Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Γενετικός έλεγχος για...''ηθικά καλύτερα'' παιδιά


Κατά πόσο είναι γενετικά ηθικό οι γονείς να ελέγχουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά των απογόνων τους. Οι δηλώσεις του καθηγητή που διχάζουν
Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προκαλεί με τις δηλώσεις του περί ηθικότητας αλλά και υποχρέωσης του γενετικού ελέγχου ώστε να ''επιτυγχάνονται καλύτερα'' παιδιά.
Ο Julian Savulescu, καθηγητής Ιατρικής Ηθικής ισχυρίζεται πως οι προγενετικές εξετάσεις δεν είναι μόνο επιθυμητές αλλά αποτελούν μία ''ηθική υποχρέωση'' των γονέων ώστε να εντοπίζονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά των εμβρύων.
Στο επόμενο τεύχος του Reader's Digest, ο καθηγητής θα παρουσιάσει την υπόθεσή του αναφορικά με το πως οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την πορεία της ζωής των παιδιών τους και πως αυτή μπορεί να γίνει γνωστή, μέσω των γενετικών ελέγχων.
Μπορούν έτσι να προσδιοριστούν όλα τα ελαττώματα της προσωπικότητάς τους, όπως ο αλκοολισμός, η ψυχοπάθεια και οι τάσεις για βία.
Οι γονείς πρέπει και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μία καλύτερη ζωή στους απογόνους τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Savulescu. ''Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι άνθρωποι έχουν την ηθική υποχρέωση να επιλέξουν, ηθικά καλύτερα παιδιά. Έτσι, θα είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους'' σημειώνει.
''Εάν έχουμε την εξουσία να παρέμβουμε στη φύση των απογόνων μας, τότε θα πρέπει να το πράττουμε, αντί να τα αφήνουμε στη μοίρα τους'' δηλώνει ο ίδιος στην Telegraph.
Όπως είναι αναμενόμενο οι δηλώσεις του καθηγητή χαρακτηρίζονται ως αμφιλεγόμενες, παρά το γεγονός πως παρόμοιες απόψεις είχε εκφράσει και στο παρελθόν, καθώς είναι υποστηρικτής της γενετικής μηχανικής για τη βελτίωση της ανθρώπινης φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου