Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πύρινος Αρμαγεδδών από εμπρησμούς





Εμπρηστές «έδειξε» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δημοσιοποιώντας τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες Αρχές για τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Χίο και την Τροιζήνα.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.


Χίος

Για τέταρτη ημέρα βρίσκονται εν εξελίξει εστίες φωτιάς στη Χίο, ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα της, ενώ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, η καταστροφή είναι σχεδόν καθολική, όσον αφορά στη βλάστηση του νησιού στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα του.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά κατέστρεψε πάνω από 75.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης γης, ενώ η καταστροφή των μαστιχόδεντρων ξεπερνά το 40%, όπως δηλώνουν καλλιεργητές αλλά και ειδικοί, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα. Στη διάρκεια της ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εικόνα σήμερα είναι ελαφρώς καλύτερη. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 282 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. 

Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Χίο, προκειμένου να καταγράψει και να εκτιμήσει τις ζημιές.

Όσον αφορά στα μαστιχόδεντρα της Χίου, επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Οι ζημιές είναι μεγάλες, καθώς το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον πέμπτο ή έκτο χρόνο.


Εθελοντές από Σάμο και Ικαρία

Είκοσι εθελοντές και επτά πυροσβεστικά οχήματα αναχώρησαν με το πλοίο «Θεόφιλος» για τη Χίο, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται επί τέσσερις ημέρες στο νησί. 

Ειδικότερα, έφυγαν τέσσερα εθελοντικά οχήματα με εννέα άνδρες από τη Σάμο και τρία οχήματα με 11 άνδρες από την Ικαρία. Παράλληλα, από το Σάββατο βρίσκεται στη Χίο πεζοπόρο τμήμα, αποτελούμενο από 10 πυροσβέστες. 

«Η Σάμος είναι θωρακισμένη και βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και του υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς» δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεοδόσης Δημακογιάννης, καθησυχάζοντας τους Σαμιώτες ότι δεν υπάρχει αποδυνάμωση της αντιπυρικής θωράκισης του νησιού.



Καταγγελίες από στελέχη της Πυροσβεστικής για ελλείψεις και ολιγωρία

«Βγήκαμε στη ζητιανιά για καύσιμα και ελαστικά!» είπε ο Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΒΗΜΑ FM και στον Γιώργο Κακούση για τις ελλείψεις σε μέσα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες κατάσβεσης του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών των τελευταίων ημερών. 

Ο κ. Σταμούλης παρατήρησε ότι η κατάσταση ήταν προβλέψιμη, αφού περιμέναμε «ένα καλοκαίρι έντονο, θερμό, όπως όλα τα τελευταία, λόγω των κλιματικών αλλαγών», αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ίδρωσε το αυτί κανενός».

«Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Να βρεθούμε οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα με φοβερές ελλείψεις στην καθημερινότητά μας. Από ελαστικά, λάστιχα στα αυτοκίνητα, τα οποία αναγκαστήκαμε να βγούμε στη ζητιανιά για να τα αντικαταστήσουμε, που είναι φθαρμένα, μέχρι και τις ελλείψεις στα καύσιμα» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμούλης, το Πυροσβεστικό Σώμα υπέστη τα δύο τελευταία χρόνια περικοπή των πιστώσεών του κατά 45%. Παρ' όλα αυτά, εκτίμησε ότι δεν θα μείνουν, σε αυτές τις συνθήκες, ακίνητα λόγω έλλειψης καυσίμων πυροσβεστικά οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς ανεξάρτητα από τον λογαριασμό στον οποίο μπαίνουν τελικά αυτά τα χρέη, η προμήθεια καυσίμων γίνεται απρόσκοπτα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα, όπως λάστιχα στα αυτοκίνητα, και κατήγγειλε ότι εδώ και 6 χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα λάστιχο στο Πυροσβεστικό Σώμα για τα αυτοκίνητά του, με αποτέλεσμα οι διοικητές σε όλη την Ελλάδα να επαφίενται σε δωρεές πολιτών και προσφορές διαφόρων φορέων.

Όσον αφορά στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Σταμούλης μίλησε για «εγκληματικά λάθη» σε σχέση με τη διάθεση των σχετικών πιστώσεων. Όπως ανέφερε, «μέχρι και πριν ένα μήνα περίπου δεν είχε δοθεί ένα ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υλοποιήσει έστω κάποια μέτρα, όπως οι στοιχειώδεις καθαρισμοί των δασών ή η συντήρηση των δασικών δρόμων».

Τα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα το πρωί στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου, όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ύφεση.



Ειδικότερα, υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο Μάνης, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου, που μαίνεται για τρίτη ημέρα και έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές. Αντίθετα, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Τροιζήνα, όπου επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, καθώς και η πυρκαγιά στον Σολομό Κορινθίας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις φωτιές στη Ζάκυνθο, οι οποίες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Φωτιά στην Αρχαία Νεμέα

Φωτιά ξέσπασε στις 14.25 το μεσημέρι της Τρίτης στην Αρχαία Νεμέα.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, επτά άτομο πεζοπόρο τμήμα και δύο πετζετέλ.

Δείτε τις φωτογραφίες:









http://www.zougla.gr/greece/article/pirinos-armagedon-apo-emprismous


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου