Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο όρος ¨μαλάκας πολίτης ¨ είναι νομιμοποιημένος πολιτικός όρος, προϊόν του αρχαίου ελληνικού πολιτικού πολιτισμού. Παράπλευρα 1.


Διά πάσαν νόσον και πάσαν… !


Είναι πλέον παροιμιώδης η γκάφα του συναδέλφου Δημήτρη Καμπουράκη, όταν προ ημερών εκτός τηλεοπτικού αέρα μεν αλλά με ανοικτά τα μικρόφωνα ακούστηκε να χαρακτηρίζει με άκομψο τρόπο πολίτες που συμμετείχαν στην απόπειρα ανακατάληψης της «Βίλα Αμαλία».

Ερωτήθη, λοιπόν, ο γνωστός ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης προκειμένου να σχολιάσει τη φράση του κ. Καμπουράκη. Τελικά η γλώσσα, η ελληνική επί του προκειμένου, όχι μόνον τσακίζει, ως γνωστόν, αλλά και αποκαλύπτει τα πάντα.

Απολαύστε το σχόλιο:


ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Καθόλου δε με ξάφνιασε. Ουδείς φαυλότερος των πολιτικών, αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι. Η έκφραση του κυρίου δεν ήταν μόνο απρεπής, αλλά και σημειολογικά εσφαλμένη. Θα σας εξηγήσω. Το «μαλακισμένος» είναι μετοχή του ρήματος «μαλακίζομαι». Αυτό προέρχεται από το αρχαίο «μαλακία», παράγωγο της λέξεως «μαλακός». Καθόλου νεολογισμός δεν είναι αυτές οι λέξεις. Σας θυμίζω το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Και περιήγεν ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία».

Αλλά η ρίζα της λέξης είναι αρχαιοελληνική. Στην αρχαία Ελλάδα συνηθιζόταν η έκφραση «μαλάκας πολίτης», η οποία ήταν συνώνυμη του «ιδιώτης». Ιδιώτης ήταν ο πολίτης που δεν ασχολείτο με τα πολιτικά. Η ιδιωτεία, για τους αρχαίους ημών προγόνους, ήταν κατάπτυστη. Εξ ου και το λατινογενές «idiot», το οποίο προέρχεται από τον «ιδιώτη» και σημαίνει ηλίθιος. Ο ιδιώτης περιφρονητικά αποκαλείτο μαλάκας πολίτης. Και ακόμα πιο πίσω αν κοιτάξουμε, στα ομηρικά έπη θα βρούμε την έκφραση «αιδώς, Αργείοι».

Αυτή προέρχεται από την Ιλιάδα: «Αιδώς γαρ εν κακοίσιν ουδέν ωφελεί. Η γαρ σιωπή τω λαλούντι σύμμαχος». Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως εξής: Το να δείχνεσαι ντροπαλός ανάμεσα σε κακούς δεν ωφελεί καθόλου, γιατί η σιωπή η δική σου γίνεται τότε σύμμαχος του κακού, που φλυαρεί. Αν, με λίγα λόγια, εσύ ακούς τους φαύλους και δε μιλάς, γίνεσαι σύμμαχός τους. Αρχικά η έκφραση ήταν «αιδώς, μαλάκες». Αλλά με τα χρόνια εκφυλίστηκε σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ας μου πει, λοιπόν, ο κύριος Καμπουράκης. Ποιοι είναι οι ιδιώτες, ποιοι είναι οι μαλάκες που σιωπούν, ποια είναι τα μαλακισμένα της εποχής μας; Οι καταληψίες των βιλών ή οι έχοντες το ακατοίκητο τηλεθεατές του Μέγκα και των υπόλοιπων καναλιών;
http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/dia-pasan-noson-ke-pasan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου