Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Νέος Φάκελος Κύπρου


Νέος Φάκελος Κύπρου
Νομίζω ότι η Ελλάδα πλησιάζει επικίνδυνα πλέον στο πάτο του βαρελιού. Ενδιαφέρον έχουν τα επόμενα στοιχεία και παρατηρήσεις:
1> Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ), που πράγματι δεν έχει έννοια λειτουργίας όπως είναι φτειαγμένη.  Δημιουργεί όμως δυσκολία στη πρόσβαση των δανειστών της χώρας στον ορυκτό της πλούτο, αφού είναι Ιδιωτικού Δικαίου.
Ενας εύσχημος τρόπος να γίνει μεταφορά περιουσιακών της στοιχείων στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. μπορεί να γίνει με τη χρήση κοινών ΦΕΚ, όπου σταδιακά θα του παραχωρούνται περιουσιακά της στοιχεία.
Η κερκόπορτα άνοιξε. Με την υπ’ αριθμ. 218/2012 (ΦΕΚ 2322 Β’ / 13-8-2012) κοινή Υπουργική Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάζεται και περιέρχεται άνευ ανταλλάγματος στην ανώνυμη εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. το δικαίωμα παραχωρήσεως σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχωρήσεως, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακινήτων εντός της χερσαίας ή και της θαλάσσιας ζώνης ωρισμένων λιμένων της χώρας.

Ας δούμε, τί σημαίνει χερσαία και τί θαλάσσια ζώνη λιμένα.
Σύμφωνα με το Ν.2971/01,  η  Ζώνη λιμένα αποτελείται από τη Χερσαία Ζώνη και τη Θαλάσσια Ζώνη.
  1. Η χερσαία ζώνη λιμένα αποτελείται από τον αιγιαλό και τους αναγκαιούντες συνεχόμενους παραλιακούς χώρους για την εκτέλεση των έργων.
  2. Η θαλάσσια ζώνη λιμένα περιλαμβάνει τις λεκάνες λιμένων (συνεχόμενες με τον αιγιαλό ή τυχόν κατασκευασμένα κρηπιδώματα, μώλους, προβλήτες) και έκταση θάλασσας μέχρι απόσταση πεντακοσίων (500) μέτρων από τις ακτές της χερσαίας ζώνης.
Οπως βλέπετε, η θαλάσσια ζώνη κάθε λιμένα καθορίζεται από νόμο, τον οποίο ψηφίζουν οι βουλευτές και μπορεί να επανακαθοριστεί αργότερα με νέο νόμο ή ακόμη και με νέα υπουργική απόφαση. Η απόσταση των πεντακοσίων μέτρων θα μπορούσε να φτάσει έτσι και τα λίγα χιλιόμετρα. Οι ακτές της χώρας δημιουργούν άπειρα φυσικά λιμάνια ενώ η χρήση προβλητών πάνω από κοιτάσματα υδρογονάθρακα μπορεί να συμπεριληφθεί στη χερσαία ζώνη τεχνητών λιμανιών που μπορούν δημιουργηθούν.
Μου κάνει εντύπωση, που χωρίς την άδεια της ΕΔΕΥ δίνονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκμετάλλευση λιμάνια που δεν έχουν ερευνηθεί αν στη θαλάσσια ζώνη τους έχουν κοιτάσμτα υδρογονανθράκων. Δημιουργείται νομικό προηγούμενο. Αν βρεθεί ας πούμε φυσικό αέριο κοντά στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη, αυτό θα μπορεί να διεκδικηθεί πλέον με αυτό το ΦΕΚ απο κάποιο απο τους δανειστές με παράκαμψη της ΕΔΕΥ. Ενα άλλο παράδειγμα είναι το κοίτασμα στο Πρίνο.
2>Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε την Παρασκευή (5-9-2012) στο Τουρκικό Πρακτορείο Αnadolu, ότι “η Ελλάδα μπορεί να ανακοινώσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, λόγω εσωτερικής πίεσης. Ο απλός άνθρωπος στο δρόμο πρέπει να καταλάβει ότι, ακόμα κι αν ανακηρύξεις την ΑΟΖ σήμερα, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αρχίσεις γεωτρήσεις αύριο. Υπάρχει μακρά νομική διαδικασία σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Εάν μια γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ σου, τότε διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ξεκινούν. Εάν συνεχίζει να υφίσταται διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, μπορούν να πάνε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ίσως και χρόνια “.
3> Οι Φώσκολος, Κονοφάγος και Λυγερός ανακοίνωσαν στο Ρώυτερς ότι η αξία των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, φτάνουν τα 600 δις ευρώ, μιλώντας συνάμα για την ύπαρξη μιας “άτυπης” επιτροπής που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό. Είναι μάλλον η επιτροπή που ακύρωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι γνωστό όμως, ότι η “άτυπη” επιτροπή για την ΑΟΖ/Φυσικό αέριο προτρέπει τον πρωθυπουργό να ανακηρύξει την ΑΟΖ άμεσα και χωρίς να καταθέσει χάρτη ΑΟΖ στην καθ’ύλην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Κατά τη Διεθνή πρακτική η ανακήρυξη της ΑΟZ και ο χάρτης της ΑΟΖ κατατίθενται μαζί στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Ετσι γίνεται διεθνώς. Η επιτροπή προτείνει ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ να προκύψει με άλλα μνημόνια που θα προκύψουν αργότερα με κάθε χώρα ξεχωριστά και με ότι αυτό σημαίνει ή μπορεί να σημαίνει.
Ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς χάρτη ΑΟΖ δεν σημαίνει τίποτα. Πρόκειται για πολιτικό πυροτέχνημα άνευ αντικρύσματος.
Eiναι γνωστή η προσφορά του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Ελλάδα, όπως και ποιά είναι τα μέλη του.
Είναι γνωστό επίσης, ότι η “άτυπη” επιτροπή για την ΑΟΖ/Φυσικό Αέριο αποτελείται από Ελληνόφωνους ή από ανθρώπους μέ όχι ένα μόνο διαβατήριο. Αυτό και μόνο καθιστά την επιτροπή παράτυπη να χρησιμοποιείται σαν συμβουλευτικό όργανο σε Εθνικά θέματα. Η χρήση αυτή της επιτροπής από τον Πρωθυπουργό αποτελεί πολιτικό ατόπημα μεγάλου διαμετρήματος και την άποψή μου αυτή η ιστορία θα την επιβεβαιώσει, όπως έγινε και με όσα θέματα  έχω θιξει μέχρι τώρα.
Δεδομένης της υπ. απόφασης 218/2012 (ΦΕΚ Β’ 2322/13-8-2012) την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες της ίδιας υφής και μεθοδολογίας αφού η χώρα βυθίζεται και χρειάζεται συνεχώς χρήματα, των συμφωνιών των μνημονίων, όπως και την ύπαρξη της οροφής του Αγγλικού Δικαίου σε κάθε διεκδίκηση των δανειστών της χώρας, θεωρώ ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα συνθέτουν ένα σκηνικό Εσχάτης Προδοσίας.
Το γράφημα στην κορυφή είναι στη πραγματικότητα μία άσκηση λογικής. Το ανάρτησα για να γίνουν έμμεσα αντιληπτές κάποιες αλήθειες που δεν μπορούν να γραφούν. Παρατηρείστε το και θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα. Η διαπλοκή και η διαφθορά, που υπάρχει στη χώρα είναι άνευ προηγουμένου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δικαιούνται να σιωπούν για το συγκεκριμένο θέμα αυτού του ΦΕΚ σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα κοντά στις ακτές της χώρας. Είναι πολύ οφθαλμοφανές για να σιωπήσουν.
Ο σιωπών δοκεί συναινείν.
Η τριμερής κυβέρνηση γέρνει επικίνδυνα και μπορεί να πέσει με ένα απλό φύσημα του ανέμου. Ερχεται.
http://www.zcode-gr.blogspot.gr/2012/10/do-national-debt-debugging-dndd.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου