Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

(Κυρ. 17/08/14 – 11:45)
ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Με νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, υποδέχεται το Φθινόπωρο τουςσυνταξιούχους, που για πολλοστή φορά θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται.
Το νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις, θα επέλθει μέσα στο 2014 και αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή, της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που τροφοδοτούσαν τα επικουρικά ταμεία (τα περισσότερα από τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ) θα προκαλέσει απώλειες που υπολογίζονται σε 400 – 700 εκ ευρώ ετησίως. Για φέτος, μόνο, το έλλειμμα που υπάρχει στο ΕΤΕΑ, αγγίζει τα 247 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το ΕΤΕΑ καλύπτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και άλλοι μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικοί στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η επερχόμενη μείωση που θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, θα ανέρχεται τουλάχιστον σε 3%.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι το ΕΤΕΑ, σύμφωνα με το νέο μνημονιακό «νομοθετικό περιβάλλον» για τη λειτουργία των ταμείων, δεν μπορεί να ζητήσει οικονομική υποστήριξη από το κράτος, αλλά πρέπει, όταν παρουσιάζει έλλειμμα, να προχωρά αυτόματα σε περικοπές στις συντάξεις.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ Ο «ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»
Οι σημαντικότερες "αλλαγές" βέβαια που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων περνούν μέσα από τον ενιαίο κανονισμό συντάξεων, όπως αυτός θα εφαρμοσθεί από το2105 και μετά.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, για όσους ασφαλίζονται από το 1/1/2014 και μετά, το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 21/12/2013 για τον χρόνο ασφάλισης από 1/7/2014 και μετά. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης τους από τα μέσα του 2014 και μετά, θα υπολογίζεται συνεπώς με το νέο σύστημα και αυτόματα το ποσό αυτό θα μειώνεται.
Επίπονες είναι τέλος και οι αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικά, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται καμμια δυνατότητα αναγνώρισηςπλασματικών χρόνων, όπως είναι η στρατιωτική θητεία, οι σπουδές ή η περίοδος ανεργίας, παρά μόνο αν έχουν αναγνωριστεί ήδη!
Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17359:2014-08-17-08-42-11&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου