Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Μαζικές αποδοκιμασίες για τη δικαστική απόφαση για τις Pussy Riot



Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε σήμερα τη «δυσανάλογη» ποινή που επιβλήθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να προχωρήσουν σε μια αναψηλάφηση της δίκης ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.


«Οι ΗΠΑ ανησυχούν ταυτοχρόνως για την καταδίκη, για τις δυσανάλογες ποινές που επιβλήθηκαν από ένα δικαστήριο της Μόσχας σε μια δίκη κατά των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, και για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτό στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπερβολική» χαρακτήρισε σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ την καταδίκη των τριών νεαρών γυναικών του συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ σε φυλάκιση δύο ετών. «Η υπερβολικά σκληρή αυτή ετυμηγορία δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, υπέρ των οποίων έχει ταχθεί η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι παρακολουθούσε «με ανησυχία» τη δίκη των μελών του συγκροτήματος. «Μια δυναμική κοινωνία πολιτών και οι πολιτικά στρατευμένοι πολίτες αποτελούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας κι όχι μια απειλή για τη χώρα αυτή», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να ενεργήσει ώστε η ανεξαρτησία και η δικαιοσύνη να αποτελούν τον μόνο οδηγό στα ρωσικά δικαστήρια», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρκους Λένινγκ.

«Ιδιαίτερα δυσανάλογη» χαρακτήρισε και η Γαλλία την καταδίκη σε διετή φυλάκιση των τριών μελών του ρωσικού συγκροτήματος για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος». «Η σημερινή αυτή ετυμηγορία δείχνει ως ιδιαίτερα δυσανάλογη, αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος των κατηγοριών που τους προσάπτονται», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Βενσάν Φλορεανί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στη Ρωσία και στο Στρασβούργο».

Την ίδια ώρα περίπου εκατό διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στη Βαρσοβία σε ένδειξη υποστήριξης προς τις τρεις μουσικούς που καταδικάστηκαν σήμερα. «Σήμερα είμαστε όλοι Pussy Riot και δεν θα επιτρέψουμε να μας φιμώσουν», δήλωσε η 20χρονη Μαρτίνα που μετείχε στη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία όπου επέδωσαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις Πούσι Ράιοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου