Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Παρά την αστυνομική απαγόρευση εκατοντάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές κάνουν πορεία στο Τελ Αβίβ

Αριστεροί διαδηλωτές κάνουν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ μετά την απαγόρευση της αντιπολεμικής διαδήλωσής τους στην πλατεία Habima. (Φωτογραφία: Κέρεν Manor/Activestills.org)

Τη νύχτα η Αριστερά πήρε πίσω τους δρόμους: πάνω από 500 αντιπολεμικοί διαδηλωτές αγνόησαν τις συλλήψεις και την αστυνομική βία το βράδυ του Σαββάτου για να διαδηλώσουν κατά της επίθεσης στη Γάζα.
της Leehee Rothschild
Το βράδυ του Σαββάτου η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ήταν μακράν η πιο πετυχημένη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί ενάντια στην τρέχουσα επίθεση κατά της Γάζας. Με κάθε σεβασμό σε όσους συνελήφθησαν χθες το βράδυ, ούτε η αστυνομική βαρβαρότητα ούτε οι συλλήψεις τους είναι το κύριο θέμα. Επειδή για πρώτη φορά από την έναρξη της Επιχείρησης ‘’Προστατευτική Αιχμή’’ και μετά από βδομάδες στη διάρκεια των οποίων κρύβονταν πίσω από τους αστυνομικούς φράκτες και τρέπονταν σε φυγή πανικοβλημένοι από βίαιους Ισραηλινούς δεξιούς τελικά βγήκαν στους δρόμους.

Η αστυνομία αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας οδηγώντας τους διοργανωτές έξω από την πλατεία Habima, όπου επρόκειτο να γίνει, και κρατώντας τους από την άλλη πλευρά του δρόμου. Αυτό δημιούργησε στο συγκεντρωμένο πλήθος ένα κενό που διήρκεσε μέχρι που η αστυνομία επίσημα κήρυξε τη συγκέντρωση παράνομη. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως μια άτσαλη προσπάθεια να αντισταθούν στην αστυνομία, που σχημάτισε μια γραμμή και προσπάθησε να σπρώξει τους διαδηλωτές έξω από την πλατεία, μετατράπηκε στην πιο έντονη διαμαρτυρία που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Υπήρξαν συλλήψεις, και ναι, ήταν βίαιες. Αλλά υπήρξε επίσης μη βίαιη αντίσταση από τους διαδηλωτές, η οποία εξελίχθηκε σε μια πορεία κατά μήκος της οδού Dizengoff στην καρδιά του Τελ Αβίβ.
Εκφράζοντας όχι μόνο θυμό και οργή για τους θανάτους στη Γάζα, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα με τα οποία θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα απευθείας στο ισραηλινό κοινό. Συνθήματα όπως “Από τις δύο πλευρές του τείχους, έχουμε κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο”, “Ο λαός απαιτεί κατάπαυση του πυρός” και το πάντα σχετικό «στη Γάζα και στο Σντερότ τα μικρά κορίτσια απλά θέλουν να ζήσουν». Αν και ορισμένοι από τους θεατές εκτόξευσαν προσβολές, εκτός από τις συλλήψεις δεν υπήρξε καμία βία εναντίον των διαδηλωτών. Αντιθέτως, υπήρξαν λίγα άτομα που αυθόρμητα ενώθηκαν μαζί μας όπως βαδίζαμε.
Αντιπολεμικός διαδηλωτής κοιτάξει έξω μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία κατά τη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. (Φωτογραφία: Κέρεν Manor/Activestills.org)
Όταν δίνουμε προσοχή μόνο στις χθεσινοβραδινές συλλήψεις, υποκύπτουμε σε μια αφήγηση της σύγκρουσης και της βίας και έτσι χάνουμε ένα σημαντικό συστατικό του τι πραγματικά συνέβη. Το μετατρέπουμε σε μια ακόμη ιστορία συγκρούσεων μεταξύ αντιπολεμικών διαδηλωτών και αστυνομικών, λησμονώντας ότι πρόκειται για μια διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο. Αυτοί οι 500 άνθρωποι που έκαναν πορεία χτες το βράδυ στο Τελ Αβίβ είχαν περισσότερη ενέργεια από τους 5.000 που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Rabin την περασμένη βδομάδα, για να μην αναφέρουμε και την πολύ καλύτερη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους. Και για πρώτη φορά μέσα σε τρεις βδομάδες οι άνθρωποι γύρω μου έκλεισαν τη σαββατιάτικη νύχτα τους με λίγη θετικότητα.


Η Leehee Rothschild έχει δραστηριοποιηθεί στον παλαιστινιακό αγώνα για πάνω από μια δεκαετία. Τώρα εργάζεται με τους Αναρχικούς Ενάντια στο Τείχος και με το Μποϊκοτάζ εκ των Έσω. Γράφει σχετικά με τον ακτιβισμό και τον πολιτικό αγώνα στο blog της ‘’Radically Blonde’’ και σε άλλες εκδόσεις.

Πηγή: 972mag

http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/04/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου