Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τσίπρας: Δεν υπάρχει success story, αλλά τραγική πραγματικότητα

 
Τις βάσεις της νέας Ελλάδας θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Παράλληλα δεσμεύτηκε για την κατάργηση των μνημονίων και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε μεγάλες θεσμικές τομές και μετασχηματισμούς στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, βαθαίνοντας τη δημοκρατία, χτίζοντας νέα θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προκοπής», ανέφερε.

Σχετικά με την «αλλαγή κλίματος» που αναφέρει η τρικομματική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για μια«καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης από τα τρία κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως χορηγοί επικοινωνίας της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου».

«Δεν υπάρχει success story αλλά μία τραγική πραγματικότητα που διαρκώς θα επιδεινώνεται. Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την Κομισιόν και τη Eurostat, δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έζησε ο τόπος μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο χρέος ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «από το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγραφή και κούρεμα». Μετά από τα τρία χρόνια Μνημονίου και το PSI «το κούρεμα χρέους θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως το μόνο κούρεμα που μεγάλωσε αντί να μικρύνει το χρέος».

«Φτάσαμε σήμερα, η χώρα να έχει χρέος 309 δισ., ενώ το 2010 είχε 310 δισ. Μόνο που τότε το χρέος ήταν 125% και σήμερα είναι 175%», τόνισε  και πρόσθεσε:«Χορτάσαμε από σωτήρες, αλλά το χρέος εκτοξεύτηκε»

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποεπένδυση καταγγέλλοντας παράλληλα πως η τρικομματική κυβέρνηση «πουλάει όλη την κρατική περιουσία είτε σε ευνοούμενούς της Έλληνες επιχειρηματίες, είτε σε κρατικές εταιρείες ξένων χωρών και […] ταυτόχρονα, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων»,.

«Δεν πήγε η Ούλεν και η Πάουερ το νερό και το ρεύμα, στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας. Οι κρατικές εταιρείες ύδρευσης (όπως η ΕΥΔΑΠ) και η ΔΕΗ το πέτυχαν αυτό, με τη σκληρή δουλειά χιλιάδων εργαζομένων τους», τόνισε.

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κατηγόρησε για υποκρισία την κυβέρνηση καθώς όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν περίμενε να πάρει 6% η Χρυσή Αυγή για να έχει σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί της, το έκανε και όταν έπαιρνε 0,1%».

Παράλληλα επισήμανε πως «τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργεί το ακροδεξιό περιβάλλον του κ. Σαμαρά, που πραγματικά κυβερνά τον τόπο» και κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επιλέξουν ποια στάση θα κρατήσουν. «Θα υποχωρήσουν για άλλη μία φορά ταπεινωμένοι στις αξιώσεις του κ. Βορίδη και του κ. Μπαλτάκου ώστε να μείνουν πάση θυσία στην εξουσία, ή θα θέσουν θέμα;», διερωτήθηκε και ταυτόχρονα τόνισε πως «με τη δημοκρατία δεν παίζουμε».

Τέλος αναφερόμενος στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το επερχόμενο συνέδριοτόνισε πως «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτικός και πολυτασικός […] θα έχει και τάσεις και διακριτά πολιτικά ρεύματα και ιδεολογικές συνιστώσες». «Δεν μπορεί όμως να έχει κόμματα μέσα στο κόμμα», τόνισε και έκανε λόγο για κατάργηση της ξεχωριστής λίστας, και αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Σχετικά με τις κατηγορίες για πολυφωνία ανέφερε πως «δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μειωμένη δημοκρατία και η φίμωση της διαφορετικής άποψης στο εσωτερικό του. Αν το πει αυτό κανείς παραέξω, ο κόσμος θα βάλει τα γέλια. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα ανέκδοτα. Οι διαφορετικές απόψεις είναι ο πλούτος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου