Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

"Τα μέτρα «πόνου» παίρνουν σάρκα και οστά"


Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου πραγματοποιήθηκε σήμερα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά η λίστα με τα νέα επώδυνα μέτρα είναι έτοιμη, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο «ήπια» τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας με περικοπές από άλλα υπουργεία. 

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει νέες περικοπές μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καταργήσεις δώρων των υπαλλήλων του Δημοσίου, μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα, καθώς και μια ηπιότερη μορφή εφεδρείας.
 Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό που κυρίως απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι να περάσει το πακέτο από τον σκόπελο του κυβερνητικού συνασπισμού. Ειδικότερα, η νέα καταιγίδα περιλαμβάνει: 
  • Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.
  • Ειδικά το ΕΚΑΣ θα κοπεί για τους κάτω των 65 ετών, ενώ στο πλαίσιο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν θα ληφθεί υπόψη και η ιδιοκατοίκηση.
  • Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.
  • Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).
  • Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.
  • Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.
  • Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.
  • Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων.
  • Περικοπές των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.
  • Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.
  • Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50). 
Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το ποσό που αντιστοιχεί σε περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων κυμαίνεται στα 4,5-5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών σε υγεία και άμυνα, καθώς και στην παιδεία.

Για την εφεδρεία, κατά πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς αυτό θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000.Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων

«Πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει τα νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων και της χώρας ως λάφυρα στην τρόικα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

«Η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά την απομακρύνει με αργά και σταθερά βήματα. Η μόνη προοπτική ανασυγκρότησης της οικονομίας και κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση μπορεί να προέλθει από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προστασίας των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης»,προστίθεται
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου