Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

(Tρ. 12/8/14 - 10:59)
«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΕ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ-ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΛΓΑΡΩΝ-ΤΕΜΠΩΝ
Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12 Αυγούστου οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν μείνει «επί ξύλου κρεμάμενοι» μετά την εικονική- όπως τη χαρακτηρίζουν- πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, και ζητούν από την κυβέρνηση να γίνουν άμεσα οι πληρωμές της εξισωτικής με το καθεστώς που επικρατούσε και τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μείνει ζωντανή η κτηνοτροφία.

«Με (σ.σ. έωλο) επιχείρημα το έλλειμμα βοσκοτόπων, δεν μας καταβάλλουν το συνολικό ποσόν της εξισωτικής, παρά μόνο μικροποσά ελεημοσύνης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση πολιτική λύση και την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους,με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μηνύσεων κι αποκλεισμού Μαλγάρων και Τεμπών.
«Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ δεν αποκλείονται και δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως ο αποκλεισμός των Μαλγάρων και των Τεμπών, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι»,υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για το τελευταίο αυτό θέμα αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα καταστήματα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα γίνουν στις 11 το πρωί της Τρίτης σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου η συγκέντρωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της ΕΕ, έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ και όπως φαίνεται θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το θέμα των βοσκοτόπων όπως εγκληματικά αποφασίσθηκε και σχεδιάστηκε αφήνει εκτός πληρωμής τους κτηνοτρόφους οι οποίοι άναυδοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Γι΄ αυτό ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από τον ίδιο τονΠρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ταχτοποιήσει το θέμα δίνοντας πολιτική λύση εδώ και τώρα.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα μετά την εικονική πληρωμή της εξισωτικής οι κτηνοτρόφοι μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι διότι το θέμα των βοσκοτόπων όπως εγκληματικά αποφασίσθηκε και  σχεδιάστηκε αφήνει εκτός πληρωμής τους κτηνοτρόφους οι οποίοι άναυδοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας εδώ και τρία  τουλάχιστον χρόνια επισημαίνει το θέμα οριοθέτησης των βοσκοτόπων δίνοντας προτάσεις και λύσεις.
Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και ούτε καν ίδρωσε το αυτί τους, με αποτέλεσμα να παρθούν καταδικαστικές αποφάσεις με ελαφρά την καρδία  έτσι ώστε βοσκότοποι να θεωρηθούν δάση και να μείνουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι χωρίς επιλέξιμο βοσκότοπο και φυσικά χωρίς εξισωτική επιδότηση.
Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον Πρωθυπουργό για να μην υπάρξει μείωση της εξισωτικής, όμως φέτος αυτό που συνέβη ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όχι μόνο μειώθηκε το ποσό της εξισωτικής αλλά δημιουργήθηκε και το θέμα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται στην κυριολεξία στον γκρεμό με ότι αυτό συνεπάγεται εφόσον τα χρήματα της εξισωτικής είναι γνωστό σε όλους ότι πηγαίνουν σε εκκρεμότητες που δεν παίρνουν αναβολή (κόστος μεταφοράς ζώων, πληρωμή ζωοτροφών, πληρωμή δανείων κτλ).
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η κτηνοτροφία με τέτοιες ενέργειες θα σβήσει και μαζί της άλλα 15 επαγγέλματα που συντηρούνται από αυτή .
Ενημερώνουμε όλους εσάς τους υπεύθυνους που παίρνεται αποφάσεις για το μέλλον της κτηνοτροφίαςότι πρέπει να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώστε άμεσα όμως π.χ. οι αίγες βόσκουν στα δάση. Πώς μπορείτε να αποκλείσετε τον βοσκότοπο που αποτελεί τον φυσικό χώρο της βοσκής των αιγών και ταυτόχρονα να ανακοινώνεται, ότι το γίδινο γάλα έχει παγκόσμια ζήτηση και πρέπει να στραφούμε προς την αύξηση της παραγωγής μας σε αίγες.
Ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ταχτοποιήσει το θέμα δίνοντας πολιτική λύση εδώ και τώρα!
Να γίνουν άμεσα οι πληρωμές της εξισωτικής με το καθεστώς που επικρατούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Η κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή ! Αναλάβετε τις ευθύνες σας πριν είναι πολύ αργά…..»
ΛΕΙΨΑ ΛΟΓΩ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ
Τεράστιες μειώσεις σε σχέση με τα ποσά που περίμεναν διαπιστώνουν έκπληκτοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που τσεκάρουν τους λογαριασμούς τους, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για την πίστωση των χρημάτων της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, με το ποσό των 60,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 61.000 δικαιούχους, την Παρασκευή 8 Αυγούστου.
Από την πλευρά του υπουργείου, αρμοδίως αναφέρεται ότι οι μειώσεις οφείλονται εν πολλοίς σταεπιλέξιμα βοσκοτόπια, ενώ στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ σημειώνεται ότι στην πρώτη λίστα της πληρωμής δεν περιλαμβάνονται αγρότες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά καθορίζονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είτε επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις δικαιολογητικών στις αιτήσεις που υπέβαλαν.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Αυγούστου πιστώνεται στους λογαριασμούς των 60.912 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων το ποσό των 60,5 εκατ. ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2013, ενώ δύσκολη θεωρούν την πληρωμή της νιτρορύπανσης πριν το Δεκαπενταύγουστο οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για την πρώτη πληρωμή που πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους παραγωγούς και πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης.
Να σημειωθεί ότι οι 34.913 δικαιούχοι προέρχονται από ορεινές περιοχές και ενισχύονται από το μέτρο 211 της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ οι 25.999 ενισχύονται από το μέτρο 212 για τις μειονεκτικές περιοχές.
Το συνολικό ποσό της πρώτης πληρωμής που θα δοθεί για την εξισωτική έτους 2013 ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60,5 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν στους 60.912 δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του μέτρου 211 και 212 της εξισωτικής αποζημίωσης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, αγρότες οι οποίοι, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά καθορίζονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είτε επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις δικαιολογητικών στις αιτήσεις που υπέβαλαν.
Οι εν λόγω παραγωγοί, δεν χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης, αλλά θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να πιστωθεί η εξισωτική αποζημίωση με επόμενη πληρωμή.
Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται άμεσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/sdip.asp), για τα ποσά πληρωμής που πιστώθηκαν και θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς τους.
Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που έχουν ελλείψεις δικαιολογητικών θα πρέπει να υποβάλουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αυτοπροσώπως ή μέσω των Συνεταιριστικών τους Οργανώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να γίνει ο έλεγχος και να καταστεί δυνατή η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης.
Για την υποβολή ενστάσεων, δίδεται προθεσμία 10 ημερών από την ημέρα ανάρτησης των ονομάτων των δικαιούχων στους αντίστοιχους Δήμους.
Για περισσότερες πληροφορίες και κυρίως για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις αιτήσεις τους, οι αγρότες στους οποίους δεν καταβλήθηκε εξισωτική αποζημίωση μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr/searchExisotiki.asp)
Το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης στοχεύει στην αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος για αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μεταξύ άλλων, με τα εξής κριτήρια:
• Να κατέχουν τουλάχιστον 20 στρέμματα γεωργική εκμετάλλευση σε ορεινές-μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
• Να διαμένουν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές, ή να είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.
• Να έχουν γεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης τονίζει: «Η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, καταβάλουν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνέχιση του προγράμματος εξισωτικής αποζημίωσης με τους διαθέσιμους σήμερα πόρους για τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών».
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Ο γραμματέας της Ν.Δ. Τυρνάβου και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και ο ταμίας της Δημοτικής Οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) Νέας Δημοκρατίας Τυρνάβου κ. Αστέριος Σπανογιάννης και Βασίλειος Αγγέλης με επίσημη δήλωσή τους στην «Ε» μιλούν για: «κήρυξη πολέμου της κυβέρνησης κατά των κτηνοτρόφων» και αναφερόμενοι σε στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν: «Τους ανακοινώνουμε λοιπόν πως θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα πολέμου που κήρυξαν στους κτηνοτρόφους και δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στους ληστές της κυβέρνησης που εντελώς ξεδιάντροπα κλέβουν τον κόπο και τον ιδρώτα μας».
Παράλληλα στην ίδια δήλωσή τους στην εφημερίδα «Ελευθερία» ανακοινώνουν τη φυγή τους από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι ο λόγος είναι εμφανέστατος, μετά τη δημοσιοποίηση των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Εξισωτική Αποζημίωση.
Επίσης τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Τύρναβου κ. Αστέριος Σπανογιάννης και Βασίλειος Αγγέλης στη δήλωσή τους στην «Ελευθερία» σημειώνουν: «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία όπου σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν πλέον να διαλύσουν κάθε ελληνική οικογένεια φορτώνοντάς τη φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι η χαριστική βολή στον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Η απώλεια της Εξισωτικής σε ποσοστό πάνω από 65% κτηνοτρόφων δικαιούχων αλλά και τα ψίχουλα που μοιράζουν σε ένα άλλο 10%δικαιούχων αποδεικνύει τη στοχευμένη βούληση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Καρασμάνη να εξοντώσει την ελληνική κτηνοτροφία, με υπογραφή Αντωνη Σαμαρά».
ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Το πράσινο φως για την πληρωμή έδωσαν οι αποφάσεις που υπεγράφησαν μέσα στην εβδομάδα, με τις οποίες οριζόταν το συνολικό ποσό που εξασφαλίστηκε για την πληρωμή του Μέτρου και ο αριθμός των δικαιούχων των δύο δράσεων 211 και 212.
Πιο συγκεκριμένα, με βάσει τις σχετικές αποφάσεις πιστώθηκαν τα ανάλογα ποσά σε 25.999 δικαιούχους αγρότες για το Μέτρο 212 και σε 34.913 δικαιούχους για το Μέτρο 211. Να σημειωθεί ότι οι σχετικές λίστες δεν ανακοινώνονται, αλλά βρίσκονται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και των αρμοδίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για το Μέτρο 212: Εγκρίνουμε την ένταξη 25.999 δικαιούχων στο Μέτρο 212 «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα» για το έτος 2013 όπως αυτοί αναφέρονται στο παράρτημα που προσαρτάται, το οποίο περιλαμβάνει ονομαστική κατάσταση δικαιούχων με τα στοιχεία τους (φυσικό αντικείμενο) και το αντίστοιχο ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα (οικονομικό αντικείμενο).
Για το Μέτρο 211: Εγκρίνουμε την ένταξη 34.913 δικαιούχων στο Μέτρο 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών » για το έτος 2013 όπως αυτοί αναφέρονται στο παράρτημα που προσαρτάται, το οποίο περιλαμβάνει ονομαστική κατάσταση δικαιούχων με τα στοιχεία τους (φυσικό αντικείμενο) και το αντίστοιχο ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα (οικονομικό αντικείμενο).
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
Όσον αφορά το κονδύλι για την εξισωτική αποζημίωση του 2013, με σχετική ΚΥΑ ορίζεται ότι η συνολική δαπάνη που θα προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων 211 και 212 για την πληρωμή των δικαιούχων θα βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.ΛΕ.ΓΕ.Π.), ο οποίος χρηματοδοτείται από τον Κ.Α.Ε. 5323 του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το ποσό της δημόσιας δαπάνης με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΕΓΕΠ το 2014 ανέρχεται σε ύψος μέχρι 73.000.000 ευρώ.
Το ανωτέρω ποσό αφορά την πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης δικαιούχων των Μέτρων211 και 212 του έτους εφαρμογής 2013 με ποσό ύψους προσαυξημένο με τυχόν υπόλοιπα πιστώσεων παρελθόντων ετών.
Αναλυτικά, ανά μέτρο το ποσό της δημόσιας δαπάνης κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως:
Α) Μέτρο 211: μέχρι 47.000.000 ευρώ
Β) Μέτρο 212: μέχρι 26.000.000 ευρώ.
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17313:kthnotrofoi-kinhtopoihseis&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168


1 σχόλιο:

  1. για μπείτε στο Google earth η στο Geodata.gov.gr και να κοιτάξει ο καθένας την περιοχή του τα ξέρεται τα βλέπεται τα γνωρίζεται αλλά το σύστημα του αλληλοφαγώματος της μάζας βολεύει για την κονόμα τώρα βγάζεται νέους αγρότες θα γίνει όπως παλιά έπαιρναν την επιδότηση την τρώγανε και δεν κάνανε τίποτα και πάντα πλήρωνε την νύφη ο σταθερός και σοβαρός επαγγελματίας για αυτό το κάνετε αυτό με τα στρέμματα θα μου πεις είναι θέμα ψήφων να με συμπαθάτε τότε πήγατε να δείτε πόσοι αγροτοκτηνοτρόφοι χρωστάνε σε τράπεζες πήγατε να δείτε ποιοι τα τρώνε στα κολόμπαρα τα βράδια και ποιοι δουλεύουν σα σκυλιά και είναι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και αγρότες και τα φέρνουν ίσα ίσα αλλά δε χρωστάνε δραχμή και είναι αξιοπρεπής αυτούς χτυπάτε μια ζωή οι άλλοι μετράγανε το κοπάδι με τοις μάρκες τρεις φορές το ίδιο και κοντέψανε τα πρόβατα να σκάσουνε από το τρέξιμο μες το καλοκαίρι για να προλάβουν να το μετρήσουνε και άλλη φορά αυτό πως γίνεται πήγατε να δείτε μαντρί σε δασική έκταση επί ΠΑΣΑΟΚ ΧΡΥΣΟΥ ΑΙΩΝΟΣ να είναι καμπαρέ με τότε νεόφερτες παράνομες Ρωσίδες Πολωνέζες και ότι άλλο ήθελε προκύψει τελειώνοντας με μια ρήση που έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου όλοι γαμήσανε και στο φτωχό ξημέρωσε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή