Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Αγριος» Φεβρουάριος στο ΠΑΣΟΚ. OΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κυριολεκτικά «πεδίο μάχης» με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά
«Αγριος» Φεβρουάριος στο ΠΑΣΟΚ
Αυτός ο Φλεβάρης θα είναι άγριος» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το εσωκομματικό σκηνικό που μοιάζει με «εμπόλεμη ζώνη», στην οποία «όλοι είναι εναντίον όλων». Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κυριολεκτικά «πεδίο μάχης» με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά.
Το πρώτο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εδώ και καιρό είναι «ο Γιώργος και οι άλλοι». Αντικείμενο της αντιπαράθεσης το θαμπό «στέμμα» της διαδοχής σε ένα κόμμα που κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις στα ιστορικότερα χαμηλά ποσοστά.
Το δεύτερο μέτωπο άρχισε να διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και με αφορμή τις δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ για το Μνημόνιο και τον απολογισμό της διετίας.
«Είναι άραγε τόσο αθώοι όλοι;» αναρωτήθηκε προχθές με αιχμηρό τρόπο ο Χρ. Παπουτσής για τους συναδέλφους του που κράτησαν αποστάσεις από τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
«Αγριος» Φεβρουάριος στο ΠΑΣΟΚ
Το τρίτο μέτωπο -που υπέβοσκε εδώ και καιρό και βγήκε στην επιφάνεια μέσα στην εβδομάδα- βρίσκει αντιμέτωπους υπουργούς με βουλευτές.
Το τέταρτο μέτωπο και ταυτόχρονα η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής οργής ήταν η «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη στην ψηφοφορία του άρθρου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος έστειλε μήνυμα στους βουλευτές ότι «δεν ανήκει σε αυτούς που βούλιαξαν την πατρίδα» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Αλλωστε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άναψαν «κόκκινο» φως σε μία διάταξη που αφορούσε έναν επαγγελματικό κλάδο, όταν οι ίδιοι ψήφιζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και επιβολής χαρατσιών.
Διαδοχικές συσκέψεις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επιστρέφοντας από την Κόστα Ρίκα, συγκάλεσε την Παρασκευή το μεσημέρι διαδοχικές συσκέψεις με κοινοβουλευτικά στελέχη και αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (π.χ. ενεργοποίηση των ΚΤΕ), καθώς το πρώτο τεστ συνοχής απέτυχε, ωστόσο το κρίσιμο είναι τι θα κάνουν οι «πράσινοι» βουλευτές στις επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες που ακολουθούν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η άποψη-παραδοχή που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ότι «το ΠΑΣΟΚ θυμίζει χυλό...».
Τα βλέμματα όλων στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Πέμπτη. Εκεί ο Γ. Παπανδρέου -όπως λένε στενοί συνεργάτες του? δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ψηφοφορία και θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο για την εκλογή νέου αρχηγού μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης και πριν από τις εθνικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αντιδράσεις εκείνων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κενό στην αρχηγία του κόμματος, μετά και το «αλαλούμ» στην ψηφοφορία της Τρίτης. Φαίνεται άλλωστε να στοιχίζονται στην άποψη για εκλογή προέδρου ή επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Το ερώτημα είναι αν την Πέμπτη θα υπάρξει κάποια συγκροτημένη πρωτοβουλία αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου ή αν απλώς θα καταγραφούν εκ νέου φωνές να έρθει πιο κοντά η εκλογή της νέας ηγεσίας.
Τα πηγαδάκια στο καφενείο
«Βαρεθήκαμε να είμαστε πρόβατα»
Κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες εντός του Κοινοβουλίου. Οι ζυμώσεις γίνονται σε όλους τους χώρους, στα τραπέζια του καφενείου και στα σαλόνια του εντευκτηρίου, εν μέσω πολλών καφέδων και άφθονου ουίσκι, με φόντο τον πυκνό καπνό από τα τσιγάρα και τα γεμάτα τασάκια. Οι βουλευτές βρίσκονται σε ομάδες δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ακόμη και στα όρθια, στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Συζητούν χαμηλόφωνα, σχεδόν συνωμοτικά. Σε καθημερινή βάση διακινούν χαρτιά που αλλάζουν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά.
Ωρα κρίσης
Μαζεύουν υπογραφές, καταθέτουν ερωτήσεις και τροπολογίες, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τα μέτρα που ψήφιζαν έως τώρα, από τη στιγμή μάλιστα που πλησιάζει ο καιρός για να κριθούν και οι ίδιοι στις κάλπες.
Μετά την «ανταρσία» της Τρίτης στην ψηφοφορία για τη διάταξη σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, πολλοί είναι εκείνοι που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δηλώνουν ότι δεν θα συνεχίσουν να σηκώνουν το βαρύ φορτίο της υπερψήφισης των μέτρων: «Ως εδώ, εμείς τον σάκο του μποξ δεν θα τον παραστήσουμε άλλο».
«Δεν γίνεται υπουργοί να μετακυλίουν την ευθύνη σε μας». «Απόφασή μας είναι να μην είμαστε πρόβατα», ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούσαμε στα «πηγαδάκια».
  • Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις εκείνων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κενό στην αρχηγία του κόμματος, μετά και την ανταρσία στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.
Λευτέρης Γαλανός
Η επόμενη μέρα
Πρόσωπα και τάσεις
  • Τι λένε οι πρωταγωνιστές
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Φλερτάρει» εντονα με την προοπτική εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Eχει δηλώσει πως προηγείται η σωτηρία της χώρας, γι' αυτό και είχε προτείνει οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τις 15 του Γενάρη και πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα αποκάλυψε πως στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά πως ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα είναι ο εντολοδόχος και εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Λοβέρδος
Επιμένει ότι υπάρχει μία και μόνη επιλογή για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και αυτή δεν είναι άλλη από την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ο υπουργό Υγείας εχει θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο, γι' αυτό άλλωστε όπως ανακοίνωσε στη Βουλή δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των φαρμακείων, επανακαταθέτοντας τη σχετική ρύθμιση, παρά την καταψήφιση του αρχικού άρθρου την περασμένη Τρίτη. Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες. Ο ίδιος συνεχίζει τις επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προοπτικής στο κόμμα με νέα πρόσωπα και ιδέες, αφήνοντας πίσω τα αρνητικά της μεταπολίτευσης.
Αννα Διαμαντοπούλου
Είναι υπέρ της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει σε εκλογές με νέα ηγεσία. Οι διαδικασίες να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν το PSI και τη σύμβαση. Ομως αν πρέπει να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, έχει προτείνει να εκλεγεί νέος πρόεδρος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η ίδια δεν έχει πάρει επισήμως θέση στο θέμα της αρχηγίας, αν και φαίνεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Ευ. Βενιζέλο. Στις παρεμβάσεις της αναδεικνύει πως χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα. Στην πρόσφατη επιστολή της προς τον Ρ. Πρόντι η υπουργός Παιδείας επαναφέρει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για την έκδοση ευρωομολόγων και την επιβολή φόρου επί των συναλλαγών.
Οι άλλοι
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις καλούνται να παίξουν μία σειρά από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου (φωτό), ο Μ. Παπαϊωάννου κ.ά. Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν εκείνος που, μετά το «μπάχαλο» της περασμένης Τρίτης, έθεσε το θέμα της εκλογής νέου επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας πως υπάρχει κενό στην ηγεσία του κόμματος και στην εκπροσώπησή του στη Βουλή. Η Βάσω Παπανδρέου είναι της άποψης πως «δεν υπάρχουν μαγικοί υποψήφιοι» και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του εν όψει των εκλογών. Ο Μ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο είχε πει πως οι διαδικασίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Είναι ο άνθρωπος που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με τη δήλωσή του ότι «δεν διάβασε το Μνημόνιο», φράση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ δέχτηκε κύμα αποδοκιμασιών μέσα και από το ίδιο του το κόμμα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Γ. Παπανδρέου θα λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του, ωστόσο στη σύσκεψη της Παρασκευής προχώρησε σε μία έμμεση, αλλά σαφή αποδοκιμασία εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κρατάμε αυτοκαταστροφική στάση, η αμφισημία για τη διετία μας μπορεί να εκληφθεί ως δικαίωση των αντιπάλων μας». Είναι ο μόνος που έχει δηλώσει έως τώρα πως θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία, ωστόσο θα πρέπει να μαζέψει περίπου 100 υπογραφές από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταθέσει και επισήμως την υποψηφιότητά του. Και εκείνος τάσσεται υπέρ της εκλογής αρχηγού από τη βάση.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου