Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η διαβούλευση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης έως 24 Αυγούστου


...δημόσια διαβούλευση ή επικοινωνιακή εκτόνωση ; Και σε αυτό το ΠΕΣΔΑ οι δράσεις και τα μέτρα για πρόληψη και μείωση των απορριμμάτων, ΔσΠ  και  έλεγχο  είναι τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΘΑ για ένα αόριστο μέλλον. 

 
 ¨Δεν μπορώ να καταλάβω πως παίρνω δυο σακούλες πράγματα απο το SM και πάω στα σκουπίδια τρεις.¨ Δεν έχω ακούσει πιο καίρια περιγραφή του παραλογισμού που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων απ´ αυτή τη ρήση του θυμόσοφου υδρονομέα μου, του κυρ Νίκου.

Η συζήτηση για την τεχνολογία πρέπει όμως κάποτε να τελειώσει. Η παράτασή της είναι εκ του πονηρού και θα την πληρώσουμε ακριβά, κι οχι μόνο με πρόστιμα. Επείγει αντίθετα μια άλλη συζήτηση, πολιτική και πατριωτική ταυτόχρονα... 
Και ας μην ξεχνάμε και τον κυρ Νίκο, που περιμένει να του πούμε τι θα κάνει για να μειώσει τα σκουπίδια του την ίδια στιγμή που τα παπαγαλάκια της καύσης του λένε, "καλά πας, μη προβληματίζεσαι, όσες σακούλες και να πας στους κάδους εμείς θα σου τις κάψουμε με το τέλειο εργοστάσιο καύσης". 
Με την προβολή  του σχετικού συνδέσμου αναφέρουμε ότι ξεκίνησε η διαβούλευση       για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) και  δίνεται η πρόσβαση του  κοινού σε όλο το  υλικό.
Επανερχόμαστε στο θέμα για να αναδείξουμε στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον και αφορούν στη διαδικασία της διαβούλευσης  που λήγει τις επόμενες ημέρες.

Η  Περιφέρεια Κρήτης εφαρμόζει τη θεσμοθετημένη διαδικασία  της Επιτροπής Διαβούλευσης ΠΕΣΔΑΚ. Στην Επιτροπής Διαβούλευσης  που συγκροτήθηκε (εδώ) με  Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη  συμμετέχουν  24 Δήμαρχοι, εκπρόσωποι 22 φορέων (μεταξύ των οποίων το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά και το Εργατικό Κέντρο), 3 εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών και 20 πολίτες. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων. 
Το (ΠΕΣΔΑΚ) παρουσιάστηκε  στη Συνεδρίαση της Επιτροπής  Διαβούλευσης ΠΕΣΔΑ στις 2 Αυγούστου στο Ηράκλειο και μάλιστα σε κλίμα ευρείας δημοσιότητας.
Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης, και ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την Κρήτη, την οποία όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», και προσέθεσε: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρόβλημα των απορριμμάτων, μας ταλαιπωρεί εδώ και 20 χρόνια, και το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να πω επίσης ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δώσει οριστική λύση και στο θέμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων».

Ποιο είναι όμως το αντικείμενο της διαβούλευσης  και  εξασφαλίζεται  το ζητούμενο της συμμετοχής των πολιτών ή να το πούμε αλλιώς, ακούγεται η άλλη άποψη, αντικρούεται; 

Κατ΄ αρχήν και μόνο το γεγονός ότι όλη η διαδικασία γίνεται μήνα Αύγουστο, δεν είναι  καλό σημάδι.
Και μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι μιλάμε για την Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ, χωρίς να ακούμε τίποτα για την Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Κακό σημάδι! Θα ακολουθήσει μετά  μια ΣΜΠΕ που θα δικαιολογεί προειλημμένες αποφάσεις;  
Ας προχωρήσουμε με τα στοιχεία.  


  • Έχουμε δημόσιες παρεμβάσεις  αυτοδιοικητικών  που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ενημερωθεί όπως οι Πολίτες εν δράσει στην Ιεράπετρα  (εδώ), γεγονός που σημαίνει ότι  κάποιοι δήμαρχοι θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης είναι προσωπική τους υπόθεση.
  • Έχουμε δημόσια ερωτήματα και παρεμβάσεις  πολιτών και κινήσεων τα οποία αν δεν απαντηθούν μέσα από  αυτή τη διαδικασία της Επιτροπής τότε δεν έχουν άλλο δρόμο, αγνοούνται. Όμως  δεν ορίζεται καμία συγκεκριμένη διαδικασία.  Επαφίεται στα μέλη της Επιτροπής να γίνουν κοινωνοί  όλων αυτών  και να ζητήσουν τις απαντήσεις ή  πολύ περισσότερο τις αλλαγές; Εν μέσω διακοπών και καύσωνα ;
  • Η άλλη άποψη δεν προκύπτει  να εμπεριέχεται συγκεκριμένα  και να αξιολογείται  στη Μελέτη  που τέθηκε σε διαβούλευση. Και αυτό για την περίπτωση της Κρήτης, όπου υπήρξε έντονη κινητικότητα  και δημοσιοποιήθηκαν  διαφορετικές προτάσεις   όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο.
  • Τέλος, σημειώνω την ανύπαρκτη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και έχει τη σημασία του. Εκτός και αν περιμένουμε εν μέσω Αυγούστου από τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ να αποκαταστήσει επαφή με την ΠΟΕ ΟΤΑ κλπ κλπ  

Ερωτήματα και  άλλες απόψεις διαβάστε ενδεικτικά και μόνο  εδώεδώ και εδώ .

Αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανάρτηση της ΠΡΟΣΥΝΑΤ με αναφορά ειδικότερα στις 3 προτάσεις (Λοϊζίδου, Κιρκίτσου, Οικονομόπουλου) που  κατατέθηκαν.
                                                                                                                                    Γ.Α.

Σε διαβούλευση η μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης


Η διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας Κρήτης ολοκλήρωσε τη σύνταξη της μελέτης αναθεώρησης - επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης, για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στα πλαίσια της υλοποίησης του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της και την έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 24 Αυγούστου 2012:

Θυμίζουμε ότι για το αντικείμενο αυτό η παλιά (κρατική) περιφέρεια Κρήτης είχε αναθέσει την εκπόνηση δύο βασικών μελετών:
- το 2007, σε επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό τον κ. Αλ. Οικονομόπουλο, που παραδόθηκε στις αρχές του 2008, αποτέλεσε αντικείμενο τετράμηνης εντατικής διαβούλευσης και, στη συνέχεια, μπήκε «στο συρτάρι»
- το 2010, σε επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, υπό την κ. Λοϊζίδου, που παραδόθηκε το 2011

Μέσα στο 2011, επίσης, δημοσιοποιήθηκε μια νέα παρέμβαση του κ. Οικονομόπουλου, καθώς και μια μελέτη του κ. Φ. Κυρκίτσου, για λογαριασμό οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης.

Παρακάτω, παραθέτουμε το αρχείο με τις βασικές επιλογές της μελέτης της περιφέρειας, καθώς και τις αντίστοιχες επιλογές των άλλων προτάσεων, που προαναφέρθηκαν. Μια συνολικότερη κριτική της μελέτης δεν είναι εφικτό να γίνει αυτήν τη στιγμή. Σημειώνουμε, πάντως, ότι ενώ περιλαμβάνεται η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας βιολογικής ξήρανσης (παραγωγή SRF) του Ηρακλείου, δεν έχει υιοθετηθεί η κατασκευή μονάδας καύσης, αν και εξετάζεται σαν πιθανό σενάριο.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στο σενάριο, που περιλαμβάνει κατασκευή μονάδας καύσης  με δυναμικότητα 192.500 t/έτος (το RDF της ΕΜΑΚ Χανίων και το SRF της μονάδας βιολογικής ξήρανσης του Ηρακλείου), το κατασκευαστικό κόστος υπολογίζεται σε 125.000.000 € και το λειτουργικό κόστος σε 65 €/t.
2012_07_σενάρια ΠΕΣΔΑ Κρήτης





http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2012/08/24_19.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου