Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Γεν. Συμβούλιο ΠΟΕΔΗΝ: Η ΔΑΚΕ συναινεί, η ΠΑΣΚΕ ακροβατεί, το ΠΑΜΕ αποχωρεί

Το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε για μια ακόμα φορά στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 28/6/13, με τις τοποθετήσεις και τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ.
Την πιο κρίσιμη ώρα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την ώρα που το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης επιχειρεί να διαλύσει τα Νοσοκομεία, με «τιμονιέρη» το φωνασκούν ακροδεξιό «σταγονίδιο», φαίνεται ότι οι ηγεσίες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων περί άλλων τυρβάζουν.
 Αμφισημίες και βήμα σημειωτόν από την ΠΑΣΚΕ

 Στη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΔΗΝ η ΠΑΣΚΕ προσπαθούσε αμήχανα να ισορροπήσει ανάμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και τις κομματικές ανάγκες διάσωσης του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ.
Συγκριμένα η ΠΑΣΚΕ επιχείρησε να περιορίσει το ζήτημα των ανατροπών στα Δημόσια Νοσοκομεία μόνο στον αριθμό των 13 που εμφανίζονται ως «καρατομημένα» από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα επέμενε στη γνωστή γραμμή της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, αδυνατίζοντας ουσιαστικά το διεκδικητικό αίτημα για την απόκρουση αυτής της πολιτικής. υποτίμησε πλήρως το ζήτημα του μετώπου για την υγεία και επέμεινε σε μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων.
Η στάση της απέναντι στους αγώνες είναι η τυπική διεκπερέωση των αποφάσεων χωρίς σχέδιο, οργάνωση και προοπτική κλιμάκωσης.
 Έμμεση στήριξη των πολιτικών επιλογών της ΝΔ από τη ΔΑΚΕ
 Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στην σκληρή πραγματικότητα, χωρίς ουσιαστικά να έρθει σε αντιπαράθεση με την πολιτική της ΝΔ, η ΔΑΚΕ, επιχείρησε κάποιους πολιτικούς ακροβατισμούς.
Αναγνώρισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθούν πολιτικές που θα συρρικνώνουν και θα κλείνουν νοσοκομεία και να προχωρήσουν απολύσεις και υποχρεωτικές μεταθέσεις, προσπαθώντας όμως να το χρεώσει αυτές τις αποφάσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.
Σε κρίσιμα όμως ζητήματα σχετικά με τα λουκέτα που επιχειρείται να μπει σε διάφορα νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παναγία, ταυτίστηκε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς προτείνοντας ουσιαστικά τη διάλυση του Νοσοκομείου και την μεταφορά του στον Αγ. Παύλο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα απουσιάζει επιδεικτικά από τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις των σωματείων και της ομοσπονδίαςς.
Καλό καλοκαίρι και αποχώρηση από το τους «μόνους συνεπείς»
Το ΠΑΜΕ συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική του στο Γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας επιτέθηκε εναντίον όλων, έχοντας πάντως αναγάγει σε προνομιακό αντίπαλο τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης και του Ενωτικού Ψηφοδελτίου Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κατηγόρησε συλλήβδην όλες τις δυνάμεις ότι ασκούν Κυβερνητικό συνδικαλισμό, αναλώθηκε σε προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες, ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού. Με πρόσχημα την έλλειψη οργάνωσης των κινητοποιήσεων και τη χαμηλή συμμετοχή σε αυτές απέφυγε να καταθέσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης μπροστά στην κυβερνητική επίθεση που ξεδιπλώνεται στο χώρο της υγείας και όχι μόνο. Στο τέλος, αφού ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» σε όλους, αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Η στάση του αυτή δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και στην πιο κρίσιμη περίοδο για το κίνημα επιλέγει να ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο της κομματικής περιχαράκωσης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτή η επιλογή στο κίνημα και τους εργαζόμενους .
 Συντονισμένος αγώνας με σχέδιο και οργάνωση για την ανατροπή της πολιτικής της Συγκυβέρνησης και της τρόικας η πρόταση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
 Οι εκπρόσωποι του ενωτικού Ψηφοδελτίου Ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνισαν ότι οι μέχρι τώρα δράσεις και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας στερούνται ενός πλαισίου που θα αποτυπώνει τόσο το μέγεθος της κυβερνητικής επίθεσης στο σύνολο των κοινωνικών αγαθών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα.
Από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ καλλιεργούνται αυταπάτες στο χώρο της υγείας αφού περιορίζουν την επίθεση σε μερικά μόνο νοσοκομεία ενώ προσδιορίζουν ως διεκδικητικό αιτημα την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.
Δεν διαμορφώνουν ως αίτημα την ανατροπή του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, δεν επιδιώκουν το εργατικό κίνημα μαζί με τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται συντονισμένα να δώσουν τη μάχη αυτή.
Ταυτόχρονα, παρά τις φραστικές τοποθετήσεις και τις διακηρύξεις τους, το ζήτημα του ενιαίου μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, όσο και η συγκρότηση ενός μετώπου για την υπεράσπιση των δομών υγείας παραμένει σε εμβρυακό επίπεδο. Ιδιαίτερα στο επίπεδο της περιφέρειας αλλά και περιοχών του κέντρου η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχουν ενθαρρυνθεί και προωθηθεί πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο ζήτημα της οργάνωσης των κινητοποιήσεων υπάρχουν τεράστια προβλήματα που αποτυπώνονται στη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.
Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρότεινε η Ομοσπονδία να επιμείνει και να αγωνιστεί για:
- Ενάντια στις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διαλύουν τα κοινωνικά αγαθά της υγείας της παιδείας, της ασφάλισης, της κοινωνικής πρόνοιας με στόχο την ανατροπή τους.
- Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που χτυπούν μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
- Κανένα κλείσιμο νοσοκομείου, κλινικής και τμήματος καμιά μετακίνηση εργαζόμενου, όχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας.
- Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, Όχι στις περικοπές στις παροχές.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία - Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.
- Στήριξη των αγώνων που αναπτύσσονται ενάντια στο λουκέτο της ΕΡΤ, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τις απολύσεις εργαζομένων.
Επισήμανε ότι σήμερα απαιτείται ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και να αποτρέψουν τη συρρίκνωση και διάλυση των υπηρεσιών που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά.
Η ΠΟΕΔΗΝ και ο χώρος της υγείας πρέπει να τεθεί σε απαεργιακή ετοιμότητα και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις:
-          Τη συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ στο συντονισμό των Ομοσπονδιών με στόχο την αποτροπή των λουκέτων σε δημόσιους οργανισμούς και των μαζικών απολύσεων.
-          Πρωτοβουλίες από την ΠΟΕΔΗΝ και τα πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το μέτωπο για την Υγεία σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Συγκεντρώσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και οργάνωση των αντιδράσεων.
-          Ενθάρρυνση και πρωτοβουλίες προκειμένου τα Σωματεία των εργαζομένων να συμμετέχουν και να πρωτοστατήσουν σε συσπειρώσε σε κάθε περιοχή για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της υγείας της παιδείας της πρόνοιας.
-          Γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
-          Συσκέψεις Σωματείων για ενημέρωση και οργάνωση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων.
-          Εξουσιοδότηση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει δράσεις και κινητοποιήσεις αν επιχειρηθεί κλείσιμο νοσοκομείων και προωθηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις.
-          Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και Σωματεία με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου