Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ενώ ετοιμάζουν νέο πετσόκομμα στις συντάξεις: Νέα χαριστική ρύθμιση για τους εισφοροκλέπτες



Τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς, ετοιμάζοντας νέα μέτρα ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση. Νέο πετσόκομμα των συντάξεων, ακόμη και των χαμηλών, αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67, αύξηση ακόμη και του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια. Χωρίς, βέβαια, να παραλείψουμε να αναφέρουμε τις συνεχείς περικοπές στον τομέα τις ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, που αναγκάζουν ασφαλισμένους να μην κάνουν απαραίτητες θεραπείες, γιατί δεν έχουν λεφτά.


Οπως ομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με καμάρι μάλιστα, στο υπουργείο του έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, έχουν καταλήξει σε μέτρα που ξεπερνούν το σύνολο των περικοπών που πρέπει να κάνει το υπουργείο, ώστε οι ηγέτες της συγκυβέρνησης να κάνουν την τελική επιλογή, αφού προηγουμένως συμφωνήσει η τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τα θεμελιωμένα με αιματηρούς αγώνες και χρηματοδοτημένα με τον ιδρώτα γενεών και γενεών εργαζόμενων, έχουν μπει στον πάγκο του χασάπη και το μόνο που μένει να μάθουμε σε λίγο καιρό είναι η μορφή που θα πάρει το πετσόκομμα.

Kι ενώ λαμβάνουν χώρα αυτές οι εργώδεις προετοιμασίες, στις 2 Αυγούστου ο Βρούτσης ανήγγειλε νέα χαριστική ρύθμιση για τους εισφοροκλέπτες. Γι’ αυτούς, δηλαδή, που ενώ παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους, δεν τις αποδίδουν στο ΙΚΑ, αλλά τις χρησιμοποιούν είτε ως κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις τους είτε για την προσωπική παρασιτική τους κατανάλωση.

«Αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και θεραπεία των προβλημάτων και παρότι με αυτές δημιουργούνται ανισορροπίες και στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας», ανακοίνωσε με το σύνηθες θράσος των κυβερνώντων το υπουργείο Εργασίας. Κάθε φορά τα ίδια. Κάθε φορά λένε πως αυτή η ρύθμιση θα είναι η τελευταία, απειλούν τους εισφοροκλέπτες πως αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θ’ αρχίσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών τους στοιχείων και μετά ξεχνούν τους λεονταρισμούς και κάνουν νέα ρύθμιση, για να διευκολύνουν τους εισφοροκλέπτες να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Τα ίδια έλεγαν και ο τότε υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος μαζί με τον τότε και νυν διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο, μετά τη ρύθμιση του 2010: «Αυτή η ρύθμιση είναι η τελευταία, έχετε περιθώριο μέχρι τον Οκτώβρη του 2010 να ενταχθείτε, μετά θ’ αρχίσει η αναγκαστική είσπραξη, θ’ αρχίσουν οι πλειστηριασμοί». Τι έκαναν οι εισφοροκλέπτες; Οσοι ήθελαν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξουν από το δημόσιο έμπαιναν στη ρύθμιση, πλήρωναν μια δόση, έπαιρναν την ενημερότητα, έκαναν τη δουλειά τους και μετά σταματούσαν να πληρώνουν τις δόσεις, περιμένοντας… την επόμενη ρύθμιση. Το ίδιο έκαναν και όσοι τους είχαν στριμώξει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για να πληρώσουν τα χρωστούμενα. Μπήκαν στη ρύθμιση και ανέστειλαν όλες τις σε βάρος τους διαδικασίες, ενώ στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις.

Το ίδιο θα κάνουν και τώρα, αφού η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε πως για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά και για εκείνους που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31-12-2014. Δηλαδή, επιβραβεύονται όχι μόνο για την εισφοροκλοπή, αλλά και για την αθέτηση προηγούμενων συμφωνιών που έκαναν με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Βρούτσης καταπίνει για λογαριασμό ολόκληρου του συστήματος εξουσίας τις προηγούμενες απειλές για αναγκαστική είσπραξη και πλειστηριασμούς. Η πολιτική εξουσία, που υποτίθεται ότι θα ήταν αμείλικτη προς τους εισφοροκλέπτες, αποδεικνύεται αμείλικτη μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17475&pos=4&cat_id=48


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου