Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κράτηση Σακκά: Ουδέν πιο παράνομο του... προσωρινού


Παρά τη συμπλήρωση του ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης την Τρίτη 4/6, ο Κώστας Σακκάς παραμένει προφυλακισμένος, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Την ίδια ημέρα προχώρησε σε απεργία πείνας, τονίζοντας ότι η επιλογή του «δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά επιλογή συνέχισης του αγώνα». Την Πέμπτη διεξήχθη συνέντευξη Τύπου η οποία κατήγγειλε την εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του Κ.Σακκά ως παράνομη. Ειρήνη Σόβολου


Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη πριν από 2,5 και προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου ανώτατου ορίου προφυλάκισης και ενώ η δίκη δεν είχε ξεκινήσει, ασκήθηκε σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Σύμφωνα με τον νόμο, αν κατ’ εξαίρεση επιβληθεί νέα προσωρινή κράτηση, η διάρκειά της δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα έτος και σε καμία περίπτωση δεν παρατείνεται.

«Είναι απάνθρωπο να μετράμε τις αντοχές κάποιου, να ξεχνάμε ότι μετά τη δέκατη μέρα ο κάθε απεργός πείνας κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, υποθηκεύει το μέλλον του, αυξάνει την πιθανότητα να πεθάνει νεότερος», τονίζει η Όλγα Κοσμοπούλου, ιατρός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του Κ. Σακκά. «Όταν μου ανακοίνωσε την απόφασή του, τον προειδοποίησα για τη μεγάλη επικινδυνότητα που υπάρχει για την υγεία του, δεδομένης και της σκληρής απεργίας πείνας που πραγματοποίησε πέρσι, αλλά σέβομαι την απόφασή του. Είναι αντιμέτωπος με εκτροπή της δημοκρατίας και δεν είναι ο μόνος σε αυτή τη χώρα, δεν παλεύει για λίγες ημέρες ελευθερίας του ίδιου αλλά για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας», επισημαίνει η ίδια.

«Η υπόθεση του Κ. Σακκά χτίστηκε από την αρχή σε μια σειρά εκτροπών, αυθαιρεσιών, στις οποίες εθίστηκε ο δικαστικός μηχανισμός  για να φτάσει να κάνει ένα τεράστιο άλμα και να προχωρήσει στην καθαρή παραβίαση του νόμου και του συντάγματος», τονίζει η Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κ.Σακκά.

Η κ. Δαλιάνη τονίζει ότι η επιβολή νέας προσωρινής κράτησης ήταν αυθαίρετη, καθώς σύμφωνα με το νόμο μπορεί κατ’αποκλειστική εξαίρεση να επιβληθεί μόνο για πράξεις οι οποίες δεν ήταν εγκαίρως γνωστές στις δικαστικές αρχές. «Στην περίπτωση του Κ. Σακκά όλες οι πράξεις για τις οποίες του ασκήθηκε δεύτερη ποινική δίωξη ήταν γνωστές στις ανακριτικές αρχές καιρό πριν, για να μη μιλήσουμε για την πλήρη απουσία ενδείξεων ενοχής. Στην ογκωδέστατη δικογραφία που αφορά τη ΣΠΦ το όνομα του Κ. Σακκά δεν αναφέρεται ούτε σε μια σελίδα», επισημαίνει η ίδια.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμα την παράταση της κράτησης του για 6 ακόμα μήνες, παρά τη συμπλήρωση του ανώτατου προβλεπόμενου ορίου προφυλάκισης. «Πρόκειται για μια κυνική εκτροπή, την οποία το Συμβούλιο Εφετών δεν τεκμηριώνει στο βούλευμά του». Η κ. Δαλιάνη ανέφερε ότι πριν από 17 χρόνια κατόπιν καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαïκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νομοθέτης απαγόρευσε την κατάτμηση της ίδιας υπόθεσης που επιτρέπει την τμηματική άσκηση ποινική δίωξης. «Το 2013, με την υπόθεση Σακκά γυρνάμε 17 χρόνια πίσω. Έχουμε ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαïκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τώρα είμαστε ξανά εκτεθειμένοι σε νέες καταδίκες και θα κληθεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει τις βαριές αποζημιώσεις που είναι  βέβαιο ότι θα επιβληθούν».

Δυόμιση χρόνια μετά τη σύλληψη του Κ. Σακκά, η πρώτη δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη δεν έχει αρχίσει. «Οι δικαστές ομολογούν ότι σε 2,5 χρόνια δεν μπόρεσαν να δικάσουν μια υπόθεση μείζονος κρατικού ενδιαφέροντος που φέρει τον εξαιρετικό χαρακτήρα που τις αποδίδουν ως υπόθεση τρομοκρατίας», επισημαίνει η Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Οι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται επιλεκτικά με βάση το φρόνημα. Ο καλπάζων αυταρχισμός δεν αφήνει κανέναν απ’έξω», σημειώνει η ίδια.

 «Το Συμβούλιο Εφετών θέλει ενδεχομένως να ξεκινήσει μια άτυπη διαδικασία επιμήκυνσης της προσωρινής κράτησης πέραν των ορίων που θέτει το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», τονίζει ο δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το κακό προηγούμενο που δημιουργεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. «Το βούλευμα θα δημοσιευτεί από τον νομικό κόσμο σαν νομικό έκτρωμα. Αν η δικαιοσύνη είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, θα είχαν αποφευχθεί αυτά που ζούμε τώρα», επισημαίνει.

Οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν κατά της παράτασης της κράτησης του Κ. Σακκά απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών. «Η υγεία του επιδεινώνεται καθημερινά. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, καταθέσαμε αίτηση αποφυλάκισης για να αποκατασταθεί η αυθαιρεσία πριν να είναι πολύ αργά για τον ίδιο γιατί για τη δικαιοσύνη είναι ήδη πολύ αργά», σημειώνει η κ. Δαλιάνη.

Ο ίδιος ο Κ.Σακκάς τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρη πλέον η τακτική τους και προδίδει την εκδικητική τους σκοπιμότητα. Ναι είναι αλήθεια, το κράτος εκδικείται τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τους εκδικείται αλλά ποτέ δεν τους αναγνωρίζει. Ποτέ δεν το έκανε άλλωστε. Πράκτορες και προδότες τότε, τρομοκράτες και εχθρός της κοινωνίας τώρα. Είναι γεγονός πως το πολιτικό σύστημα, διανύει μεταπολιτευτικά την κρισιμότερη και ασταθέστερη περίοδο, εξαιτίας των εγχώριων συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Είναι επίσης γεγονός πως η καταστολή και γενικά η αυταρχική στάση του κράτους, είναι το “τελευταίο χαρτί” που έχει στα χέρια του, προκειμένου να διασφαλίσει την υποτελή κοινωνική ειρήνη και το να αποτρέψει, η γενικευμένη αντίδραση να εκφραστεί με οργανωμένες και ουσιαστικότερες εξεγερτικές μορφές»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου