Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ντροπή Σας κύριοι της συγκυβέρνησης του Βενιζελοσαμαρά και όποιων άλλων παρατρεχάμενων



Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Ντροπή και Αίσχος σας, κύριοι της συγκυβέρνησης του Βενιζελοσαμαρά και όποιων άλλων παρατρεχάμενων συμμετείχατε στη διυπουργική που πριν λίγες ημέρες και μια ανάσα από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ξεπουλήσατε αντί πινακίου φακής τα δυο κερδοφόρα και εθνικής-  στρατηγικής σημασίας εμπορικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα είναι και η βορεινή πύλη της χώρας.

Και ας είναι κερδοφόρα.
Εσείς εκεί στην διυπουργική(άραγε ποιοι είναι αυτοί που έβαλαν φαρδιές- πλατιές της υπογραφές τους)και μετέφεραν στην αρμόδια Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων το 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά(ΟΛΠ),το 50,9% και το 50,9% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης προχωρώντας έτσι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των δυο εθνικών μας λιμανιών με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης οι κύριοι της συγκυβέρνησης Βενιζέλου- Σαμαρά με την ίδια απόφαση ξεπούλησαν μέσω της ίδιας Επιτροπής την ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ,ΔΕΠΑ και τον ΟΔΙΕ, οργανισμοί που μέχρι πρότινος ήταν υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους, και όχι κάποιων πολυεθνικών εταιριών που μοναδικό σκοπό έχουν την υπεραυξημένη κερδοφορία, και μάλιστα με κάθε τρόπο και τερτίπι.
Και ας φώναζε πυκνά- συχνά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης
ότι το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά είναι κερδοφόρο και δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα Ταμεία του Κράτους, και ως εκ τούτου πρέπει πάση θυσία να παραμείνει υπό τον Κρατικό έλεγχο.
Και ας φώναζε και μάλιστα με φιρμάνια της η Κομισιόν λέγοντας σας κύριοι της συγκυβέρνησης ένα μεγάλο ΟΧΙ στα ιδιωτικά μονοπώλια για τα ελληνικά λιμάνια. Η τελευταία προειδοποίηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μάλιστα στις 22 Απριλίου 2012. Και σεις την γράψατε στα παλαιοτέρα των υποδημάτων σας. Και ας ήταν ξεκάθαρη πολιτική προειδοποίηση. Και ας βρισκόμαστε μια ανάσα από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, εσείς πράξατε σύμφωνα με την δική σας Γκλάβα.
Κύριοι αποδεδειγμένα ο ΟΛΠ που από τον “πάτο” της καταστροφής ο Γιώργος Ανωμερίτης ανέβασε στην επιφάνεια είναι κερδοφόρος αφού εκτός από τις εισπράξεις της COSCO ελέγχει τις δεξαμενές και τις εγκαταστάσεις υποδοχής των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει καθόλου μα καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή τον κρατικό κορβανά.
Και καλά δεν πιστέψατε(άγνωστο γιατί τον Γιώργο Ανωμερίτη που κοινή ομολογία ξέρει απέξω και ανακατωτά τα “λιμενοναυτιλιακα”),δεν πιστέψατε όμως και τα οικονομικά στοιχεία τόσο του πρώτου λιμανιού της χώρας(ΟΛΠ),όσο και τα στοιχεία που ήδη έχουν δημοσιευτεί του ΟΛΘ, που έλεγαν ότι και τα δυο εθνικά μας λιμάνια είναι κερδοφόρα, και μάλιστα σε μια οικτρή οικονομικά εποχή για την Ελλάδα, που σημειωτέον εσείς με τις υπογραφές σας φέρατε.
Και μας ζητούσατε συγγνώμην. Και απαιτούσατε την ψήφο μας.
Και ας ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ανωμερίτη σε ημερίδα για την κρουαζιέρα(και αυτή εσείς καταστρέψατε)στην Σαντορίνη, προειδοποιητικές αλλά και ενημερωτικές για τα οικονομικά του Οργανισμού του πρώτου λιμανιού της χώρας. Και ας ζήτησε τον κρατικό έλεγχο στη λειτουργία των λιμανιών όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Εσείς ξεπουλήσατε τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.
Και βεβαία και ασφαλώς αγνοήσατε παντελώς τις προβλέψεις των ειδικών αναλυτών που για το 2012 “έβλεπαν” τον κύκλο εργασιών του ΟΛΠ να ανέρχεται στα επίπεδα των 121.000.000 έναντι 105,1 εκατ. ευρώ του 2011, ενώ τα μικτά του κέρδη να ανέρχονται στα 37,3 εκατ. ευρώ, από 30,9 πέρυσι.
Και τα λειτουργικά του έξοδα να κυμαίνονται στα επίπεδα των 37,8 εκατ. ευρώ, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ για τον ΟΛΘ τα κέρδη του μετά από φόρους ήταν 12.098.501 ευρώ, έναντι 6.144.360 ευρώ το 2010 δηλ. τα κέρδη του 2011 ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2010 κατά 97%, ενώ μειωμένα κατά 7,26% ήταν τα λειτουργικά του έξοδα, από τα οποία το 13% οφείλεται στη μείωση αμοιβών του προσωπικού του.
Επιπλέον ο ΟΛΘ που εσείς με τις υπογραφές σας ιδιωτικοποιείται θα μοιράσει και μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους του.
Όσον αφορά το πρώτο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, τα οικονομικά του Οργανισμού(ΟΛΠ) είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά κερδοφόρα, αφού τα έσοδα χρήσης από κύριες δραστηριότητες ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ του 2010, δηλ. αύξηση κατά 6,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 10.716.210 εκατ. ευρώ, έναντι 11.332.551 εκατ. ευρώ το 2010, και τα καθαρά κέρδη μετά από ανήλθαν σε 6.466.154 εκατ. ευρώ, έναντι 7.126.448 εκατ. ευρώ το 2010.
Πάντως τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΛΠ στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ήταν 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το 2010.
Και αυτά τα οικονομικά στοιχεία εσείς της συγκυβέρνησης αγνοήσατε, και με τις υπογραφές σας εκεί στη διυπουργική Ξεπουλήσατε και τα δυο Εθνικά μας και Κερδοφόρα Λιμάνια της
Ελλάδας.
Για αυτό και Μόνο, Ντροπή Σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου