Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απορρυπαντικά: Το μεγάλο φαγοπότι τριών πολυεθνικών που καταδικάστηκαν από Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για


Τρεις πολυεθνικές (Procter & Gamble, Unilever, Henkel) που καλύπτουν το συντριπτικό ποσοστό των ραφιών των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας στον τομέα των απορρυπαντικών (πλυντηρίου & με το χέρι) και πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ελληνίδα νοικοκυρά σε πανάκριβες τιμές καταδικάστηκαν (μαζί με μια τέταρτη – την Palmolive) τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και από την Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού σε (συνολικά) πρόστιμα ύψους 676 εκατομμυρίων Ευρώ!!
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Απρίλιο 2011 καταδίκασε τις Procter & Gamble και Unilever σε πρόστιμο ύψους 315 εκατομμυρίων Ευρώ για «συνεννόηση στον καθορισμό τιμών σε σκόνη σαπουνιού σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες» μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα! (η Henkel την γλύτωσε γιατί έδωσε στοιχεία για το καρτέλ). 
Η Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 καταδίκασε τις Procter & Gamble, Henkel και Palmolive για καρτέλ που ρύθμιζε τις τιμές απορρυπαντικών (σκόνη, υγρά, ταμπλέτες), μεταξύ των ετών 1994 και 2004 σε πρόστιμο συνολικού ύψους 361 εκατομμυρίων Ευρώ (η Unilever την γλύτωσε γιατί έδωσε στοιχεία για το καρτέλ). 
Οι τρεις πολυεθνικές που έχουν «καταλάβει» την ελληνική αγορά πουλάνε (φυσικά) σε πανάκριβες τιμές σε σχέση με τα απορρυπαντικά που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα . 
Για να βρείτε όμως ελληνικά απορρυπαντικά στα ράφια των αλυσίδων λιανικής πρέπει να ψάχνετε με μεγενθυτικό φακό στις άκρες των ραφιών (και συνήθως κάτω-κάτω) στο τμήμα που έχουν τα απορρυπαντικά. 
Ψάξτε τα όμως αξίζει τον κόπο! Πωλούνται έως και ….. τριακόσια τα εκατό φθηνότερα από τις τιμές του «καρτέλ» και κάθε μεγάλη αλυσίδα (εκτός βέβαια από την Γερμανική Lidl) έχει την δική της ιδιωτική ετικέτα που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ψάξτε στο διαδίκτυο το άρθρο με τίτλο «Απορρυπαντικά σε σκόνη (πλυντηρίου & χεριού) : Το μεγάλο φαγοπότι ελάχιστων πολυεθνικών». 
ΦΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου