Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΥΓΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟ





Οργάνωση τώρα για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές
Τα συνδικάτα να σημάνουν συναγερμό για να μη μείνει κανείς ανοχύρωτος, κανένας μόνος του απέναντι στις δραματικές περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο



Σε αγώνα για την ίδια τη ζωή και την επιβίωση της πλειοψηφίας του λαού εξελίσσεται μέρα με τη μέρα ο αγώνας που επιβάλλεται να οργανωθεί ενάντια στις διαρκείς περικοπές στην περίθαλψη του λαού, για άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο, αναβαθμισμένο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και για δωρεάν φάρμακα για όλους.

Το φαινόμενο άνθρωποι να μένουν χωρίς θεραπεία, χωρίς φάρμακα, χωρίς περίθαλψη, να πεθαίνουν ενώ μπορούν να θεραπευτούν, θα γενικευτεί. Αυτό προμηνύουν και τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας που θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα έτη 2013 - 2014.

Να σημάνει συναγερμός στους τόπους δουλειάς
Αυτή την ώρα είναι επείγουσα ανάγκη να μη μείνει κανένας «ανοχύρωτος», ανοργάνωτος και μόνος του. Τα σωματεία, οι συσπειρώσεις του εργατικού κινήματος πρέπει κυριολεκτικά να σημάνουν συναγερμό.

Σε κάθε χώρο δουλειάς να γίνουν συζητήσεις, οργανωμένα να αναδειχθούν στους εργαζόμενους τα αίτια των δραματικών περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.

Να γίνει καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κάθε μέλος της οικογένειάς τους με στόχο να παρεμβαίνουν τα συνδικάτα και οι συνάδελφοί τους. Να γίνει καταγραφή των απολυμένων, των άνεργων του κάθε κλάδου και το ίδιο να γίνει σε κάθε γειτονιά για να σφραγιστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις όλα τα βιβλιάρια ασθενείας. Με τους άνεργους και τις οικογένειές τους να ξεπερνούν το 1,5 εκατ., με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να κινδυνεύουν επειδή έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους ή δεν μπορούν να αποδώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με δεκάδες χιλιάδες να δουλεύουν ανασφάλιστοι, εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν περιμένουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμη και ανεμβολίαστα μένουν τα παιδιά των ανασφάλιστων, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει ασθένειες από το παρελθόν και τα σχολεία να είναι «υγειονομικές βόμβες». Πιο εκρηκτικό είναι το πρόβλημα για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες, η ζωή των οποίων εξαρτάται άμεσα από τη θεραπεία τους, που συν τοις άλλοις είναι και πανάκριβη.

Επείγει τώρα ο λαός σαν μια γροθιά να δώσει αυτή τη μάχη για άμεση χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Βόλι» στην υγεία του λαού κάθε ευρώ που κόβεται
Εχει πολλά τέτοια «βόλια» στη φαρέτρα της η συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας το «έργο» της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι νέες περικοπές στην Υγεία θα κινηθούν κυρίως στον παρακάτω άξονα:

Στα δημόσια νοσοκομεία έχουν δρομολογηθεί δραστικές συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και συρρίκνωση των εφημεριών. Στις αρχές του 2013 θα λειτουργούν στα νοσοκομεία 661 λιγότερα τμήματα και κλινικές. Οι εφημερίες θα γίνονται χωρίς απαραίτητες, καίριες ειδικότητες με κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.
Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κυρίως μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και με τη διευρυμένη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, με αμφίβολες συνέπειες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η χρήση γενοσήμων να φτάσει στο 35% από 22% που υπολογίζεται σήμερα. Ταυτόχρονα, οι γιατροί - του ΕΟΠΥΥ και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες - θα παρακολουθούνται στενά από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και θα εκβιάζονται, ώστε να κάνουν «οικονομία».
Το τοπίο είναι μαύρο και προδιαγράφεται κατάμαυρο: Νοσοκομεία «στεγνά» από υλικά, φάρμακα και προσωπικό. Γιατροί που θα καλύπτουν τα τμήματα από το τηλέφωνο (σ.σ. σύστημα call on, όπως σε τρεις κλινικές του Νοσοκομείου «Αττικόν»). Ασθενείς που πληρώνουν - όσοι έχουν - για τα φάρμακά τους. Ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει κι άλλες περικοπές, όπως ήδη έχει γίνει σε προληπτικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες, που αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η δημόσια Υγεία είναι σε άμεσο κίνδυνο. Ολο και σε λιγότερους από δω και στο εξής θα αντέχει η τσέπη ακόμη και για στοιχειώδη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6994743




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου