Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών. Η επιστροφή στους δρόμους του Μόντρεαλ



Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν ενάντια στις προγραμματισμένες αυξήσεις των διδάκτρων στο Μόντρεαλ, και αντιτίθενται στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Jean Charest Premier, δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Κεμπέκ. Οι φοιτητές διαδήλωσαν όπως ακριβώς έχουν στις 22 κάθε μήνα, για τους τελευταίους έξι μήνες.


Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν κατά μήκος της St Laurent Blvd. την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας της Τετάρτης είπαν ότι ήταν η μεγαλύτερη προγραμματισμένη διαδήλωση που έχει υπάρξει ποτέ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας και ότι σηματοδότησε την αναζωογόνηση του κινήματος διαμαρτυρίας.

"Οι άνθρωποι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και αυτή η νέα κυβέρνηση θα αισθανθεί πίεση από τους μαθητές» είπε ο καθηγητής φιλοσοφίας του κολέγιου CEGEP, Martin Godon .

Ο Godon, είναι μέλος του "Εκπαιδευτικοί ενάντια στις αυξήσεις."

Οι φοιτητές "έχουν μάθει πολλά για τη δημοκρατική αγωγή του πολίτη, και αυτή η γνώση αξίζει όλα τα διπλώματα που θα μπορούσαν να λάβουν», είπε, δηλώνοντας ότι αυτό "θα επηρεάσει τους νέους ψηφοφόρους " για την 4 Σεπ ψηφοφορία.

Οι πρόεδροι των δύο φοιτητικών ενώσεων, της Ομοσπονδίας των φοιτητών των κολεγίων του Κεμπέκ (FECQ) και η Ομοσπονδία των φοιτητών του Κεμπέκ(FEUQ), Eliane Laberge και Martine Desjardins, καταδίκασαν τα σχέδια της διοίκησης του Charest.

"Στις 4 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα θυμούνται πως το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει συμπεριφερθεί στο λαό και τη νεολαία του Κεμπέκ», δήλωσε ο Laberge, ενώ ο Desjardins επανέλαβε την έκκλησή ενάντια στην ψηφοφορία των κόμματων που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τους μαθητές.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης φοιτητών CLASSE υποσχέθηκε ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν να αντιστλεκονται σε πείσμα του νόμου Bill 78. Είπε ότι η δράση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των, και μετά, τις εκλογές.

Η ομάδα λέει ότι περίπου 43.000 μαθητές επιμένουν στην απεργία - η οποίοι είναι περίπου το ένα δέκατο του συνόλου των μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθητών στην επαρχία.

«Η απεργία συνεχίζεται σε πολλές σχολές και πολλά τμήματα και πανεπιστήμια και θα συνεχίσει », δήλωσε ο Jeremie Bédard-Wien, εκπρόσωπος της CLASSE.

"Αυτό που προτάσσουμε στους φοιτητές είναι η ιδέα της λαϊκής κινητοποίησης."



«Αναγνωρίζουμε ότι τα τρία βασικά κόμματα που μπορεί να καταλάβουν την εξουσία δεν έχουν δώσει δείγματα υποστήριξης της υπόθεσης της εκπαίδευσης,"

«Δεν μας έχουν στηρίξει πολύ κατά τη διάρκεια της απεργίας και δεν περιμένουμε πολλά από αυτούς - και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την συνέχιση των κινητοποιήσεων."

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=141855
4 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου