Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ!

(Τετ.27/11/13-10:40 -14:00)
...ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΣΕ "ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ" ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗΣ ΤΟΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΔΥΟ 24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΕΜΠ ΚΑΙ ΕΚΠΑ-4ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΕΜΠ
Με απεργίες και στάσεις εργασίας ως την Παρασκευή συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΑΠΘ και στο ΕΜΠ. Παράλληλα. συνέχιση των κινητοποιήσεων και διαπραγμάτευση με το υπουργείο αποφασίστηκε στο ΕΚΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο μετά απο συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν καθημερινές 24ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή. Υπερψηφίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων στο ΕΚΠΑ, με 48ωρη απεργία και  συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τον Υπουργό, ενώ η πρόταση που μειοψήφισε μιλούσε για συνέχιση των κινητοποιήσεων με απεργίες και καμία διαπραγμάτευση με το υπουργείο, αν δεν αποσυρθεί η ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη.
Οι διοικητικοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν καταργηθεί η υπουργική απόφαση για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις. Αποφάσισαν 24ωρη απεργία για σήμερα, καθώς και καθημερινές στάσεις εργασίας μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.
Ο αγώνας τους βρίσκει αλληλέγγυους πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, που με κινητοποιήσεις καικαταλήψεις σχολών στέκονται στο πλευρό των απεργών. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν συστήσει επιτροπή διαλόγου,η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ενώ οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνουν τη σύσταση μικτής επιτροπής πανεπιστημιακών και διοικητικών, η οποία θα συναντηθεί , επίσης, με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης των πέντε σημείων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
4ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Με τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και τις αντιμετωπίζουν με "επιφυλάξεις" και "καχυποψία".
"Με υποσχέσεις του υπουργού σε βάθος χρόνου, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ Γιάννης Κουρμούλης σε συνέντευξη Τύπου.
"Ξαφνικά ο υπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός", τόνισε ο κ. Κουρμούλης και εξήγησε πως ουσιαστικά με τις προτάσεις του ο υπουργός Παιδείας τους ζητάει να σταματήσουν τώρα τις κινητοποιήσεις και παραπέμπει στην άνοιξη την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
Πρόσθεσε πως και στο παρελθόν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την απορρόφηση σε διάφορες υπηρεσίες διοικητικών υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε κινητικότητα, όμως δεν τηρήθηκε καμιά, γι αυτό υπάρχει "καχυποψία" απέναντι στον υπουργό.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το αν απεργούν ή όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι, τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν θα υπάρχει θέρμανση και δεν θα λειτουργούν οι Γραμματείες και η Βιβλιοθήκη.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: "ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ"
Ο γραμματέας της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, Σάββας Παπαδόπουλος,μίλησε για "παλινωδία" Αρβανιτόπουλου και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με τις πολιτικές οδήγησε σε αδιέξοδο την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι "το υπουργείο έχει υπερβεί κάθε όριο".
Τόνισε ότι από την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων γίνεται νέα υποβολή ενστάσεων, ως προς τα στοιχεία τους που ζητήθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούν τις διεκδικήσεις τους που είναι η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Σ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να δεχτεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων.
 
"ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ" ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗΣ ΑΡΑΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
Ο υπουργός Παιδείας, προσπαθώντας να εξέλθει του αδιέξοδου, στο οποίο οδηγήθηκε εξαιτίας, αποκλειστικά, των πολιτικών διάλυσης που ακολούθησε και των μέτρων που προσπάθησε να επιβάλλει, προσέρχεται σε διάλογο μετά από 12 εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων.
Μετά την ανακοίνωση των λιστών μοριοδότησης που προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις διοικητικών υπαλλήλων, τις επαναλαμβανόμενες προσφυγές του υπουργείου για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και την επαναλειτουργία μέσω ...αστυνομίας και σπασίματος των λουκέτων, ηαποτυχία της εφαρμογής των διαθεσιμοτήτων, με τις ολέθριες συνεπειες που θα φέρουν στη λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι φανερή!
Σε μία φανερή προσπάθεια αναδίπλωσης ο κ. Αρβανιτόπουλος προτίθεται να προχωρήσει ακόμη σε προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, ενώ χθές ,Τρίτη, ανακοίνωσε «φιλολαϊκή» ρύθμιση δίνοντας τη δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην Β, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο». Έτσι, φαίνεται να φέρνει προς ψήφιση την Τετάρτη σχετική τροπολογία.
Από την άλλη, για σήμερα προγραμματίστηκε συνάντηση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ώστε να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα της πρότασης του υπουργείου. Μάλιστα, και μετά τη χθεσινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου της Συνόδου Πρυτάνεων αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει τα τεχνικά ζητήματα της πρότασης.
Επίσης, το προεδρείο της Συνόδου ζήτησε ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς και να δοθεί στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα. Παράλληλα, τα οκτώ ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Η αίτηση αναμένεται να εκδικαστεί στις 14 Ιανουαρίου.
«Κατά τα λεγόμενα, προφορικά πάντα, του υπουργού, το ίδρυμα θα χάσει τελικά 100 υπαλλήλους» ανέφερε χθες η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ. Η αρχική προσφορά του ήταν 500 υπάλληλοι, και ως φαίνεται πολλοί θα επιστρέψουν με «πάσο» του υπουργείου Παιδείας.
«Ο υπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Ηθελε μόνο αριθμούς διοικητικών υπαλλήλων να παρουσιάσει στην κυβέρνηση. Αφού το έκανε, δείχνει ότι αρχίζει να ξηλώνει το μέτρο».
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠ
ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Νέα πενθήμερη κατάληψη αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος Φιλοσοφικής, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Η σχολή, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται υπό κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων αλλά και συνολικά για την επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση από την πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ (ΕΜΠ)
Κατάληψη αποφάσισε και ο σύλλογος των Μεταλειολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ύστερα απο γενική συνέλευση που έκαναν οι φοιτητές.
ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ)
Νέα πενθήμερη κατάληψη αποφάσισε η συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ
ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΜΠ)
Σε μια πολύ μαζική συνέλευση του Συλλόγου των Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου υπερψηφίστηκε το ενωτικό αγωνστικό πλαίσιο των παρατάξεων ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση-πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) - ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα-πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) το οποίο πρότεινε πενθήμερη κατάληψη του Συλλόγου μπαίνοντας στον χωρό των κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και στην διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
Κατάληψη και νέα Γενική Συνέλευση την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε και ο φοιτητικός σύλλογος του Βιολογικού τμήματος του ΕΚΠΑ. Η συνέλευση ήταν αρκετά μαζική με την πλειοψηφία των φοιτητών να στηρίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο.
ΦΥΣΙΚΟ
Σε κατάληψη βρίσκεται και το τμήμα φυσικής του ΕΚΠΑ μετά από Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της σχολής.
ΝΟΜΙΚΗ
Από χτες 25/11 η Νομική σχολή βρίσκεται σε κατάληψη ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φοιτητικού συλλόγου.
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΜΠ
Σε τροχιά καταλήψεων μπαίνει και ο σύλλογος των Τοπογράφων μηχανικών, μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και έληξε πρίν από λίγη ώρα. Μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο οι φοιτητές, αποφάσισαν να συντονιστούν με το αγωνιστικό κάλεσμα των υπόλοιπων σχολών του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, ενισχύοντας το μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων κόντρα στο υπουργείο.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΜΠ
Κατάληψη της σχολής από την Τρίτη 26/11 μέχρι Τρίτη 3/12 με νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την ίδια μέρα, στις 15:00 αποφάσισαν οι φοιτητές στην Αρχιτεκτονική του Μετσοβείου Πολυτεχνείου.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ
Υπό κατάληψη τελεί και το Μαθηματικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 2/11. Oι φοιτητές  συμπαραστέκονται στο διοικητικό προσωπικό δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεσήτους στην διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάληψη της σχολής από Δευτέρα (25/11) έως Τρίτη( 3/12) και συμμετοχή σε διάφορες κινητοποιήσεις εργαζομένων καθώς και των κατοίκων της Χαλκιδικής αποφάσισε ο σύλλογος φοιτητών στο Χημικό Αθήνας. Η κατάληψη συνεχίζεται για 7η συναπτή εβδομάδα.
ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)
Σε νέα πενθήμερη κατάληψη προχώρησε ο φοιτητικός σύλλογος της Πληροφορικής του Εθνικού Καποδισριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ύστερα από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη (27/11).

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου