Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Δέος και καταστροφή στο Περιβόλι της Παναγιάς





Σε κόλαση φωτιάς και καταστροφής έχει περιέλθει η χερσόνησος του Άθω, με την πυρκαγιά να κατατρώει το παρθένο δάσος του Αγίου Όρους για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική από τους αρμοδίους που βρίσκονται επί τόπου.




Έως και αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν μάχη για τη διάσωση της σερβικής μονής Χιλανδαρίου και, όπως δείχνουν τα πράγματα, το ιστορικό μοναστήρι προς το παρόν δεν κινδυνεύει, αν και οι φλόγες είχαν φθάσει σε απόσταση μόλις 2 χλμ.. Δυνάμεις εθελοντών από τη Σερβία συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και βοήθεια από τη Ρωσία.



Αν και η ισχύς των ανέμων έχει περιοριστεί, η πυκνότητα της βλάστησης και η απουσία αντιπυρικών ζωνών καθιστούν το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στο Άγιο Όρος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επί τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.




Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. Παράλληλα, έχουν εμπλακεί και μονάδες του στρατού, ενώ το Γ` Σώμα έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες.


Πρωτοφανής συγκέντρωση πυροσβεστικών δυνάμεων

Δεκαπέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα -μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ- πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού. Από ξηράς επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 314 στρατιώτες, 120 εθελοντές και 49 Σέρβοι πυροσβέστες. Το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.



Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό, σε μία απόσταση περίπου 1,5 με 2 χλμ., σε ευθεία γραμμή, από τη Μονή Χιλανδαρίου, η οποία, πάντως, επί του παρόντος δεν κινδυνεύει. Στη Μονή αυτή εγκαταβιούν αρκετοί Σέρβοι μοναχοί.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη κ. Κώστα Κατσαβαβάκη, ο οποίος κάνει λόγο για μια δραματική κατάσταση στην περιοχή του Αγίου Όρους, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη τεράστιες εκτάσεις δάσους.



Στην Ουρανούπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τις πυρόπληκτες περιοχές της Χαλκιδικής και ειδικότερα της Ουρανούπολης επισκέφθηκε το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο διευθυντής του ΕΛ.Γ.Α. Χαλκιδικής έχει τεθεί επικεφαλής της αποτίμησης των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.




http://www.zougla.gr/ola 
http://www.zougla.gr/greece/article/agio-oroshttp://www.zougla.gr/greece/article/agio-oros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου