Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο πρόεδρος της Τσεχίας καταδικάζει την πορεία με δάδες των Ουκρανών

Ο πρόεδρος της Τσεχίας καταδικάζει την πορεία με δάδες των Ουκρανών

 

 «Κάτι δεν πάει καλά με την-Ουκρανία και την ΕΕ που δεν καταδικάζει παρόμοιες ενέργειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman, ακούγοντας τα ανατριχιαστικά εθνικιστικά συνθήματα που φώναζαν στην πορεία με τις αναμμένες δάδες οι οπαδοί των κομμάτων «Σβόμπονα» και «Δεξιός Τομέας», προς τιμήν του χιτλερικού ηγέτη της Ουκρανίας Stepan Bandera.

Το σχόλιο του προέδρου Ζέμαν που δημοσιεύτηκε σε «Τουίτ» αναφέρεται στις αποτρόπαιες εικόνες που διεκτραγωδήθηκαν όταν χιλιάδες Ουκρανοί εθνικιστές κρατώντας αναμμένες δάδες διέσχισαν κεντρικούς δρόμους του Κιέβου την περασμένη Πέμπτη για να τιμήσουν την 106η επέτειο από την γέννηση του Στεπάν Μπεντέρα, του συνεργάτη των Ναζί επικεφαλής των Ουκρανών εθνικιστών, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο Μπαντέρα ήταν επικεφαλής της οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία με έντονη ανάμειξη στην «εθνοκάθαρση» της Ουκρανίας, από Πολωνούς, Εβραίους και Ρώσους.

«Δόξα στο έθνος! Θάνατος στους εχθρούς! Η Ουκρανία ανήκει στους Ουκρανούς ! Ο Μπαντέρα θα επιστρέψει και θα αποκαταστήσει την Τάξη», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κραύγαζαν οι νεοναζί στην πορεία τους κρατώντας δάδες και μαυρο-κόκκινες εθνικιστικές σημαίες.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Μπαντέρα θεωρείται εθνικός ήρωας για τους Ουκρανούς, με τη φωτογραφία του να κοσμεί την πλατεία Μαϊντάν και το άγαλμά του να βρίσκεται στην πόλη Lvov, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος», είχε δηλώσει σε εκπομπή της τσεχικής τηλεόρασης ο Ζέμαν το περασμένο καλοκαίρι.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

http://www.zougla.gr/kosmos/article/o-proedros-tis-tsexias-katadikazi-tin-poria-me-dades-ton-oukranon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου