Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ για την απαγόρευση και την καταστολή της πορείας στις Σκουριές Χαλκιδικής


ξεσηκωμός για την απρόκλητη χρήση  βίας  κατά των κατοίκων   οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold



Τα μέρη που προορίζονται για τα Ορυχεία Χρυσού

Θέση Σκουριές
βουνό Κάκαβος



Μαιροδοσπηλιά











Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ για την απαγόρευση και την καταστολή της πορείας στις Σκουριές Χαλκιδικής









Με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη ( Χαλκιδικής), Αφροδίτη Σταμπουλή(Σερρών), Ειρήνη Αγαθοπούλου ( Κιλκίς) Γιάννης Αμανατίδης(Α΄ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αϊχάν Καραγιουσούφ ( Ροδόπης), που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση, δήλωσαν τα εξής:
Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς το βουνό Κάκαβος προκειμένου να υπερασπιστούν το δάσος των Σκουριών από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην περιοχή Χονδρό Δένδρο και χωρίς να υπάρχει έγγραφη εντολή εισαγγελέα , εντελώς παράνομα, η αστυνομία απαγόρευσε στους κατοίκους της Χαλκιδικής,στις επιτροπές και στους βουλευτές την πρόσβαση στο δάσος. Στη συνέχεια-κάνοντας χρήση χημικών, κροτίδων κρότου λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρώνπου τραυμάτισαν διαδηλωτές – τούς επιτέθηκε ενώ ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι το δάσος στις Σκουριές. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων εκδηλώθηκαν φωτιές σε πολλά σημεία του δάσους, τις οποίες κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών, όπως και ότι άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας -μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών- δημιούργησε μόνος του εστία φωτιάς προκαλώντας ξανά την εσπευσμένη παρέμβαση της πυροσβεστικής.
Ιδιαίτερη όμως ανησυχία προκαλεί η απρόκλητη χρήση βίας από τα ΜΑΤ, που με πρόσχημα δήθεν καταστροφές στο δημαρχείο Ιερισσού, μετέτρεψαν την πόλη σε θάλαμο αερίων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold και της ΑΚΤΩΡ, που με τις ευλογίες αλλά και τα «ρόπαλα» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος,ότι πλήθος ανεξάρτητων φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΤΕΙ Θεσ/νίκης) έχουν επισημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που συνεπάγεται η επένδυση αυτή και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων.
Το σχέδιο καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσει!
...........................

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομοτηνή 6.8.2012

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 πορεία περισσοτέρων των χιλίων κατοίκων προς το βουνό Κάκαβος στη βορειοανατολική Χαλκιδική προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση και την αντίστασή τους στην επιχειρούμενη ληστρική εξόρυξη χρυσού από την καναδική Eldorado Gold η οποία θα έχει ανυπολόγιστες μη αναστρέψιμες συνέπειες στους φυσικούς πόρους (υδατικοί πόροι, δάσος, ατμόσφαιρα) στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία), στην υγεία και στην κοινωνική συνοχή.
Δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΑΤ ήταν ήδη παραταγμένες στην αρχή του δασικού δρόμου στην περιοχή Χοντρό Δένδρο όταν έφτασε η ειρηνική πορεία προκειμένου να ανέβει στο βουνό και απαγόρευσαν την πορεία να συνεχίσει.
Η επιτροπή κατοίκων και οι 6 παριστάμενοι βουλευτές συνομίλησαν με το διαμεσολαβητή εκ μέρους της αστυνομίας για την υποχρέωση των αρχών να αφήσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στο δημόσιο δάσος, να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (αρ. 24 §1) και κάλεσαν τον στρατηγό της αστυνομίας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε.
Σημειώθηκαν επεισόδια βίας το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν τα δακρυγόνα και η χρήση πλαστικών σφαιρών (οι οποίες υποτίθεται ότι απαγορεύονται) προς τους συγκεντρωμένους.
Οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν την πρόθεση να προφυλάξουν ούτε τους Έλληνες βουλευτές από τα χημικά και δακρυγόνα (βλέπε φωτογραφίες), προσπάθησε όμως και υπερασπίστηκε τα Καναδικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι η Eldorado Gold είναι η εταιρεία του δικού μας Περάματος Έβρου, μόνο που στον Έβρο δείχνει τα τελευταία 2 χρόνια το γλυκό της πρόσωπο μοιράζοντας χρήματα σε ορισμένα σωματεία προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια της τοπικής κοινωνίας προσδοκώντας ότι η επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή θα βρει μειωμένη αντίσταση
Όλοι οι «συναλλασσόμενοι» με τις εταιρίες να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία η οποία δε δέχεται να εξαγοραστεί για τριάντα αργύρια…

Χαιρετίζουμε την παρουσία του βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ στην πορεία αντίστασης ενάντια στην επέλαση των χρυσοθήρων, η οποία τιμά ολόκληρη τη Ροδόπη που επί δεύτερη δεκαετία αντιστέκεται στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων προκειμένου να μη μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα σύνολο από τρύπες (ονομάζονται «μεταλλευτική περιοχή»). Στη διαδήλωση συμμετείχε η Διανομαρχιακή Επιτροπή με εκπροσώπους της και αντιπροσωπεία από Κιλκίς.
Δυστυχώς η πρόκληση της αστυνομίας συνεχίστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κέντρο της πόλης εν μέσω τουριστικής περιόδου με δακρυγόνα . Δημιουργήθηκαν αφόρητες συνθήκες για όλους τους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης από την πλατεία μέχρι την παραλία. Η αντίσταση των κατοίκων ήταν ηρωική και κατόπιν συμφωνίας τα ΜΑΤ αποχώρησαν τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Ο αγώνας μας είναι κοινός και συνεχίζεται ..

...........

Τα ορυχεία χρυσού θα είναι ανάμεσα στά:

Τα ορυχεία χρυσού θα είναι ανάμεσα  στά:
Αρχαία Στάγειρα.


και το Άγιο Όρος


Το όρος Άθως, στο ύστατο μέρος του Αγίου όρους.


Τέλματα στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Τα μέρη που προορίζονται για τα Ορυχεία Χρυσού

Τα μέρη που προορίζονται για τα Ορυχεία Χρυσού
Θέση Σκουριές



Βουνό Κάκαβος

Οι αντιδράσεις των κατοίκων.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων.
Στην παρέλαση της Ιερισσού, με τα μαύρα περιβραχιόνια...


Στην Ιερισσό


Πολύγυρος...


Στο χοντρό δέντρο


Στην Μεγάλη Παναγία...

Τα χωριά της περιοχής των ορυχείων.

Τα χωριά της περιοχής των ορυχείων.
Αρναία


Ταξιάρχης


Παλαιοχώρι


Η Ιερισσός


Βαρβάρα


Ολυμπιάδα


Νεοχώρι


Νέα Ρόδα


Στρατονίκι


Γομάτι


Στρατώνι


Αμμουλιανή


Η Μεγάλη Παναγία


Στανός


Ουρανούπολη

Εικόνες...

Εικόνες...
Καρνάγια Ιερισσού


Αρναία


Ταξιάρχης

Το έτερον (πολυπληθέστερον) ήμισυ

Το έτερον (πολυπληθέστερον) ήμισυ
Αθυτος


Παρθενώνας
...................

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ



Το Κίνημα Δεν Πληρώνω εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη και συμπαράταξή του με των αγωνιζόμενο λαό στις Σκουριές.


Η μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων της ελληνικής τροικανης συγκυβέρνησης, και των χιλιάδων κατοίκων που βλέπουν το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται λόγω της εξόρυξης χρυσού.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει μήνες τώρα πόλεμο με τις τοπικές κοινωνίες, στο βωμό των κερδών του χρυσοθήρα-μεγαλοεργολάβου-καναλάρχη-μεγαλοεκδότη.


Στις σημερινές (σσ. χθεσινές) συγκρούσεις, οι πραιτοριανοί δεν αρκέστηκαν στα χημικά, αλλά άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαιρες.



Η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί! Το δρόμο δείχνει η Κερατέα!



Καταδικάζουμε τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους κατά του αγωνιζόμενου λαού με χημικά και όπλα.



Καταδικάζουμε τη χρήση της ελληνικής αστυνομίας, την οποία πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος, ως ιδιωτικού στρατού από τον Μπόμπολα και τον κάθε Μπόμπολα.



Να φύγουν τώρα, οι δυνάμεις κατοχής από τις Σκουριές.



Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού μέσω των οποίων καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της χώρας.



Πρέπει ο ελληνικός λαός να βάλει στο μυαλό του ότι το χρυσάφι, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας και να εξορυχθούν, θα γίνουν βορρά στους ντόπιους και διεθνείς μεγαλοεργολάβους και πετρελαιάδες.



Ο ελληνικός λαός δε θα βάλει ευρώ στην τσέπη του και στο καθημερινό του εισόδημα, όσο το κράτος και η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών καπιταλιστών.


Νίκη και αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό στις Σκουριές!



ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ



www.kinimadenplirono.gr

......................

Δήλωση - Καταγγελία του Γιάννη Δριβελέγκα


Ν. Μουδανιά 6/8/2012 Προς τοπικά ΜΜΕ Δυστυχώς για μια ακόμα φορά στην περιοχή των Σκουριών και της Ιερισσού συνέβησαν γεγονότα που δεν μπορεί να κατανοήσει ανθρώπινος νους.
Καταγγέλλω απερίφραστα την αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ που δέχτηκαν αναιτιολόγητα οι κάτοικοι της Ιερισσού, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η υπόθεση της επέκτασης των Μεταλλείων στη Β.Α. Χαλκιδική πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και όχι επιβολής αποφάσεων. Είναι καιρός να κατανοήσουν άπαντες ότι η κοινωνική συνοχή, στην περιοχή, είναι πλέον στα όρια της. Ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και ακρότητες πρέπει να τελειώσουν πριν είναι πολύ αργά. Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσει τις απαραίτητες και πειστικές εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ. Ακόμα να δώσουν στη δημοσιότητα από που είχαν, αν είχαν, τις τυχόν πληροφορίες ότι οι κάτοικοι της Ιερισσού είχαν κάποιο σχέδιο που δικαιολογούσε αυτήν τη βίαιη επίθεση. Γιάννης Δριβελέγκας Βουλευτής 
ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου