουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
Χωρίς εργαζόμενους μένει το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφίες και δράσεις), επηρεάζοντας και τη μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό και την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό.
Στις βιβλιοθήκες η μείωση του προσωπικού είναι συντριπτική: Στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (4 όροφοι, 5 αναγνωστήρια με 26 Η/Υ, ανοιχτή και το Σάββατο για τους φοιτητές) από τους 11 μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζόμενους μένουν 2. Σειρά Αναγνωστηρίων και Βιβλιοθηκών κλείνουν επειδή μένουν με 0 προσωπικό (Τμημάτων Πληροφορικής, ΜΙΘΕ, Νομικής, Οδοντιατρικής, κ.α.).
Στο Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, οι 6 μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι φεύγουν και μένει στον αέρα η υποστήριξη σε προσωπικό, τεχνογνωσία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κ.α. 47 σπουδαστηρίων και βιβλιοθηκών, καθώς και βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, η ψηφιακή συλλογή ΠΕΡΓΑΜΟΣ και βιβλιογραφικές βάσεις.
Η τεχνική υπηρεσία, που υποστηρίζει και συντηρεί όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, υφίσταται συντριπτικό πλήγμα. Χάνει το 75 % του προσωπικού της.
* Υπολογίζονται οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους ή κατόπιν «μοριοδότησης», εκείνοι που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής και μέρος των συνταξιοδοτήσεων, μακροχρόνιων αδειών λόγω γέννας, κ.α. Δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα στοιχεία για το σύνολο των υπηρεσιών.
Το Υπολογιστικό Κέντρο, που καλύπτει τις υπολογιστικές ανάγκες του προσωπικού του Ιδρύματος με ισχυρά συστήματα υπολογιστών, παρέχοντας υλικό, λογισμικό και τεχνική υποστήριξη, μένει με 2 εργαζόμενους από 9.
Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικασίακαι εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ:
Στην Οδοντιατρική Σχολή, η Κλινική Στοματολογίας μένει χωρίς εργαλειοδότρια. Χωρίς εργαζόμενους μένουν η Προπτυχιακή Κλινική Παιδοδοντίας, η γραμματεία Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Ορθοδοντικής. Με έναν εργαζόμενο μένουν η Διαγνωστική Κλινική, η Κλινική Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Προσθετικής. Το Εργαστήριο Προπτυχιακών φοιτητών μένει χωρίς εργαλειοδότριες και δεν μπορεί να λειτουργήσει. 4 μεταπτυχιακά προγράμματα μένουν χωρίς εργαζόμενο. Η Σχολή μένει χωρίς επιστάτες, θερμαστές, θυρωρούς, φύλακες, κ.α., ενώ η βιβλιοθήκη χάνει τον ένα εργαζόμενό της.
Στο Νομοκομείο Παίδων, το Τμήμα Λοιμώξεων & Χημειοθεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό, όπως και το Τμήμα Ιατρικής Γενετικής.
Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, κλείνουν τα Κέντρα: Εργοσπιρομετριας – Καρδιοαναπνευστικης κόπωσης, Πνευμονικών Λειτουργιών, Άσθματος & Αλλεργίας, Διακοπής Καπνίσματος, Μελέτης Ύπνου. Το Μικροβιολογικό δεν έχει πλέον εργαζόμενο για να κάνει αιμοληψία.
Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Η Α’ Αναισθησιολογική Κλινική μένει χωρίς διοικητική υποστήριξη.
Στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Β” Εργαστήριο Ακτινολογίας, η γραμματεία που υποστηρίζει της εκπαίδευση των φοιτητών (και άρα εμμέσως και τη νοσηλεία των ασθενών) μένει χωρίς εργαζόμενο.
Αυτό είναι το «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο για το οποίο μιλάει ο κ. Αρβανιτόπουλος;
Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά μας;
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ
Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ: ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΘΕ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Πώς υποβλήθηκε η πρόταση Αρβανιτόπουλου προς το ΕΚΠΑ; Σε συνάντηση που είχε ο Πρύτανης Θεοδόσης Πελέγρίνης με τον ΥΠΑΙΘ, κ. Αρβανιτόπουλο, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Διεθυντής Προσωπικού του ΕΚΠΑ, κ. Φωτόπουλος, στις 23/11 υπεβλήθησαν ορισμένες προτάσεις. Αυτές είναι προφορικές και δεν συνοδεύονται από την αναγκαία νομοτεχνική προετοιμασία ούτε από οποιεσδήποτε γραπτές εγγυήσεις.
Τι ακριβώς προβλέπει η πρόταση Αρβανιτόπουλου προς το ΕΚΠΑ;
Προβλέπει ότι θα περάσουν σε διαθεσιμότητα συνολικά 400 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκείνοι που δεν απεγράφησαν (172). Αυτοί θα χωριστούν σε 4 εκατοντάδες.
(α) Οι πρώτοι 100 θα απολυθούν και θα περάσουν στη μισθοδοσία του ΕΛΚΕ. Η κριτική εδώ είναι (i) Ο ΕΛΚΕ προσλαμβάνει εργαζόμενους με μπλοκάκι κιαι χωρίς ασφάλιση. Ήδη χρωστά σε άλλους συμβασιούχους δεδουλευμένα έξι μηνών. Πού θα βρει χρήματα ο ΕΛΚΛΕ να τους πληρώνει; Τι εξασφάλιση δίνεται για μια τόσο επισφαλή θέση εργασίας; Με τι κριτήριο θα επιλεγούν αυτοί οι υπάλληλοι, αν υλοποιηθεί το σχέδιο;
(β) Οι δεύτεροι 100 θα περάσουν στην κινητικότητα και θα απορροφηθούν από ιδρύματα εντός Αττικής (κυρίως ΤΕΙ Αθήνας). Πρώτον, η υπόσχεση είναι έωλη, όπως απέδειξε εργαζόμενος βιβλιοθηκονόμος στη Σύγκλητο. Οι θέσεις π.χ. βιβλιοθηκονόμων σε όλη την Αττική είναι 4 και οι τιθέμενοι σε διαθεσιμότητα είναι τουλάχιστον 16. Αλλά δεν είναι παράλογο, να κλείνουν οι βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ επειδή διώχνουν τους βιβλιοθηκάριους και ταυτόχρονα να ψάχνουμε πού θα τοποθετήσουμε αυτό το προσωπικό που τεχνητά "περισσεύει";
(γ) Οι τρίτοι 100 θα είναι τεχνικοί εργαστηρίων οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια το ΥΠΑΙΘ ΘΑ προκηρύξει τις θέσεις τους ως ΕΔΙΠ, όπου και θα επαναπροσληφθούν. Εδώ ο παραλογισμός είναι ακόμη πιο προφανής. Γιατί δεν προκήρυσσε το ΥΠΑΙΘ τόσο καιρό τις θέσεις ΕΔΙΠ, για τις οποίες έχουν κάνει τα χαρτιά τους οι τεχνικοί των εργαστηρίων με διδακτορικό; Η πρόφαση ήταν ότι δεν επιτρεπόταν προκηρύξεις από την τρόικα. Και γιατί να επιτραπούν αυτές τώρα;
(δ) Οι τελευταίοι 100 θα τακτοποιηθούν με διαδικασία που προσεγγίζει το θέατρο του παραλόγου. Αυτοί θα απολυθούν και στη συνέχεια, ΟΤΑΝ γίνει ο Οργανισμός του ΕΚΠΑ και προκύψει ότι υπάρχει ανάγκη προσωπικού, ΤΟΤΕ ΘΑ προκηρυχτούν 100 ΝΕΕΣ οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, στις οποίες θα προσληφθούν οι απολυμένοι που απολύθηκαν ως περιττοί.
Προβλέπεται επίσης ότι όλοι οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν την επόμενη μέρα στις θέσεις τους (αλλά μετά θα πέφτουν τα κεφάλια τους λίγα λίγα κάθε μέρα). Επίσης, ότι και οι 400 θα αμοίβονται με το 70% του μισθού τους, αλλά ο παντοδύναμος ΕΛΚΕ θα αναλάβει να καλύψει τη διαφορά!
Αν υποθέσουμε ότι παίρνουμε τις ρυθμίσεις αυτές στα σοβαρά, αμέσως ο ΕΛΚΕ θα εκταμιεύει γύρω στις 300.000 Ευρώ το μήνα. Διερωτάται κανένας αν οι διαχειριστές του ΕΛΚΕ έχουν ερωτηθεί αν υπάρχουν τα ποσά αυτά και αν θα εγκριθούν από το διαχειριστικό έλεγχο. Επίσης, αυτοί που κάνουν τους σχεδιασμούς επί χάρτου για χρήση του ΕΛΚΕ στην αμοιβή των υπαλλήλων, γνωρίζουν ότι το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ απαγορεύει τη διάθεση του overhead από προγράμματα για την πληρωμή προσωπικού του πανεπιστημίου; Γνωρίζουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα τρέχοντα προγράμματα, αλλά και για τα μελλοντικά, αν ο ΕΛΚΕ πραγματοποιήσει τις πληρωμές αυτές;
Αλλά, ας κάνουμε την παντελώς υποθετική παραδοχή ότι οι "κουτόφραγκοι" δε μας παίρνουν χαμπάρι και ότι υπάρχουν λεφτά προς το παρόν για να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Εντάξει, αλλά για πόσους μήνες; Και μετά τι;
Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: ΔΙΔΑΚΤΡΑ!!!
Η πρόταση συνοδεύεται από υπόσχεση ότι οι λίστα των 400 θα ξαναγίνει εξ αρχής (με μόνη την υποχρεωτική συμμετοχή των 172 μη απογραμμένων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις με μηδενική μοριοδότηση). Αυτό λειτουργεί ως δέλεαρ σε όσους είδαν το όνομά τους στις λίστες να συμφωνήσουν, έτσι ώστε να έχουν μία ακόμη ευκαιρία δεδομένων των λαθών και της μη εγκυρότητας των τωρινών λιστών. Ελπίζει έτσι ο υπουργός να πετύχει το γνμωστό "διαίρει και βασίλευε".
Το οποίο βεβαίως επιδιώκει να πετύχει με ταυτόχρονους χωρισμούς των εργαζομένων σε πολλά επίπεδα: Χωρισμός των διοικητικών του ΕΚΠΑ από εκείνους των υπόλοιπων 7 ΑΕΙ.Χωρισμός των διοικητικών του ΕΚΠΑ μεταξύ τους σε εκείνους που απεγράφησαν και σε εκείνους που δεν απεγράφησαν (και συλλογική τιμωρία των τελευταίων). Χωρισμός των εργαζομένων σε εκείνους που ΘΑ προσληφθούν και πάλι σε οργανικές θέσεις και σε εκείνους που θα είναι του κλώτσου και του μπάτσου με συμβάσεις έργου. Χωρισμός των τεχνικών σε εκείνους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στην επόμενη φάση και σε εκείνους που ΘΑ γίνουν ΕΔΙΠ.
Αλλά το καλύτερο το είπε ένας συνάδελφος που είχε συμμετάσχει στην επιτροπή Ευθυμίου. Το ιστορικό έχει ως εξής: Πριν καμιά δεκαριά χρόνια το ΔΕΠ έκανε μια μεγάλη απεργία πανελλαδικά για τα συνταξιοδοτικά. Παρόλες τις προσπάθειες η απεργία και μακρόχρονη ήταν και δεν έσπαγε. Είπε τότε ο Υπουργός Παιδείας Ευθυμίου (του ΠΑΣΟΚ): Ελάτε να τα πούμε. Πήγαν η ηγεσία του κλαδου, βρήκαν κοινά αποδεκτές λύσεις και έφτιαξαν μια επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Λύθηκε η απεργία, τα μαθήματα προχωρούσαν κανονικά και η επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ πήγε στο Υπουργείο. Λέει τότε ο Ευθυμίου: "Επιτροπή; Τι επιτροπή; Ποτέ δεν είπαμε για επιτροπή"! Και το θέμα έληξε εκεί...
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου