Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

To μεγάλο μυστικό των 11 φακέλων





Μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα προκύπτει από επιστολή δύο ιδιωτών οι οποίοι κατονομάζουν τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ως τον παραλήπτη 11 φακέλων με τα πλήρη στοιχεία για τον τρόπο δράσης των «επώνυμων» φοροφυγάδων της χώρας.
Έγγραφο-ντοκουμέντο, το οποίο αποκαλύπτει η zougla.gr, ανοίγει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς εμφανίζει την πρώην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό να ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο στήνεται τα τελευταία χρόνια το απίστευτο πάρτι φοροδιαφυγής, που ζημιώνει ανεπανόρθωτα το ελληνικό Δημόσιο.
Η παράδοση των 11 φακέλων, που -σύμφωνα με τους επώνυμους επιστολογράφους- περιέχουν αναλυτικά τραπεζικά στοιχεία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, ενώ παρουσιάζουν αναλυτικά και τον τρόπο δράσης που «μάτωσε» την ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011.
Είχε προηγηθεί προσωπική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον έναν εκ των δύο ιδιωτών, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ενημερώθηκε αναλυτικά για το περιεχόμενο των φακέλων, τους οποίους ζήτησε να λάβει, προκειμένου να τους αξιοποιήσει και η χώρα να εξέλθει πιο γρήγορα από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου του 2011, οι δύο άνδρες παρέδωσαν όλο το υλικό στον πρώην πρωθυπουργό. Πίστευαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι η συγκεκριμένη ενέργειά τους θα αποτελέσει προσφορά για την πατρίδα. Διαψεύστηκαν.
Το «κρυμμένο» μυστικό

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται -σύμφωνα με τους
 επιστολογράφους- να παρέδωσε τους συγκεκριμένους φακέλους στον διάδοχό του, κ. Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να τους αξιοποιήσει, όπως εκείνος έκρινε σκόπιμο.

Έκτοτε, βάσει όσων καταγγέλλουν οι δύο ιδιώτες, η υπόθεση τελμάτωσε. Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι, κατόπιν πολλών προσπαθειών επικοινωνίας με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, παραπέμφθηκαν σε έναν υπάλληλο του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για το θέμα, τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τους. Η συνάντηση, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Στις 17 Απριλίου του 2012, οι δύο ιδιώτες (τα πλήρη στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr), καταβάλλοντας άλλη μία προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν για την πορεία της «εθνικής υπόθεσης», έστειλαν ακόμη μία επιστολή στον κ. Παπαδήμο, με την οποία ζητούσαν να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

«Δεν σας πέφτει λόγος»

Μετά την επιστολή, ο υπάλληλος του Μεγάρου Μαξίμου διεμήνυσε στους δύο άνδρες, μέσω ενός τρίτου προσώπου, ότι δεν «τους πέφτει λόγος» για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι φάκελοι με τα στοιχεία που παρέδωσαν αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι δόθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό εν είδει δωρεάς, η οποία είχε ως αποδέκτη το ελληνικό Δημόσιο!

Μάλιστα, απεστάλη στο γνωστό άτομο των δύο ιδιωτών απαντητική επιστολή από το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού, στην οποία γινόταν λόγος για «δωρηθέντα έγγραφα» και για δρομολόγηση διαδικασίας ελέγχου αυτών, «προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστολή που απεστάλη στον κ. Παπανδρέου και ήταν συνοδευτική των 11 φακέλων, αναφέρεται ότι τα έγγραφα παραδόθηκαν προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό και όχι ως δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, σήμερα, είναι εύλογα:

- Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να ενημερώσει τους δύο ιδιώτες σχετικά με την πορεία ενός τόσο σημαντικού θέματος, το οποίο οι ίδιοι αποκάλυψαν;

- Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί ή αποπειραθεί να αξιοποιήσει το περιεχόμενο των φακέλων; Έχουν σταλεί στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Κι αν όχι, γιατί;


Δείτε την επιστολή-ντοκουμέντο

  


http://www.zougla.gr/politiki/article/8riler-me-tous-fakelous-tis-forodiafigis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου