Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Το θρίλερ ¨ να τα βρούμε¨ των αρχηγών των κομμάτων της κατοχικής κυβέρνησης συνεχίζεται






Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο είναι δύο από τα μεγάλα «αγκάθια» που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.


Μεγάλο «αγκάθι» ήταν και το «ψαλίδι» στις συντάξεις, καθώς ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν μειώσεις σε εκείνες κάτω των 700 ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως ο χρόνος πιέζει, αφού θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, εξήλθαν από το Μέγαρο οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, ενώ προσήλθε ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε δηλώσεις. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα και νέες συσκέψεις.

Επίσης, δήλωσε ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπούν.

Όπως είπε, η επεξεργασία των μέτρων των 11,5 δισ. δεν έχει ολοκληρωθεί, επαναλαμβάνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές και να προστατευθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν είναι δεκτό να δεχθούν οι ΟΤΑ μεγάλες περικοπές», καθώς είναι αυτοί που υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος. 

Η συνάντηση έγινε με άξονα το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της συνεδρίασης. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εάν, για παράδειγμα, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα είναι κλιμακωτές.

«Συζητήσαμε τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου χθες μήνυμα - κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του σε Βερολίνο και Παρίσι - ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο με περικοπές, ενώ, προβάλλοντας με έμφαση τη συμφωνία των τριών αρχηγών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν γύρο αποφασιστικό».

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η παράταση του χρόνου προσαρμογής τέθηκε στο τραπέζι από την τρόικα, πριν το κάνει η κυβέρνηση, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «επενδύει στην καταστροφή της χώρας».

Άσκησε, ωστόσο, κριτική και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οι διεθνείς επαφές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα με τηλεδιάσκεψη. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του άνευ όρων σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά» ανέφερε, ζητώντας να προηγούνται συνομιλίες με τους κυβερνητικούς εταίρους πριν από τις εξαγγελίες, ώστε να μην έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε μάλιστα και αιχμές για τη στάση που τηρούσε ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά, υποστηρίζοντας πως τώρα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι και φειδωλοί όσοι μιλούσαν μόνο για ανάπτυξη και ισοδύναμα μέτρα.


http://www.zougla.gr/politiki/article/to-8riler-sinexizete-591306

http://www.zougla.gr/politiki/article/to-8riler-sinexizete-591306

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου