Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

(Κυρ. 17/08/14 – 18:50)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Τον κυνικό χαρακτηρισμό «πρόωρο», επέλεξε ο Υπ. Γεωργίας της Γερμανίας,Κρίστιαν Σμίτ, για να περιγράψει τις προθέσεις της ΕΕ σχετικά με τιςαποζημιώσεις του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων.

Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, χαρακτήρισε «μηδαμινές τις συνέπειες στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο». Ενδεχομένως, ο Γερμανός Υπ. Γεωργίας να έχει στο νου του τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην γερμανική οικονομία και όχι στην ελληνική (ή και κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου), που ενώ σπαράσσεται από την λιτότητα και την ανεργία, οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηρίοτητας και προφανώς «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τον αγροδιατροφικό κλάδο.
Οι δηλώσεις όμως αυτές οδηγούν και σε μια δεύτερη διαπίστωση. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και το «κλίμα» μέσα στην ΕΕ για τοζήτημα των αποζημιώσεων όσων πληγούν από το εμπάργκο. Και ενώ λοιπόν γνωρίζει, συνεχίζει να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο και να καλλιεργεί ελπίδες με λόγια του αέρα για δήθεν αποζημιώσεις που θα έρθουν με την έγκριση της ΕΕ.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η Ρωσία απορροφά περίπου το 10% των γεωργικών και αγροδιατροφικών προϊόντων τα οποία εξάγει η ΕΕ. Όπως και οι Έλληνες, έτσι και οι ευρωπαίοι παραγωγοί του τομέα φοβούνται ότι λόγω της διαθέσιμης πλεονάζουσας παραγωγής θα ξεσπάσει ένας πόλεμος τιμών ο οποίος όχι μόνο θα είναι δύσκολο να τερματιστεί εκ των υστέρων, αλλά και θα τους οδηγήσει ταχύτατα στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, μιας και θα αναγκαστούν να πωλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που έχει ήδη παρατηρηθεί.
Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17365:2014-08-17-15-54-42&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου