Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Τέλος στην εφεδρεία. (Ο ΣΥΡΙΖΑ πότε θα καταλάβει το προπαγανδιστικό παιγχνίδι της εσωτερικής τρόικας);





Μετά την επίμονη άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ. να υποστηρίξει την εφεδρεία, αλλά και την απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία ήταν αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν πως ο στόχος της αποχώρησης από τον στενό κι ευρύτερο δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.




«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο. Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΔΗ. ΜΑΡ. για την εφεδρεία
Νωρίτερα, κατά συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση.Ο «σκόπελος» της εφεδρείας -ζήτημα για το οποίο έχει εκφράσει ενστάσεις η ΔΗΜΑΡ- μπορεί να ξεπεραστεί μέσω της διαδικασίας των ωριμάνσεων, εκτίμησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο με την κοινωνία όρθια». «Στόχος», είπε, «είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ με το μικρότερο δυνατό κόστος», για να τονίσει πως η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εγγύηση για τις «κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία, από τα μέτρα προσαρμογής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ενημέρωσε, επίσης, τους βουλευτές του ότι δεν έχει λάβει ακόμη από το οικονομικό επιτελείο το κείμενο με τα τελικά μέτρα που εισηγείται για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, ο Οδυσσέας Βουδούρης διένειμε επιστολή προς τους συναδέλφους του, εκφράζοντας ενστάσεις για το αν τα υπό απόφαση μέτρα συμβαδίζουν με το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν τα τρία κόμματα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι διαφωνίες που έχει εκφράσει το κόμμα του για το θέμα της εφεδρείας δεν είναι ανυπέρβλητες.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση: «Πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευτούν οργανισμοί και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι κάτι προχωράει σε αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, υποστήριξε πως για το 2012 δεν θα υπάρξουν περικοπές, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα χρόνια. «Η δέσμευση που υπάρχει από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, τουλάχιστον για φέτος, δεν θα υπάρχει καμία μείωση» ανέφερε, ειδικά για τους ένστολους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου