Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Liberation: Η άνοιξη της κόκκινης αριστεράς στον ευρωπαϊκό νότο




"Ένα φάντασμα πάνω από την Ευρώπη" είναι η πρώτη φράση με την οποία ξεκινά το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας το αφιέρωμά του στη χώρα μας, αλλά και την Ισπανία οι οποίες φλερτάρουν με την ιδέα μιας αριστερής κυβέρνησης - η Ελλάδα σε λίγες μέρες και η Ισπανία τον προσεχή Νοέμβριο. "Στάση αναμονής κρατούν μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην ανάπτυξη κινημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ισπανία" σημειώνει το άρθρο.
Το γαλλικό πρωτοσέλιδο αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που θέλουν το κόμμα της αντιπολίτευσης να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού, ενώ και οι Ποδέμος του Ιγκλέσιας φαίνονται να φλερτάρουν με την πρώτη θέση στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως μια τέτοια εξέλιξη αυξάνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο, κάνοντας αναφορά και στα πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Spiegel.
Παρόλα αυτά το άρθρο τονίζει πως οι δυνάμεις αυτές της αριστεράς σε Ελλάδα και Ισπανία έχουν πλέον κατηγορηματικά διασαφηνίσει πως δεν επιθυμούν έξοδο από το ευρώ και δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες μη αποπληρωμής χρεών των χωρών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιανέμει τις κάρτες του πολιτικού παιχνιδιού στην Ευρώπη

Στο εκτενές άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται ως ο πρωτοπόρος-ηγέτης του αριστερού χώρου σε όλη την Ευρώπη. "Μια νίκη του κινήματος του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα μπορούσε να αναδιανείμει τις κάρτες του παιχνιδιού ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης" σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: "Για κάποιους ο απόλυτος εφιάλτης, για άλλους η πιο τρελή ελπίδα: Η πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αναμοχλεύει τα πάθη πέραν των συνόρων της Ελλάδας. Μια απλή ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την ακραία πόλωση που προκαλεί εδώ και αρκετές μέρες η ενδεχόμενη νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, περνώντας από το Παρίσι και τη Μαδρίτη". 
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/liberation-h-anoiksh-ths-kokkinhs-aristeras-ston-eyrwpaiko-noto.3230144.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου