Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Θα την πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι;


Ο λογαριασμός που πρέπει να υπογράψει η τρόικα φαίνεται ότι πάλι δεν βγαίνει. Και τα λεφτά που λείπουν ίσως κληθούν να τα δώσουν για μία ακόμη φορά οι συνήθεις ύποπτοι: οι συνταξιούχοι. Με μια νέα έκτακτη εισφορά. 
Θα την πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι;
Τα νέα κάθε φορά είναι και χειρότερα. Στην αρχή η κυβέρνηση συζητούσε με την τρόικα για πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Στη συνέχεια το πλαφόν αυτό άρχισε να πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Κάποια στιγμή ακούστηκε ότι έχει φτάσει στα 2.000 ευρώ. Σύντομα προστέθηκαν οι επικουρικές και οι δεύτερες συντάξεις στην εξίσωση.
Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει –και δεν ήταν ευχάριστο αυτό που είδαν οι συνταξιούχοι. Για μία ακόμη φορά, και παρ’ ότι η κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά ότι θα προέβαινε σε οριζόντιες περικοπές, οι συντάξεις θα γίνουν ο εύκολος στόχος.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι υψηλές συντάξεις που έχουν μπει στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών. Η τρόικα θέτει συγκεκριμένους στόχους και, απ’ ότι φαίνεται, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από εκεί, δεν αρκούν. Η λέξη «οριζόντιες» ξανακάθεται δίπλα στην λέξη«περικοπές», έστω με το συνοδευτικό «κλιμακωτές».
Στις τελευταίες συζητήσεις με την τρόικα έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για συμβολή των συνταξιούχων με εισφορά επί των συντάξεών τους από το πρώτο ευρώ. Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή από 2% ως 15% και θα αφορούν όλες τις συντάξεις πάνω από τα 700 ευρώ. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μια εξοικονόμησης της τάξης των 5,5 δις. ευρώ και απ’ ότι φαίνεται αδυνατεί να τα βρει από αλλού… Τα 3 δις. θα κοπούν από τα κοινωνικά επιδόματα, τα επόμενα δύο χρόνια. Τα υπόλοιπα 2,5 δις, όμως; Όπως φαίνεται, θα τα πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι.
Έτσι, ενώ δεν θα γίνουν περικοπές στα ποσά που έχουν να λαμβάνουν όσοι παίρνουν αυτήν την στιγμή από 700 ευρώ μέχρι το ποσό του πλαφόν (το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί), ωστόσο θα πρέπει να γυρίσουν κάποια χρήματα πίσω, μέσω της εισφοράς που θα μπει για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 800 ευρώ το μήνα, στο τέλος του χρόνου θα επιστρέψει 16 ευρώ για τον κάθε μήνα, δηλαδή 192 ευρώ. Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.900 ευρώ προ κρατήσεων και πέφτει στα 1.549,1 μετά τις κρατήσεις, θα φτάσει στα 1.471,65 μετά την εισφορά που συζητιέται.
Οι πίνακες που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα είναι οι εξής:
Κύριες συντάξεις
-Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης ΛΑΦΚΑ από τα 1.400 ευρώ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού)
-Μείωση από την παρακράτηση πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
-Μείωση 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.
-Μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ που απομένει μετά τις παραπάνω περικοπές.
Επικουρικές συντάξεις
-Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω).
-Μείωση 15% σε ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).
-Μείωση 10% για ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου