Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Η λίστα με τα μέτρα στα χέρια της τρόικας. (Ξύπνα μαλάκα Έλλνα)!


Το οικονομικό επιτελείο με πυρετώδεις συσκέψεις επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και μέχρι αύριο το πρωί, οπότε συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής, να παρουσιάσει αξιόπιστη πρόταση για ένα τουλάχιστον μεγάλο κομμάτι του πακέτου.
Το πρώτο και κύριο μέλημα είναι να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ για να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας που αφορούν στα ισοδύναμα για τη διάσωση των ειδικών μισθολογίων, τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου και τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.
Το άλλο μεγάλο καυτό θέμα είναι να πειστούν οι τροϊκανοί για την αποδοτικότητα του κύριου όγκου των προτάσεων για τις περικοπές δαπανών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες και δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και βέβαια να αποκρουστούν οι πιέσεις των δανειστών μας για απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών περιγράφοντας το κλίμα έλεγε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί, μέτρα μπαίνουν και βγαίνουν, σενάρια επί σεναρίων πέφτουν στο τραπέζι και γενικά υπάρχει μια άκρως ρευστή κατάσταση με ένα κυλιόμενο πακέτο, που συνεχώς αλλάζει και ανατρέπεται».
Ο στόχος είναι οι Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ, Μ. Μορς να παραλάβουν το πρωί της Κυριακής λίστα με μέτρα που θα προσεγγίζουν ποσοτικά όσο εγγύτερα γίνεται τον στόχο των 11,5 δισ., τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «διαβατήριο» για την αναμόρφωση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος τονίζοντας πως η τρόικα είναι άριστα προετοιμασμένη ειδικά για τις συζητήσεις περί των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση προσθέτοντας ότι «θέλουν απόλυτα τεκμηριωμένα μέτρα».
Για παράδειγμα η τρόικα αντικρούει την κυβερνητική πρόταση για τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, με το επιχείρημα ότι οι περικοπές θα πλήξουν τις προμήθειες, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν πρόσθετα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο χρωστά ήδη πολλά.
Για το θέμα της ρύθμισης για την καταβολή του φετινού φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η τρόικα είναι αρνητική επικαλούμενη απώλειες στα φετινά φορολογικά έσοδα και αυτή τη στιγμή επανασχεδιάζουμε τη ρύθμιση για να κάμψουμε τις αντιρρήσεις των δανειστών.
Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα αντισταθμιστικά μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, τις εξισωτικές αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και την πληρωμή φόρων σε 10 δόσεις εντάχθηκαν οι πρόσθετες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Ταυτόχρονα υπάρχει και γενικότερο θέμα με τους φορολογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ειδικότερα τις προβλέψεις για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, καθώς η τρόικα έχει κατεβάσει τον πήχη κατά 2 δισ. ευρώ
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν και θα επανέλθουν προς τα τέλη του μήνα, αρχές του επόμενου ώστε να μπει στην τελική ευθεία η σύνταξη της έκθεσής τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα επιμένει σε μεγαλύτερες περικοπές στον κλάδο της υγείας και ζητά «μαχαίρι» πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2013, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για περικοπές ύψους συνολικά 600 εκατ. ευρώ στη διετία. Μάλιστα οι πιέσεις που ασκούνται είναι το μεγαλύτερο βάρος της εξοικονόμησης (800 εκατ. ευρώ ) να προέλθουν από παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, πρόταση που εφόσον περάσει θα φέρει μεγάλες ανατροπές στις φαρμακευτικές δαπάνες και στα νοσήλια για χιλιάδες ασφαλισμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου