Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Eπί ποδός τα συνδικάτα





Επίσκεψη-εξπρές θα πραγματοποιήσει στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που την περίοδο εκείνη θα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Όπως όλα δείχνουν, το παραδοσιακό πρωθυπουργικό τριήμερο θα περιοριστεί σε μία ολιγόωρη παρουσία, το Σάββατο, μόνο για τα εγκαίνια της Έκθεσης, ωστόσο τα συνδικάτα ήδη διοργανώνουν συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.



«Μίνι-επίσκεψη» στη νύμφη του Θερμαϊκού

Το πρόγραμμα της μίνι επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τα εγκαίνια της ΔΕΘ, επαφές με τις διοικήσεις της Διεθνούς Έκθεσης, της Helexpo ΑΕ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, ενώ μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
Εδώ παρατηρείται ένα «κενό» σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το πρόγραμμα των εκάστοτε πρωθυπουργών περιελάμβανε παλαιότερα ομιλίες προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ των εγκαινίων και συνέντευξη Τύπου την επομένη, προκειμένου να γίνουν οι εξαγγελίες των μελλοντικών κυβερνητικών σχεδιασμών. Σημειωτέον ότι τέτοιου είδους πολιτικές εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρες.

Παρ' όλα αυτά, φέτος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πραγματοποιήσει καμία ομιλία και δεν θα παραχωρήσει καμία συνέντευξη Τύπου. Η εξέλιξη αυτή έχει δύο παραμέτρους: τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον κοινωνικό αναβρασμό που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Ειδικότερα, μόλις λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup για την αξιολόγηση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα. Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να «εξοικονομήσει» χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες και να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, έτσι ώστε το κυβερνητικό και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμο για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης.

Σε εξέλιξη θα βρίσκεται και η άτυπη διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά με τους εταίρους για την επιμήκυνση. Με τους επικεφαλής της τρόικας να έχουν διαμηνύσει ότι «θα μείνουν στην Αθήνα ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, εάν χρειασθεί», μέχρι να παραλάβουν το τελικό «πακέτο» και να αρχίσουν να συντάσσουν την έκθεσή τους, ο κλοιός γύρω από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ασφυκτικός.

Επί ποδός τα συνδικάτα

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις για το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, όπως εξάλλου είθισται κάθε χρονιά, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης.

Όπως φαίνεται, η απόφαση του πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη-εξπρές δεν άλλαξε τα πλάνα των διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Κανονικά θα γίνει και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την ίδια ημέρα, στις 18.30, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Προβληματισμό για την εικόνα της Θεσσαλονίκης την περίοδο της ΔΕΘ και κυρίως την ημέρα των εγκαινίων έχουν εκφράσει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Δεν επιθυμούν εξάλλου να μεταδοθεί μια εικόνα δυσφημιστική για την Ελλάδα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που θα εμφανίζει τη Θεσσαλονίκη να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με τα ΜΑΤ από τη μία και τους διαδηλωτές από την άλλη.

Έτσι, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην πραγματοποιήσει την παραδοσιακή τριήμερη επίσκεψη ελήφθη με γνώμονα την προσπάθεια αποφυγής επεισοδίων.

«Πονοκέφαλος» στην Ελληνική Αστυνομία

Πυρετός συσκέψεων θα πραγματοποιηθεί εντός ολίγων ημερών στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή, με στόχο να βρεθούν τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια της 77ης ΔΕΘ.

Πάντως, είθισται κάθε χρόνο να ιδρύεται προσωρινά ένα αστυνομικό τμήμα εντός της έκθεσης, ενώ, μέσω αναλύσεων και καταγραφής των σημείων όπου σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν οι πορείες, αποφασίζονται και τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ. Εξετάζεται, δε, το ενδεχόμενο να μεταβούν ομάδες των ΜΑΤ από την Αθήνα.

Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου