Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Στα 13,5 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον τα μέτρα


Στα 13,5 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον τα μέτρα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Φουσκώνει” κι άλλο ο λογαριασμός της διετίας 2013 – 2014 με τις περικοπές δαπανών να προσδιορίζονται πλέον στα 13,5 δις ευρώ.
Αυτό έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το σχέδιο μείωσης των δαπανών και έλαβε το “πράσινο φως” για να προχωρήσει στην εξειδίκευση του μέχρι το τέλος του μήνα .


Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,5 δις ευρώ το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δις ευρώ.
Κι αυτό καθώς όπως έχει διαπιστωθεί από την αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων αλλά και εισφορών για τον προϋπολογισμό οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.
Άλλωστε και η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας το δημοσιονομικό όφελος μετά την αφαίρεση των αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των παρεμβάσεων να είναι 11,5 δις ευρώ.
Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ανέφερε πως “το πακέτο κανονικά, θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου” και ότι “κάθε μέρα το επεξεργαζόμαστε και κοστολογούμε τα μέτρα”.
Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.
Προηγήθηκαν από νωρίς χθες το πρωί πολύωρες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.
Νωρίτερα χθες το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως το αργότερο έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στην Κύπρο, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ μετά και τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Όπως έλεγε με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι απλά να φτάσεις στο στόχο, αλλά να φτάσεις με όσο τον δυνατόν μικρότερες οριζόντιες περικοπές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή μπορούμε να βρούμε μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης ακόμη και 20 με 25 δις. ευρώ, αλλά το θέμα είναι να καταλήξεις σε εκείνο το πακέτο που θα γίνει αποδεκτό εντός και εκτός Ελλάδας.
Όπως δε τόνισε θα αποσταλούν άμεσα επιστολές σε ορισμένα υπουργεία για συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον περικοπών ώστε να γίνουν ηπιότερα τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα ενώ οι εναλλακτικές παρεμβάσεις για την συμπλήρωση του πακέτο είναι απαραίτητες ώστε εάν η τρόικα απορρίψει κάποιο ή κάποια μέτρα να αποφευχθεί τυχόν εμπλοκή και η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για την υποβολή ρεαλιστικών αντιπροτάσεων.
Επί της ουσίας αναζητείται ένα “μαξιλάρι” μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις πριν από τη συνεδρίαση τουEurogroup.
Με αφορμή την ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών ο Συνασπισμός υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις , αναμένεται να προσφέρει τα νέα μέτρα λεηλασίας των εργαζομένων και της χώρας ως λάφυρα στην τρόικα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου