Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Είπαν κι έγραψαν-Ο τοίχος έγραφε-Συγκεντρωτικά 1

Μια σύγκέντρωση όσων αναρτήθηκαν περιοδικά δίπλα στις ενότητες "Είπαν κι έγραψαν" και "ο τοίχος έγραφε' για να υπάρχουν στο αρχείο.


"Το μόνο κακό είναι πως τώρα δεν έχω καθόλου λεφτά. Και χρειάζονται καμιά φορά και οι παράδες.Κάτι πρέπει να΄χεις. Γιατί έρχεται μια στιγμή που ο άλλος σε ξεφτιλίζει για ένα κατοστάρικο! 

-Είσαι λυπημένος που όλοι τώρα σ'έχουν εγκαταλείψει;

-'Ετσι είναι ο κόσμος.Μ'εμένα θ'αλλάξει; "

Γιώργης Δελαμάγκας 1972 στο Λευτέρη Παπαδόπουλο 



"...Για να συμπυκνώσεις την έκφραση σου θα πρέπει να κάνεις επιλογές, μια λειτουργία που ανήκει κατ'εξοχήν στο χώρο της τέχνης, μια κοπιαστική και βασανιστική διαδικασία. Σ' ένα γράμμα του ο Ένγκελς γράφει στο Μάρξ "..με συγχωρείς Κάρολε,σου γράφω ΠΟΛΛΑ γιατί ΔΕΝ έχω χρόνο...."

Μάνος Ζαχαρίας
μιλώντας για τις ταινίες μικρού μήκους



Έχουν περάσει  χρόνια από τότε και δεν κατάφερα ακόμα, αλλά και δεν θέλησα να ξεκολλήσω από πάνω μου το μίσος που έχω για τη βία και σε επέκταση το μίσος μου για την εξουσία, γιατί εξουσία χωρίς βία, εγώ δεν είδα και ίσως και δεν υπάρχει.

Ν.Κούνδουρος


Οι οργανωμένες κλίκες εξακολουθούν να λυμαίνονται τη χώρα εμπορευόμενες το ψεύδος και αγωνιζόμενες έως τελικής διάλυσης για τα χυδαία τους προνόμια.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, φαρμακοποιοί, εφοπλιστές, συνδικαλιστές, εργολάβοι, έμποροι λευκής σαρκός, παπάδες, μεταπράτες ιδεών και ανθρώπων, κεφαλοκυνηγοί, διανοούμενοι, εστέτ, ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοδίαιτοι επιχορηγούμενοι, επιφυλλιδογράφοι που επιμένουν πως υπερασπίζονται την άποψη τους ενώ απλώς «συγγράφουν» τα συμφέροντα του αφεντικού τους. Και τόσοι άλλοι…
Μερικές φορές οι ηλίθιοι είναι πιο επικίνδυνοι και από τους πουλημένους και από τους προδότες...
Μ.Στεφανίδης


Σήμερα ο δικτάτορας δεν χρειάζεται τα τανκς αν έχει τον απόλυτο έλεγχο της αστυνομίας, η οποία θα αναλάβει το φακέλωμα, την παρενόχληση ή το βασανισμό των υπόπτων. Το πρώτο του μέλημα δεν είναι να καταλάβει την κρατική ραδιοτηλεόραση αλλά να την κλείσει, παρέχοντας το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την εξουσία του.
Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος είναι επίσης περιττή αν έχει προηγηθεί ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας από οικονομικά συμφέροντα. Όσο για τις κιτς παρελάσεις και τους εθνικούς εορτασμούς; Αυτούς τους αναλαμβάνει η καθεστωτική διανόηση και πλέον δεν έπονται της δημοκρατικής εκτροπής αλλά προηγούνται αυτής.

Επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα λοιπόν:
 Τελικά τι έχουμε, δικτατορία ή δημοκρατία;

unfollow 7/13 ;Aρης Χατζηστεφάνου



ο Ουίλιαμ Ρις Σμιθ Τζούνιορ,  του οποίου μια απλούστατηφράση υπενθύμιζε έναν από τους θεμελιώδεις,αυτονόητους κανόνες κάθε  κράτους δικαίου«Ναθυμόμαστε πάντοτε πως αν κάποιος χάσειένα δικαίωματο χάνουμε όλοι μας».
unfollow-blog 


«Πώς πάει το έθνος, πώς πάνε οι δουλειές;» Κι άφησε το κουπί του και με το χέρι εσυχνόκοβε τον αέρα. «Είδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Έτσι πάει το έθνος». 

(Διονύσιος Σολωμός, Η Γυναίκα της Ζάκυθος)
 



η διαφοροποίηση μεταξύ του ελληνικού πολιτικού συστήματος και εκείνου της Δύσεως. Εκεί το πολιτικό προσωπικό λειτούργησε ταξικά, κατά την φύση των κοινωνιών που εξήρχοντο από την φεουδαρχία. Εδώ [...] συγκρότησε ολιγαρχικές συμμορίες για να νεμηθούν δια του κράτους ένα ολόκληρο έθνος

Γ.Κοντογιώργης


..τα πλήθη εκτρέπονται προς αβλαβείς στόχους χάρη στη γιγαντιαία προπαγάνδα από τη τάξη που αφιερώνει τεράστια κεφάλαια και ενέργεια για να μετατρέψει τους ανθρώπους σε εξατομικευμένους καταναλωτές απομονωμένους μεταξύ τους χωρίς την παραμικρή ιδέα πως θα ήταν μια αξιοπρεπής ζωή.Έχει αποφασιστική σημασία να συντριβούν τα φυσιολογικά ανθρώπινα αισθήματα γιατί δεν είναι συμβατά με την ιδεολογία του ατομισμού που εξυπηρετεί τους προνομιούχους και την εξουσία....
Νoam Chomsky

Προτιμώ τη συντροφιά χωρικών, γιατί δεν έχουν μορφωθεί αρκετά για να επιχειρηματολογούν λανθασμένα.
Μισέλ ντε Μονταίνι-de Μontaigne

http://lysippos-mustang.blogspot.gr/2013/12/1_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου