Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ξεβρακώνοντας την Κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων!




από το f/b Georgia Asimakopoulou
Την Παρασκευη 17-5-2013 αποκαλύφθηκαν στη Βουλη, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και Λίτσα Αμανατίδου, τα πραγματικά στοιχεία σε βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),όχι όπως τα φανταζόμαστε ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ στη ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΔΙΤ που ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Ο Αν. Υπουργός Καλαφάτης ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Η κυβερνητικη προπαγάνδα για τη διαχείριση απορριμμάτων με τις ΣΔΙΤ που καλλιεργείται από το 2011 (Υπουργός Παπακωνσταντίνου) έχει όπλο την ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!! Σχεδον κανένα στοιχείο των διαγωνισμών δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας για να μη ξέρει ο κόσμος την αληθεια!!!Αυτη η κατ΄εντολη Φούχτελ εχεμύθεια έσπασε από την επίμονη στάση του βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ στη΄Καστοριά ΔΙΑΜΑΝΤΌΠΟΥΛΟΥ και των Συριζαίων στις Σέρρες! Καλη συνέχεια λοιπόν !!!




Χαρά Καφαντάρη:"...Η Συγκυβέρνησή σας με την επίκληση του αδιεξόδου που η ίδια δημιούργησε -και οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας βέβαια μας έφτασαν εδώ- ουσιαστικά προχωρά σε εθνικό επίπεδο και με επείγουσες διαδικασίες στη μέθοδο των ΣΔΙΤ, Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και μάλιστα, με διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, μετατρέποντας έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση σε καθαρά εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων και –προσέξτε- εκτοξεύοντας τα δημοτικά τέλη στα ύψη.
Αυτό είναι για τους δημότες και για τους κατοίκους!
Υπό τις εντολές του Φούχτελ και της Task Force για εχεμύθεια, όλοι οι διαγωνισμοί γίνονται μέσα σε καθεστώς απόλυτης και αδιαφανούς εποπτείας από την Κυβέρνησή σας, μέσω της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και του Υπουργού.
Είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ΣΔΙΤ για όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα: Διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στις Σέρρες, στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα και βέβαια οι τέσσερις διαγωνισμοί σύμμεικτων απορριμμάτων –το τονίζω- στην Αττική.
Αποκαλυπτικό για τους όρους των ΣΔΙΤ –ανεξαρτήτως του τρόπου επιλογής αναδόχου, με ή χωρίς ανταγωνιστικό διάλογο,- είναι το σχέδιο σύμβασης που ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, δηλαδή η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας.
Καταθέτω για τα Πρακτικά τη Σύμβαση μαζί με ένα CD που περιλαμβάνει τη Σύμβαση και περιμένουμε από την Κυβέρνηση απαντήσεις και βέβαια να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι στη Βουλή.

Διασφαλίζεται μέσα από αυτή τη Σύμβαση, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το δημόσιο συμφέρον όταν αυτή αναφέρει ότι στην περίπτωση που η συνολική ποσότητα συμβατικών αποβλήτων που παραδόθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία είναι μικρότερη από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η ΔΙΑΔΥΜΑ θα αποζημιώνει τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης για απώλεια εσόδων; Επίσης, η ΔΙΑΔΥΜΑ και οι ΟΤΑ μέλη της δεν έχουν το δικαίωμα να συνάψουν σύμβαση – συμφωνία με τρίτο πρόσωπο για την παροχή στην Εξυπηρετούμενη Περιοχή υπηρεσιών που ταυτίζονται με τις Υπηρεσίες του ΄Εργου. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποζημιώνεται ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης. .. "

Απόσπασμα από την ομιλία της Χ.Καφαντάρη στη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, 17/5/2013





Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου: "...Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει διαδημοτική επιχείρηση, η  «ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.», που αποτελεί σύμπραξη των δήμων Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, καθώς και των παλαιών τοπικών ενώσεων δήμων και κοινοτήτων των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας και η οποία αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την λειτουργία του ΟΣΔΑ της περιοχής.
Η «ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.», λοιπόν, ζητά ανάδοχο ο οποίος θα κατασκευάσει μια ογκωδέστατη μονάδα υποδοχής σύμμικτων απορριμμάτων, απ’ ό,τι φαίνεται, αφού στην προκήρυξη ζητείται εμπειρία του αναδόχου αποκλειστικά σε τέτοιου είδους επεξεργασία, σε αντίθεση με τις ενδεδειγμένες πρακτικές που προτάσσουν τη διαλογή στη πηγή και που αποτελούν, βέβαια, και τον επιθυμητό στόχο σύγκλισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, κυρία Πρόεδρε. Βαδίζουμε, δηλαδή, ολοταχώς προς καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα, τα οποία βεβαίως θα βγουν από την τσέπη του πολίτη, ο οποίος με το ένα χέρι θα πληρώνει την ίδια τη ρυπαρή διαχείριση των σκουπιδιών και με το άλλο θα πληρώνει τα πρόστιμα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να φτάνει στους χώρους υποδοχής του εργολάβου είναι ενενήντα χιλιάδες τόνοι κατ’ έτος για είκοσι επτά χρόνια. Μάλιστα, η ποσότητα αυτή έχει υπολογιστεί με το σκεπτικό ότι -ακούστε, κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Βουλευτές!- η διαρκής άνοδος του βιοτικού επιπέδου θα αυξάνει και τον όγκο των απορριμμάτων. Πρόκειται για έναν απύθμενο κυνισμό. Και επειδή στην πραγματικότητα τα σκουπίδια θα μειώνονται, η «ΔΙΑΔΥΜΑ» με δημόσιο χρήμα θα αποζημιώνει τον ιδιώτη και για τα σκουπίδια που δεν διαχειρίζεται. Μιλάμε για ένα σκάνδαλο! .."
(απόσπασμα από την πρωτομιλία της Λ. Αμανατίδου )
"..Τι αποκομίζουμε από τη σύμβαση της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., την οποία έχουμε καταθέσει, που είναι βεβαίως και η πιλοτική επιχείρηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Στα γεγονότα της αποζημίωσης ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για οτιδήποτε τον καθυστερήσει ή εμποδίσει στην επίτευξη των αποτελεσμάτων ή του προκαλεί στέρηση των εσόδων. Αν αλλάξουν τα πράγματα, παραδείγματος χάρη, η σύσταση των απορριμμάτων ή η ποσότητα των απορριμμάτων ή η νομοθεσία -όλα αναμενόμενα στα επόμενα τριάντα χρόνια- τι γίνεται; Θα διεκδικήσει αποζημίωση με ευθύνη της ΔΙΑΔΥΜΑ. Είναι μέσα στη σύμβαση.
Για να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, ας θυμηθούμε την πρόσφατη επανεκκίνηση των οδικών αξόνων. Το Δημόσιο ανέλαβε την ευθύνη για τις παρατεταμένες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αποζημίωσε αδρά τους εργολάβους. Είναι έτσι ή δεν είναι; 
Δεύτερο μείζον θέμα είναι ο ρόλος του ανεξάρτητου ελεγκτή. Το δημόσιο μπαίνει στην άκρη και καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου. 
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
 Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. 
Τρίτον, γιατί για είκοσι επτά χρόνια; Αν η απόσβεση και το εύλογο κέρδος αποκατασταθούν νωρίτερα, γιατί μένει η σύμβαση ενεργή; 
Τέταρτον, υπάρχει πρόβλεψη οικονομικής συμμετοχής στην επένδυση της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Δηλαδή, αν το κόστος δεν βγαίνει, τότε θα βάλει το χέρι στην τσέπη και πάλι ο εταίρος, που είναι το ελληνικό δημόσιο, άρα θα τα πληρώσει ο δημότης. 
Για τους εργαζομένους έχει ήδη αναφερθεί και η συνάδελφος Χαρά Καφαντάρη. Δεν θα πω τίποτα. 
Θα πω, όμως, δυο λόγια για τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι καταστροφικά και το γνωρίζουμε. Μάλιστα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα «φιλέτα» θέλετε να τα δώσετε ως μνημονιακή Συγκυβέρνηση στους ιδιώτες επενδυτές, με ανεπανόρθωτες βλάβες στην εθνική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο. Και για ποιον λόγο βεβαίως; Διότι η κερδοφορία τους πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο, τη στιγμή που οι συντάξεις και οι μισθοί εξαφανίζονται. "
( Απόσπασμα από τη δευτερομιλία της Λ.Αμανατίδου)




1 σχόλιο: