Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες στον πλανήτη για να μεγαλώσεις το παιδί σου

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labor Organization), 168 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται στον πλανήτη, εν έτει 2014.
Η βρετανική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Maplecroft, εικονοποίησε σε χάρτη τα στοιχεία του ILO και τα παρουσίασε όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω (αναθεωρημένα στοιχεία):
Η χώρα μας εντάσσεται με πορτοκαλί χρώμα ανάμεσα σε εκείνες στις οποίες υπάρχει "υψηλός κίνδυνος" για να ένα παιδί, για να πέσει θύμα παιδικής εργασίας, λόγω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης.
Στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, εντούτοις οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους.
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, προειδοποίησε άλλωστε ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί, και σήμερα, ένα σοβαρό πρόβλημα και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, "απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ’ επέκταση των ανήλικων μελών της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στον δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υλοποιώντας διεθνές πρόγραμμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της γνώσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος, μέσα από διεθνείς συμπράξεις, συνεργασίες και υποστηρικτικές δράσεις".
Η έκθεση έχει συμπεριλάβει 197 χώρες. Στην λίστα υπάρχουν και ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ακόμα και η Αμερική χαρακτηρίζεται ως χώρα "μέσου κινδύνου".
Στοιχεία που σοκάρουν:
Οι Φιλιππίνες, η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το 60% των παιδιών της Αιθιοπίας εργάζονται προκειμένου να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα. Αμείβονται με περίπου ένα δολάριο το μήνα.
Στο Αφγανιστάν, όπου τα παιδιά αποτελούν περίπου το μισό του πληθυσμού, περισσότερο από το 30 τοις εκατό των  παιδιών δημοτικού σχολείου εργάζονται στην κλωστοϋφαντουργία, σε βιομηχανίες τσιμέντου, επεξεργασίας τροφίμων, ή στην καλλιέργεια της παπαρούνας. Επίσης, είναι αυξανόμενος ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που πωλούνται  για την εξόφληση χρεών.
Στο Πακιστάν συνεχίζονται οι απαγωγές , ενοικιάσεις, αγορές και πωλήσεις παιδιών.
Τα περισσότερα από τα αδικήματα συμβαίνουν στην επαρχία  Πουντζάμπ (Punjab), η οποία είναι παγκόσμιος προμηθευτής  χαλιών, μουσικών οργάνων και αθλητικού εξοπλισμού.
Στη Μιανμάρ (Βιρμανία), τη μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου το  40% των παιδιών δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο, ο στρατός προσλαμβάνει νέους από την ηλικία των 12 ετών. Εκείνοι που δεν υπηρετούν ως στρατιώτες ή στρατιωτικοί αχθοφόροι αναγκάζονται να εργάζονται στα αγροκτήματα ή να συλλέγουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
(Με πληροφορίες από: Huffington Post)

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/diethnhs_organwsh_ergasias_h_ellada_anamesa_stis_xeiroteres_xwres_ston_planhth_gia_na_megalwseis_to_paidi_soy.2958912.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου