......................................Η Αριστερά στην 3η χιλιετία μόνο ως δύναμη ηθικής ανατροπής μπορεί να υπάρξει!
Κυριακή 30 Ιουνίου 2013
Πολιτικό bias και οικονομικές προβλέψεις !!!
Σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα κινηθεί η οικονομία βραχυπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δηλαδή το πώς θα επενδύσει κάποιος, το πού θα επενδύσει και το πόσο ρίσκο θα αναλάβει, βασίζεται σε επίπονες και μακροσκελείς αναλύσεις και προβλέψεις κάποιων που πληρώνονται αδρά, μιας και το ύψος της αμοιβής προδιαθέτει για την ασφάλεια και το βαθμό επαλήθευσης των προβλέψεων που επιχειρούν.
Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας.
Αν και η προσεκτική παρακολούθηση των προβλέψεων από διάφορα κέντρα και ινστιτούτα της αλλοδαπής σε ό,τι αφορά…εμάς, όπως για παράδειγμα προβλέψεις που αφορούν στις κατά καιρούς πιθανότητες υλοποίησης ενός Grexit, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας, εν τούτοις τα ίδια αυτά κέντρα συνεχίζουν αμείωτη την παραγωγή τους, παραμένοντας ανεπηρέαστοι από τις κακές προηγούμενες επιδόσεις τους.
Πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αγγλοσαξονικών κέντρων, όσον αφορά τα τεκταινόμενα εντός Ευρωζώνης, ως εάν οι απολύτως τεχνοκρατικές, όπως λανσάρονται εκτιμήσεις, να επηρεάζονται από το γεωγραφικό πλάτος και μήκος των γραφείων όπου εκπονούνται.
Και όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει όπως διαπιστώνεται από τα παρακάτω όπως συντάχθηκαν από το Reuters:
Στην ερώτηση για παράδειγμα, του κατά πόσον η απόφαση “what ever it takes” του Ντράγκι ωφέλησε την κρίση του ευρώ, τα funds που εδρεύουν στην ΕΖ απάντησαν κατά 75% θετικά, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό, τα αγγλοσαξονικά απάντησαν αρνητικά.
Στο ερώτημα σχετικά με την επιβίωση της ΕΖ, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών ινστιτούτων απάντησαν θετικά, ενώ τα αγγλοσαξονικά φάνηκαν μοιρασμένα, κοντολογίς χωρίς δυνατότητα πρόβλεψης.
Ενώ, στην ερώτηση για την πιθανότητα ανόδου του κόστους δανεισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας, το μοτίβο των απαντήσεων ήταν παρομοίως αναμενόμενο: Και πάλι τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησαν αρνητικά, ενώ τα αγγλοσαξονικά φάνηκαν μοιρασμένα και αναποφάσιστα.
Δεν χωρά αμφιβολία λοιπόν, ότι οι όποιες εκτιμήσεις έχουν έντονο πολιτικό bias, τέτοιο ώστε ο οποιοσδήποτε πολιτικός, από όποια παράταξη και αν προέρχεται να βρίσκει “τεκμηριωμένο” πάτημα για τη συνέχιση ή μη της υποστήριξής του προς την τάδε ή δείνα πολιτική.
Όσον αφορά, εμάς τους υπόλοιπους, απλά τις αγνοούμε, ή στην καλύτερη περίπτωση τις χλευάζουμε, όπως ακριβώς χλευάζουμε τους αστρολόγους και τους “αναλυτές” στοιχημάτων ιπποδρομιών και κυνοδρομιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου