Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων: οι παλιές αγάπες πάνε… στην έκθεση, (Όταν οι προσωπικές σχέσεις γίνονται μουσειακό είδος)!



Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξεφορτωθείς τα απομεινάρια της παλιάς σου σχέσης;

Τουλάχιστον κάν' το με στιλ και δώρισέ τα στο Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων στο Ζάγκρεμπ.



Από τη Νίκη Ρωμανού
Λούτρινα κουκλάκια, κάρτες, κορνίζες, ρούχα ξεχασμένα στα συρτάρια, οδοντόβουρτσες στον νιπτήρα και κάθε λογής ενθύμια κάποτε υποδήλωναν σημάδια αγάπης και τώρα απλά πιάνουν χώρο ή ενίοτε ξύνουν πληγές από το παρελθόν.
Φίλε πονεμένε αναγνώστη, φτάνει πια με την κλάψα. Αρκετά την πένθησες τη "συγχωρεμένη", τη σχέση ντε. Πλέον βρίσκεσαι στο στάδιο που οφείλεις στον εαυτό σου να προχωρήσεις μπροστά. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να αφήσεις πίσω σου ό,τι σε συνδέει με το παρελθόν. Από μικροαντικείμενα σε διάφορες γωνιές του σπιτιού μέχρι "τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες" και τα «ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ», πακέταρε οτιδήποτε σου θυμίζει το πρώην αμόρε και κάνε το μεγάλο βήμα.
Μην πάει ο νους σου σε μελοδραματισμούς του στιλ φωτιά στην παραλία να καούν όλα, σαν σκηνή από του «Δύο ξένους» και μουσικό χαλί τη «Γύφτισσα Μέρα» του Γιάννη Πουλόπουλου. Σου έχουμε πολύ καλύτερη και πιο πρωτότυπη ιδέα. Κάνε την καταραμένη σου κούτα δωρεά στο Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων (Museum of Broken Relationships) στο Ζάγκρεπ το οποίο πέρυσι κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτομικό μουσείο στην Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια όταν το πρώην ζευγάρι από την Κροατία, η κινηματογραφική παραγωγός Ολίνκα Βίστιτσα και ο καλλιτέχνης Ντράζεν Γκρούμπβιτς, βρέθηκαν σε αδιέξοδο για το πώς να μοιράσουν τα αντικείμενα φορτωμένα με αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να τα κάνουν εκθέματα κρατώντας τα ζωντανά και δείχνοντας το δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο για μια συλλογική προσπάθεια διατήρησης της συναισθηματικής κληρονομιάς που όλοι, λίγο πολύ, κουβαλάμε από τις προσωπικές μας ιστορίες.

Μέχρι σήμερα, το πρωτότυπο μουσείο έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου συλλέγοντας περισσότερα από 800 αντικείμενα που για τους προκατόχους του θεωρούνται κατάθεση ψυχής. Ένα δοχείο με αληθινά δάκρυα, μια κούκλα βουντού, ένα νυφικό, ένα σετ από επτά σουτιέν και ένα μπουκάλι γεμάτο άμμο από- εδώ είσαι!- ελληνική παραλία είναι μερικά από τα εκθέματα τα οποία συνοδεύονται και από ένα σημείωμα για το "ποιος, που, τι" του εκάστοτε χωρισμού.

Στην έδρα του το Ζάγκρεμπ, το μουσείο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεσή του η οποία χωρίζεται στα διαφορετικά στάδια ενός χωρισμού. Συγκεκριμένα, κάθε δωμάτιο έχει πάρει την ονομασία του από τις συναισθηματικές φάσεις μιας πληγωμένης καρδιάς όπως "προσδοκία", "επιθυμία", "οργή", "θυμός", "πένθος" και τα λοιπά.

Αν λοιπόν, βιάζεσαι να αποτινάξεις από πάνω σου το βάρος της σχέσης που σε ταλανίζει, μην περιμένεις την Ολίνκα και τον Ντράζεν οι οποίοι παρεμπιπτόντως κατάφεραν να μείνουν δυο καλοί φίλοι και συνεργάτες, να φέρουν την έκθεση στην Αθήνα προς αναζήτηση νέων δωρητών. Στείλε το πακέτο των αναμνήσεων στο Ζάγκρεμπ εξηγώντας με δυο κουβέντες την περίπτωσή σου. Και που ξέρεις; Μπορεί και να λυτρωθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου